Salut i medicina
Desequilibri hormonal: Què és, tractament i com evitar-ho?
Índex de continguts
Si et notes excessivament cansat, tens una inflor anormal o senzillament no passes per un bon moment, podria ser degut a una etapa de desequilibri en les teves hormones.
Les hormones no són una cosa a la que acostumem a dedicar temps i, malgrat això, tenen un paper molt important en la nostra vida diària, des de la fam fins a la libido. Resulta lògic, doncs, pensar que un desequilibri hormonal afectarà la teva salut de moltes maneres.
A continuació, t’expliquem amb detall què és el desequilibri hormonal, quina és la millor manera de tractar-lo i alguns passos que pots donar per a restaurar el desitjable equilibri, afectant així la dieta i a l’estil de vida.
Què són les hormones
Les hormones són “missatgers” químics, produïts a les glàndules endocrines i alliberats a la sang. Controlen moltes funcions del cos, com el creixement o la reproducció. Són més de 50 tipus diferents i cadascuna té el seu paper específic. Algunes de les principals:
- Cortisol, que és l’hormona de l’estrès
- Tiroxina, que controla el metabolisme
- Estrogen, l’hormona sexual femenina
- Testosterona, l’hormona sexual masculina
- Leptina, que regula el pes corporal
- Insulina, que és vital per controlar els nivells de sucre
- Melatonina, l’hormona de la son
Que es el desequilibri hormonal
El desequilibri es produeix quan el nivell d’una hormona augmenta en excés, o bé quan es produeix en menys quantitat del normal. És completament normal que els diferents nivells fluctuïn en diferents moments de la vida, o fins i tot del mes.
Però el desequilibri es produeix quan el nivell de determinada hormona augmenta o disminueix anormalment, fet que influeix en diferents aspectes de la salut. Un desequilibri hormonal pot comportar canvis en l’estat d’ànim, en el pes o en la son.
Símptomes d’un desequilibri hormonal
Les hormones afecten globalment la salut, de manera que els símptomes d’un desequilibri són amplis i no dependran del tipus d’hormona que no està funcionant com cal.
Bàsicament, hi ha alguns símptomes principals del desequilibri hormonal que ens ajuden a veure d’una forma més o menys ràpida que estem passant per aquest:
- Canvis d’humor, inclosos estats depressius, ansietat o pèrdua o disminució de la libido.
- Debilitat muscular: si, per exemple, pujar una planta per l’escalera suposa un esforç.
- Canvis en la pell: brots d’acne, estries, pell seca
- Canvis en el cicle menstrual: regles intenses, o irregulars, o manca de regla
- Cabell dèbil: si està fluix, fràgil o perd el seu atractiu anterior
- Fatiga crònica: cansament sobtat o canvis en les pautes habituals de son
- Fluctuació del pes: és més habitual engreixar, però també és possible que es produeixi un aprimament inexplicable.
Tractament del desequilibri hormonal
Ja hem vist que el desequilibri té conseqüències més o menys desagradables en la salut. No obstant això, el millor tractament per al desequilibri hormonal ha de ser recomanat per un especialista. Amb una visita al metge de família aquest problema sol tenir fàcil arranjament.
El metge demanarà una anàlisi de sang que indicarà quin és el millor tractament per restaurar l’equilibri. Determinats medicaments tenen efectes directes en els nivells hormonals, com la medicació per a la tiroides, les píndoles anticonceptives o teràpies d’estrògens o progesterona. Aquests medicaments, que per suposat ha de receptar el metge, ajudaran a recuperar l’equilibri.
Alguns tractaments freqüents per al desequilibri hormonal
A l’hora de recomanar un tractament per al desequilibri hormonal, cal tenir en compte quina és la causa d’aquest. Les dones són més propenses a sofrir-ho, ja que durant els cicles al llarg de la vida, les fluctuacions en les hormones són constants.
Així, per exemple, en el cas de la menopausa, que és la retirada de la menstruació, es recomana la teràpia hormonal sistèmica, que consisteix a augmentar els nivells d’estrogen mitjançant l’aplicació de pegats per a la pell, gels o cremes, així com la col·locació d’un anell o la ingesta d’una píndola. Tots aquests sistemes reduiran la simptomatologia que acompanya a la menopausa.
