Fills, Vida de Parella
Els beneficis de la lactància materna
Índex de continguts
La lactància materna, a més de ser un període molt especial emocionalment, afavoreix la salut física dels nadons i les mares. Tant és així que l’OMS recomana que aquest període s’allargui almenys durant 24 mesos. A més, un aspecte que normalment no ens plantegem és que donar suport a la lactància materna contribueix a un planeta més saludable. A la Setmana Mundial de la Lactància Materna, recopilem tots els seus beneficis.
Beneficis per a la salut del nadó
La llet materna és el millor aliment infantil que existeix. Per la seva composició i la gran quantitat de nutrients que aporta, la lactància és un dels mètodes més eficaços per protegir a curt i a llarg termini la salut dels nens i per afavorir el seu desenvolupament: té les quantitats adequades de carbohidrats, proteïnes i greix, proporciona les proteïnes digestives, els minerals, les vitamines i les hormones que els nadons necessiten i conté anticossos que ajuden a prevenir que el nadó emmalalteixi.
Així, els nadons que s’alimenten almenys durant sis mesos amb llet materna tenen menys probabilitat de desenvolupar al·lèrgies, infeccions de l’oïda, gasos, diarrea i restrenyiment, malalties de la pell, infeccions estomacals o intestinals i malalties respiratòries, com ara la pneumònia i la bronquiolitis.
L’OMS, a més, afirma que “els adults que de nens van tenir lactància materna solen tenir una tensió arterial més baixa, menys colesterol i taxes menors de sobrepès, obesitat i diabetis de tipus 2. També hi ha dades que indiquen que les persones que van tenir lactància materna obtenen més bons resultats en les proves d’intel·ligència”.
Beneficis per a la salut de la mare
La lactància també aporta beneficis a la salut de les mares a curt i a llarg termini. D’una banda, modifica els dipòsits de la glucosa i els lípids, la qual cosa suposa un menor risc de diabetis i altres malalties i un augment del colesterol bo (HDL). De l’altra, mobilitza els dipòsits de greix acumulats en l’organisme durant l’embaràs, cosa que afavoreix la pèrdua de pes de forma natural després del part. Cal tenir en compte que donar el pit és un procés metabòlic actiu que requereix una despesa diària d’entre 200 i 500 calories al dia (equivalent a una hora diària d’exercici físic).
Els diversos estudis constaten que els beneficis per a la salut de les mares són visibles fins i tot 35 anys després de la lactància, sobretot en les dones que allarguen el període de lactància més d’un any: es redueix la probabilitat de presentar pressió arterial alta, de tenir diabetis i taxes anormals de colesterol, de manera que es redueix el risc de malaltia cardiovascular, així com el risc d’osteoporosi i diferents tipus de càncer.
Beneficis emocionals
En alletar, en cada presa s’eleven els nivells d’oxitocina, l’anomenada “hormona de l’amor”, cosa que fomenta el vincle entre la mare i el nadó i assenta una base sòlida per a les futures relacions. A més, quan el nadó està alterat o malalt, la lactància el tranquil·litza i relaxa, ja que també s’allibera prolactina, una hormona que estimula la producció de la llet i que té un efecte calmant, tant per al nadó com per a la mare. Alguns estudis han determinat que redueix els plors i aporta alleugeriment, cosa que pot ajudar-los a gestionar més bé les situacions d’estrès quan siguin adults. En les mares, prevé la depressió postpart.
Els beneficis de la lactància duren tota la vida. I com més temps es mantingui, més grans seran en tots dos, mare i fill.
Beneficis per al medi ambient
A més dels beneficis de la lactància materna per a la mare i el nadó, aquest mètode d’alimentació natural té altres beneficis secundaris, com ara els que aporta al medi ambient i la salut del planeta. Per això, la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que en aquest 2020 se celebra de l’1 al 7 d’agost, té com a lema “Donar suport a la lactància materna contribueix a un planeta més saludable” i se centra en l’impacte de l’alimentació infantil al medi ambient i el canvi climàtic.
Els beneficis per al planeta de la lactància materna són molts: és un recurs natural i renovable, innocu per al medi ambient; com que la llet la produeix el pit matern, redueix completament el consum i eliminació de deixalles; ve llesta per prendre, per la qual cosa no requereix gastar cap recurs energètic ni la utilització d’envasos, d’aigua, sabons i productes de neteja per a esterilitzar; tampoc no requereix mitjans de transport ni necessita distribució, de manera que no necessita combustibles nocius per al medi ambient. Finalment, com que es demora l’inici dels períodes menstruals quan es dona el pit, es produeix una reducció de l’ús de productes d’higiene femenina específics que impliquen un estalvi tant econòmic com de recursos i residus.