Salut i medicina
El cansament del confinament: 8 causes que estiguis cansat i com solucionar-ho
Índex de continguts
Ja queda poc, ens diuen. Aviat podràs reprendre la rutina habitual, el que suposa un alleujament. Però en lloc de trobar-te pletòric de forma, estàs cansat, el que és paradoxal, oi?
Fa temps que no has de saltar del llit perquè el nen no perdi l’autobús de l’escola i després anar corrent a l’oficina, i tampoc tens compromisos ineludibles que et treguin de casa. Ets menys actiu que habitualment i, en canvi, estàs més cansat i lent que abans.
Teòricament hauríem de tenir més energia que mai … ¿què causa aquest cansament que tots en major o menor mesura patim ara? A continuació apuntem alguns factors que poden estar influint.
1. Estás menjant massa hidrats
Des que cuines més i ja no menges mai fora, s’han modificat els hàbits alimentaris? O a l’estar a casa piques més entre hores? Això podria causar somnolència.
Els hidrats refinats de l’arròs, la pasta, el pa blanc, patates, cereals no integrals i galetes i pastissos s’absorbeixen ràpidament per l’organisme, i pot causar son.
Procura evitar els hidrats refinats i, sempre que sigui possible, tria els integrals. I afegeix algun aliment proteic, que no té per què ser carn. Per què no hummus, aquesta deliciosa crema de cigrons?
2. No has fet prou exercici
Pot ser el que menys et vingués de gust era fer exercici, i menys dins de casa. Però el cas és que l’exercici regular és un gran antídot contra la fatiga i augmenta els nivells d’energia.
Ara pots començar a sortir amb el que et podràs posar a el dia ràpidament. Tindràs, a més, el bonus de la vitamina D, que necessita de el sol per sintetitzar en l’organisme.
3. No estàs dormint bé
Cal recuperar com més aviat les pautes habituals de la son, si aquestes s’han vist alterades. Un canvi en les rutines pot canviar el rellotge circadià -el cicle son-vigilia- que controla les hormones que et van a mantenir despert de dia i les que et fan dormir a la nit. I no gaudir de llum solar, o fer-ho en menor mesura a causa de el confinament, pot alterar el cicle, apareixent el cansament.
Intenta aixecar-te i anar a dormir sempre a les mateixes hores. A més procura menjar bé, seguint una dieta equilibrada. Tot això et va a ajudar a recuperar la teva antiga forma.
4. Estàs ansiós o estressat
I qui no, podries dir. Tot d’una et veus obligat a exercir de pare (o de mare), de professor, de cuiner … tot simultàniament, i potser, a més, teletreballant. I ets incapaç de compartimentar aquestes activitats. A sobre, podries tenir un familiar confinat en soledat, el que et preocupa, com és lògic.
És normal que durant aquest temps ple d’incerteses estiguem emocionalment exhausts, el que acaba per causar l’estrès crònic; com a primera mesura, baixades i pujades dels nivells d’energia. No podem sinó recomanar tècniques de relaxació, començant pel mindfulness. No et càpiga dubte que et serviran per mitigar el problema.
5. No menges prou
Tot i la manca d’activitat que el confinament t’hagi pogut imposar, la veritat és que segueixes cremant calories. La majoria de nosaltres requereix un mínim de 1.200 calories diàries per estar en marxa, cuidant a més del sistema immunitari.
Podries pensar que aquesta falta d’activitat et faria engreixar, el que és cert, però no has d’ingerir per sota d’aquest nivell de calories, de manera que suprimir el sopar, per exemple, seria un error. Faria fluctuar en excés la glucosa en sang, el que tindria com a conseqüència alterar la son i fer aparèixer el cansament.
6. Estàs deshidratat
Els símptomes habituals de la deshidratació són set, fatiga, somnolència i mals de cap. El restrenyiment és un altre efecte de la manca de líquids en el cos i pot causar inflor i apatia.
El mínim de líquid que s’hauria ingerir és de 1,5 litres, o millor de 2. No esperis a tenir molta set per beure. Tingues a mà aigua o alguna infusió sense teïna ni cafeïna, i beu de tant en tant.
7. Estàs avorrit
El nostre dia a dia està ple d’activitat, per regla general. Des d’un cafè amb amics, les classes de fitness o reunions de treball, no només teníem molts compromisos i interessos -estàvem ocupats- sinó que el nostre dia estava estructurat.
Durant aquestes setmanes de tancament, ens hem trobat de la nit al dia, dins d’una rutina monòtona i repetitiva, i és fàcil que això ens produeixi una falta de motivació indesitjable, a més de somnolència.
8. Prens massa cafè o té
Una cosa és començar el dia amb un bon cafè (o té, és clar) i una altra és confiar que el cafè et mantindrà despert. En realitat podria tenir l’efecte contrari i provocar una sensació de fatiga.
L’excés de cafeïna, ja sigui la del cafè, del té o la que s’afegeix a les begudes energètiques eleven el nivell d’ansietat, de tensió i de manca de descans, impactant directament en la son.
Prova a baixar el consum, si és el teu cas, suprimint-la paulatinament. Prova amb una beguda descafeïnada. Però no la suprimeixis de cop, perquè et podria generar una sensació de manca i impactar encara més en el teu nivell d’hidratació.