Una altra opció són els productes vaginals en dosis molt baixes. Aquestes també es comercialitzen com a cremes, comprimits o anells i permeten reduir la quantitat d’estrogen que l’organisme absorbeix. A ser en nivells baixos, estan indicats únicament per a la simptomatologia vaginal o urinària en la menopausa.
Altres opcions són la teràpia de reemplaçament hormonal o TRH, que és un dels tractaments més utilitzats cunado els nivells de les hormones són molt baixos. O també la teràpia combinada, que inclou els estrògens amb la progesterona o progestina. Pot utilitzar-se quan l’úter està intacte, així com per a oferir una protecció per la hiperplàsia endometrial o el càncer en aquesta zona.
Finalment, pot optar-se pels tractaments d’optimització hormonal. S’utilitza tant en homes com dones i consten d’hormones bioidénticas. És a dir, que procedeixen de fonts vegetals i que s’han modificat en un laboratori.
Però com comentàvem anteriorment, qualsevol tractament per al desequilibri hormonal ha de ser diagnosticat i assessorat per un professional mèdic ja que cada persona és diferent i pot requerir un tractament concret. Un tractament mai ha de ser autodiagnosticat pel propi pacient.
Alguns remeis naturals pel desequilibri hormonal
Si no vols jugar la carta dels medicaments, pots intentar recuperar-lo per mitjans naturals. Intenta el següent:
- Conserva un pes saludable
- Fes exercici amb regularitat
- Evita l’estrès
- Dorm bé
- Suprimeix o, almenys, minimitza l’alcohol
També hi ha aliments que poden ajudar. Globalment, els següents:
- Nous
- Ostres
- Olives
- Salmó
- Alvocat
- Kale, o col primerenca
- Xocolata negra
- Cigrons
Alguns remeis naturals pel desequilibri hormonal en funció de la causa (hormona afectada)
- Estrogen excessiu: Menja molta verdura crucífera, com col de cabdell, col primerenca (kale), cols de Brussel·les, bròquil o coliflor. Contenen dues substàncies beneficioses, sofre i indol-3-carbinol, que ajuden el fetge i el cos en l’eliminació d’hormones innecessàries.
- Manca d’estrogen: L’opció ideal és consumir aliments rics en fito estrògens, com els llegums (els cigrons en particular) i llavors de lli; també es troben a la soja, però assegura’t que estigui fermentada (miso, tempeh)
- Síndrome d’ovari poliquístic: Substitueix la majoria dels hidrats de carboni per greixos saludables, com els del salmó i altres peixos blaus, o el dels alvocats, la fruita seca, l’oli d’oliva o les llavors.
- Síndrome premenstrual: comprova el teu nivell de vitamina D i planteja’t prendre’n un suplement si estàs baix. Consumeix aliments rics en magnesi, com verdura de fulla verda, xocolata negra, llegums, nous i llavors.
- Baixa testosterona: ajudaran els aliments rics en zinc, com la carn vermella (preferiblement alimentada amb pastura, no amb pinsos) i mol·luscs, com les ostres o els musclos. Els vegans els poden substituir amb moltes llenties i pipes de carbassa, encara que haurien de considerar prendre suplements.
- Tiroides hiperactiva: el iode és clau, i està present en gran quantitat a les algues marines. El seleni és clau per convertir les hormones de manera que el cos les pugui fer servir: està present a les nous de Brasil.
- Tiroides hipoactiva: És important ingerir una dieta equilibrada, amb quantitats semblants de carbohidrats (no refinats), proteïnes i greixos saludables. També és important no saltar-se àpats ni menjar massa ràpid.
Ara ja saps tot sobre que és exactament el desequilibri hormonal i com pots tractar-lo de manera adequada. Encara que repetim que davant aquestes situacions, la millor solució sempre recau a acudir al teu metge familiar de confiança. Ell serà el responsable d’analitzar el teu cas i informar-te sobre com has d’actuar en aquesta situació.I recorda, en MGC Mútua posem a la teva disposició les nostres pòlisses i assegurances de salut. Cobertures completes perquè puguis estar cobert davant qualsevol problema o contratemps que pugui sorgir-te tant a tu com a la teva família. Consulta les nostres condicions en la nostra pàgina web.