Salut i medicina
Cuida el teu cor, també a l’estiu
Índex de continguts
Les temperatures elevades de l’estiu i els canvis d’hàbits que experimentem durant les vacances poden afectar el nostre sistema cardiovascular. Com hem de cuidar el nostre cor en aquesta època? Pren nota d’alguns consells.
L’estació estival comporta moltes coses bones per a la salut que hem d’aprofitar, com ara l’oportunitat de desconnectar i descansar quan anem de vacances, més activitat a l’aire lliure i una dieta molt cardiosaludable, amb abundància de verdura i fruita fresca de temporada.
No obstant això, no ens hem de descuidar, perquè l’estiu també implica una pujada de temperatures i uns canvis d’hàbits que, si no els tenim en compte i no tenim cura, poden afectar la salut del nostre cor, sobretot si ja tenim algun problema cardiovascular.
Com afecta la calor a la nostra salut cardiovascular?
L’augment de les temperatures en l’època d’estiu té diversos efectes sobre el sistema cardiovascular: incrementa la freqüència cardíaca, la pressió arterial, el colesterol i la viscositat de la sang.
Això es produeix perquè quan ens exposem a altes temperatures, l’organisme tendeix a autoregular la calor corporal a través de la suor. A l’estiu, una persona pot suar entre 1 i 2 litres d’aigua cada dia. Aquesta pèrdua de líquids implica un gran esforç per al sistema cardiovascular, que necessita transportar gran quantitat de sang a la pell i que aquesta sang aporti l’aigua necessària a les glàndules sudorípares. Per tant, si no mantenim una bona hidratació es pot accentuar el risc cardiovascular.
Com hem de cuidar el nostre cor a l’estiu?
L’estiu, a més de la pujada important de les temperatures, també comporta un irremeiable canvi d’hàbits. Les vacances fan que trenquem la nostra rutina d’alimentació, exercici i descans, i si ens relaxem i no ho tenim en compte, aquests canvis poden afectar de forma negativa la salut cardiovascular. Per això, durant l’estiu i sobretot a les vacances, hem de tenir en compte:
Tenir cura de la nostra alimentació
Durant les vacances tendim a menjar més vegades fora de casa, fet que suposa que segurament la nostra dieta varia tant en quantitat com en qualitat. Solem menjar més i beure més alcohol. També, quan mengem fora, els aliments solen tenir més greixos i sal. I gairebé mai perdonem les postres. Així que, si anem a restaurants, hem de triar aquells amb productes cardiosaludables i demanar aquells que no tinguin molta sal.
Si cuinem nosaltres, podem aprofitar els avantatges de l’estiu i escollir una dieta amb abundància de fruita i verdura fresca: amanides, gaspatxos, cremes fredes, graellades de verdura…, així com peix blau fresc, ric en omega 3 (sardines i seitons), i sense oblidar la fruita de temporada (síndria, meló, préssec…).
També hem de reduir, en la mesura del possible, la ingesta de begudes alcohòliques, ja que poden provocar l’augment de la freqüència cardíaca.
Una bona hidratació
Ja hem assenyalat la importància de tenir una bona hidratació a l’estiu per a la salut cardiovascular. Però també és important per a la salut en general, sobretot la dels més vulnerables, que són els nens i la gent gran.
És recomanable beure aigua de manera regular durant tot el dia, encara que no es tingui set.
Fer exercici de manera moderada
Podem aprofitar les vacances per fer un exercici suau, però beneficiós per a l’organisme i el nostre cor. Caminar per la platja sobre la sorra humida o a la riba, nedar, anar amb bicicleta o altres activitats esportives, ens permeten millorar el nostre sistema cardiovascular.
És important no fer l’exercici en les hores de més calor, perquè pot ser perillós. És millor fer-ho a primera hora del matí o a mitja tarda.
Descansar
L’estiu és per desconnectar, relaxar-se, gaudir i, si pot ser, viatjar. Però si viatgem és possible que vulguem fer moltes coses i ens mantinguem excessivament actius. Descuidar el nostre descans no és una opció, ja que és necessari que el cos es recuperi tant de l’esforç cardiovascular per la calor com de l’excés d’activitat.
Dormir bé a la nit és fonamental. I, si a més podem fer una petita migdiada, el nostre organisme ens ho agrairà.
Tenir cura de la síndrome de la classe turista
Com ja hem apuntat, molts utilitzen l’estiu per viatjar lluny i moltes ocasions amb avió. En aquesta classe de trajectes llargs, si no prenem precaucions, podem patir la síndrome de la classe turista, que es produeix quan romanem en un lloc petit immòbils durant un període llarg de temps, en què la sang s’alenteix. És llavors quan es pot produir una dificultat en el retorn de la sang, produir-se algun coàgul i que aquest, en un moment determinat, passi al cor i a les vies respiratòries.
En persones sense problemes cardiovasculars no ha de passar, però pot ser perillós en persones amb alguna afecció cardíaca o circulatòria. Per això és convenient intentar fer algun passeig de tant en tant durant el viatge, fer estiraments de les articulacions, no portar roba ajustada i, si cal, utilitzar mitges compressives per facilitar la circulació.
Així que ja ho saps, encara que l’estiu pugui tenir alguns inconvenients, també té moltes virtuts. Aprofita tots els beneficis d’aquesta època per cuidar la salut del teu cor.