Salut i medicina
Els 4 principals símptomes d’atac de cor en dones
Índex de continguts
Quan parlem d’atac al cor, tots pensem immediatament en un dolor fort i agut a la part esquerra del pit, un dolor que “tendeix a estendre’s cap a l’esquena i el braç”. I, en efecte, aquests són els símptomes més comuns de l’atac al cor… en els homes. L’atac al cor de les dones es manifesta generalment amb símptomes molt diferents.
Les dones han de deixar de pensar que l’atac al cor “és cosa d’homes”. Els riscos de patir-lo són els mateixos per a elles que per a ells. Sabies que l’atac al cor és la primera causa de mort de les dones arreu del món? Per això considerem vital que coneguis quins són aquests símptomes més habituals. Oi que sabries què fer si et veus un bony en un pit? Doncs és el mateix. Oblida una mica el dolor sobtat i agut al pit pel que fa a les dones (tot i que s’ha de tenir molt en compte per identificar-lo en els homes). El problema és que els símptomes d’atac cardíac en les dones són més inespecífics i més difícils d’identificar que aquest dolor.
Segons una investigació elaborada el 2009, els símptomes més habituals en les dones són:
1. Nàusees
2. Mareig
3. Dolor d’esquena
4. Palpitacions
Diversos experts suggereixen que aquesta disparitat de símptomes entre els homes i les dones és una conseqüència del fet que, en les dones, l’atac s’origina a la part posterior del cor, a diferència del que passa generalment en els homes. Això explicaria el dolor d’esquena i les nàusees. I el fet que les dones tinguin ritmes cardíacs més elevats que els homes donaria lloc a les palpitacions.
Per què a elles no els fa mal, o els fa menys mal? Podria ser a causa dels nivells d’estrògens. Els estrògens desencadenen l’alliberament d’òxid nítric, que pot reduir el dolor.
Com reduir-ne el risc
Els científics d’arreu del món es mostren d’acord en què hi ha diverses coses que redueixen dràsticament el risc de patir un atac cardíac, és a dir, que el prevenen.
1. No fumis. Sembla que fumar prova pitjor (encara pitjor!) a les dones que als homes, en termes de risc d’atac cardíac.
2. Aprima’t, i, sobretot, de cintura. També has de prendre menys sucre i controlar-te el colesterol i els triglicèrids (una anàlisi de sang periòdica, segons el que t’indiqui el teu metge, serà suficient). Hi ha un trastorn anomenat síndrome metabòlic que relaciona aquests paràmetres, i que té efectes pitjors en dones que en homes.
3. Fes exercici. 30 minuts diaris (gairebé cada dia). Caminar a pas lleuger és suficient, no es tracta que et tanquis al gimnàs i t’afartis d’anar en cintes, bicicletes, etc. Caminar és igual de vàlid, amb l’avantatge que l’aire lliure és beneficiós per a la teva salut. I és ben conegut que l’estat d’ànim va lligat als problemes cardíacs.
4. Segueix la dieta mediterrània. Això sí que ho tens fàcil, i probablement a casa teva, de petita, és la que et donava la teva mare. Té pocs greixos saturats, és a dir, poc colesterol i menys sal (perquè utilitza ingredients naturals). Tots aquests ingredients tendeixen a elevar la pressió sanguínia, un factor clau de cara als problemes circulatoris, tant en les dones com en els homes.
Què has de saber si sospites que està patint un atac cardíac
1. Truca a una ambulància, al Samur, Summa, al 112, al 061… El/la pacient necessita atenció mèdica immediata.
2. Comprova si es tracta d’un atac al cor o d’una parada cardíaca. En aquest últim cas el/la pacient està conscient i no respira amb normalitat.
3. Si no respira, utilitza un desfibril·lador, si n’hi ha algun de disponible. Si no n’hi ha, intenta aplicar-li la tècnica de reanimació cardiorespiratòria. Ja saps que és una combinació de respiració boca a boca i massatge cardíac.
4. Si tens a mà una aspirina i es tracta d’un atac cardíac, dona-li al/la pacient i demana-li que la mastegui a poc a poc. Però abans has d’assegurar-te que no és al·lèrgic/a als salicilats. Impedeix que es mogui.