Fills, Salut i medicina

El son, la clau de l’aprenentatge i del rendiment escolar

El son és un element fonamental a les nostres vides, que influeix directament en múltiples aspectes de la nostra salut i benestar. Per als nens i adolescents, el son no és només crucial per al seu desenvolupament físic i mental, sinó també per al seu rendiment acadèmic.

El procés d’aprenentatge està íntimament lligat al son. Durant les hores de son, el cervell treballa activament per consolidar la memòria i processar la informació adquirida durant el dia. Aquesta consolidació és vital per a la retenció a llarg termini i la consolidació del coneixement. Sense un son adequat, els estudiants poden experimentar dificultats per recordar allò après i connectar nous conceptes amb coneixements previs. Per contra, un estudiant ben descansat serà més capaç de parar atenció, participar activament a classe i absorbir nova informació.

Diversos estudis ja han demostrat que la manca de son afecta negativament les funcions cognitives, incloent-hi l’atenció, la memòria i la capacitat de resoldre problemes. Els estudiants que no dormen prou tendeixen a tenir un rendiment acadèmic inferior, ja que la seva capacitat per aprendre i processar informació es veu compromesa. Per això, és essencial que els estudiants mantinguin una rutina de son regular que els permeti descansar adequadament.

D’altra banda, en èpoques d’exàmens, és comú que els estudiants redueixin les hores de son per estudiar-ne més. Tot i això, aquesta pràctica serà contraproduent. La privació de son pot disminuir la capacitat de concentració, augmentar l’ansietat i afectar-ne negativament tant a l’hora d’estudiar com durant els exàmens. Això repercuteix en pitjors qualificacions en comparació dels que dormen el que necessiten.

Per maximitzar el rendiment acadèmic i el benestar general, aquí us deixem alguns consells:

1. Establir rutines de son: mantenir un horari regular de son, ficant-se al llit i aixecant-se a la mateixa hora cada dia, fins i tot els caps de setmana, li permetrà obtenir les hores de son que necessita.

2. Crear un ambient propici per dormir: assegurar-se que el lloc de descans sigui còmode, fosc i silenciós. Limitar l’ús de dispositius electrònics abans de dormir, ja que la llum blava pot interferir amb el son.

3. Gestionar el temps d’estudi: planificar el temps d’estudi per evitar la necessitat de dormir. Utilitzar tècniques de gestió del temps com el mètode Pomodoro per estudiar de manera més eficient, i posar com a hora límit d’estudi, una hora abans de ficar-se al llit.

4. Practicar tècniques de relaxació: incorporar activitats relaxants abans de dormir, com ara la lectura, la meditació o exercicis de respiració profunda, per preparar el cos i la ment per al son.

Assegurar-se que els estudiants dormen prou i de manera adequada no només millorarà la capacitat d’atenció i d’aprenentatge, sinó que també contribuirà al benestar general.

Article elaborat per Ad Salutem, Instituto del Sueño