Salut i medicina

El que cal saber del coronavirus

coronavirus

Les notícies que arriben de la Xina són alarmants: 106 víctimes, més de 6.000 persones infectades, i una ciutat, Wuhan, d’11 milions de persones, en quarantena.

Es creu que la soca xinesa del coronavirus va aparèixer en un mercat de la ciutat xinesa en què hi havia animals vius. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha considerat necessari declarar l’estat de PHEIC (emergència de salut pública d’importància internacional, segons les sigles en anglès) però no descarta haver de fer-ho en els dies propers.

A continuació t’expliquem el que cal que sàpigues del coronavirus.

Què és el coronavirus

Es coneix com a coronavirus una gran família de virus que pot infectar les vies aèries: nas, sins paranasals i gola. Es transmeten entre animals i persones: en termes mèdics, són zoonòtics.

La majoria de les soques conegudes causen símptomes lleus, semblants als d’un refredat comú; però d’altres, com la síndrome respiratòria aguda severa (SARS), són molt més greus i poden transformar-se en una pandèmia. La majoria de la població contraurà un coronavirus almenys una vegada en la vida, normalment en la infància.

No se sap amb exactitud quina és la causa del desenvolupament d’aquest cep. Cal tenir en compte que els virus fan mutacions constantment, fet que causa, per exemple, que hagi de canviar cada any la vacuna contra el virus de la grip.

La tesi acceptada en aquest cas és que els primers pacients es van infectar per contacte amb animals. La prestigiosa revista mèdica Journal of Medical Virology va publicar recentment un estudi que comparava el virus amb la resta de coronavirus coneguts, i la investigació va mostrar que tenia similituds clares amb dues mostres del tipus SARS trobades en ratpenats a la Xina.

No és possible determinar amb certesa com es transmet el virus, però aquesta classe se sol expandir entre animals i humans. Entre persones, el contagi es fa per via aèria, en tossir o esternudar, o per contacte, per exemple en donar la mà.

Quins símptomes produeix

Els símptomes són de gravetat variable, com succeeix amb la grip. N’hi ha que passen una grip amb símptomes lleus, com els d’un refredat, mentre que altres poden acabar generant una pneumònia que, en ésser viral, seria resistent als antibiòtics i, per tant, difícil de tractar.

Globalment, els símptomes són similars als d’altres infeccions de les vies respiratòries: tos, mucositat nasal, mal de coll i, en alguns casos, febre. No sempre és possible determinar sense proves quin tipus d’infecció té el pacient, ni si es tracta d’un coronavirus o, per exemple, un rinovirus (que causa el refredat). En aquest cas de soca coronavirus de la Xina, sembla que la febre és el símptoma més clar.

Altres símptomes comuns són la dificultat per respirar, la manca d’alè i dolor corporal generalitzat. Com més fort i sa es trobi el pacient –com més fort sigui el seu sistema immunitari– millors possibilitats de recuperar-se ràpidament tindrà. Sembla que, ara com ara, tots els pacients morts tenien problemes de salut previs.

La propagació de virus està per comprovar, i les autoritats sanitàries es mostren cautes. La xifra de persones en quarantena a la Xina varia constantment a partir de la inicial, en què es va posar en aquesta situació tota la ciutat de Wuhan, d’11 milions d’habitants.

En aquests casos, la facilitat i la immediatesa dels transports en dificulten el control, com ho demostra el fet que ja s’hagin detectat, de moment, 44 casos fora de la Xina (a països com els Estats Units, Austràlia, França o Alemanya). Així mateix, a Catalunya s’ha investigat i descartat un possible cas d’un home de 33 anys que havia arribat procedent de la ciutat xinesa, amb símptomes compatibles amb la infecció.

Expansió de la soca

Fins ara, la Xina ha notificat 106 defuncions a causa del virus, amb un total de persones infectades que supera les 6.000. Els experts afirmen que les xifres podrien ser més altes, ja que és versemblant que un alt nombre de pacients infectats no presentin símptomes greus i, per tant, no acudeixin a hospitals o centres mèdics.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) actualitza diàriament la informació referent al coronavirus. La web de l’OMS: https://www.who.int/es

Tractament del coronavirus

Com que és un virus, no hi ha tractament específic. L’únic que es pot fer és tractar els símptomes de manera similar als d’una grip. El tractament, ben conegut pels nostres lectors, és a base d’analgèsics (per pal·liar el dolor) i antipirètics (per abaixar la febre).

Els pacients també hauran de fer repòs (com més, millor) i beure molta aigua, per mantenir-se ben hidratats.

Tot i que es treballa a marxes forçades per desenvolupar-la, ara com ara no existeix cap vacuna davant del coronavirus.

Prevenció

L’estratègia de prevenció del virus és la mateixa que davant del virus de la grip.

  • Evitar tant com sigui possible el contacte amb pacients infectats. Això inclou evitar donar-los la mà, per exemple. Utilitzem una mascareta si el contacte és inevitable.
  • Esternudar i tossir en un mocador d’un sol ús (de paper) i immediatament desfer-se’n de manera segura.
  • Rentar-se les mans amb freqüència (preferiblement, desinfectar-les amb un gel, de venda en farmàcies).
  • Evitar tocar-se els ulls, la boca o el nas amb les mans sense abans haver-se-les rentat.