Benestar
Els beneficis del pilates
Índex de continguts
Tens problemes d’equilibri? T’has torçat un turmell fa poc i encara te’n sents? T’ha passat per manca de coordinació, d’equilibri o de totes dues coses alhora? Doncs pensa si hi pots fer res per capgirar la situació.
Prova de fer canvis en la teva vida: inscriu-te a un parell de sessions setmanals de pilates. Seria ben estrany que, al cap de dos mesos a tot estirar, les coses no haguessin fet un tomb dràstic, per a bé.
No únicament recuperaràs l’equilibri, sinó que notaràs tot una sèrie de millores físiques; i això repercutirà en el teu estat mental, no en dubtis gens.
Què és el pilates
És un mètode basat en exercicis, i semblant al ioga, que inclou tot de moviments per aconseguir un enfortiment global, la correcció de la posició, el manteniment de l’equilibri i l’augment de la flexibilitat. El va idear l’alemany Joseph Pilates, que defensava que la salut mental i la física tenen una connexió estreta. S’ha comprovat a bastament que la pràctica del pilates modern millora tant el benestar global com la forma física general.
Quins beneficis té el pilates
L’entrenament regular fent pilates té molt beneficis en conjunt. La part positiva del pilates és que tant és qui i quina edat tingui per començar-ne a practicar. Els moviments, progressius i ben controlats, poden remodelar completament el cos i serveix tant per a les dones com per als homes.
Cal assenyalar que l’enfortiment obtingut no és igual com quan s’aixequen pesos o amb activitats similars. És fàcil de confondre tots dos exercicis. El pilates, però, et fa pensar què fas. La pràctica conscient, la regulació de la respiració i el bon ús de la resistència interna és una manera molt potent de tonificar el cos.
Hi ha quatre aspectes bàsics en què el pilates pot millorar el cos (i l’estat mental):
- Pilates i equilibri
Pel que fa a la gent amb un equilibri precari, hi nota milloria quan ben just fa poques setmanes que practica pilates; en qualsevol exercici, tant si és al gimnàs com si es tracta de moviments rutinaris. Els moviments que ens espantaven una mica o que ens feien tremolar en certa manera es tornen més fàcils.
També aconseguim més estabilitat amb accions tan simples com ara posar-nos un pantalons estant drets, però que demanen un cert grau d’equilibri. A mesura que progressem fent pilates, ens adonem que guanyem ràpidament coordinació i equilibri.
El pilates exigeix més concentració mental que qualsevol altre exercici basat en moviments repetits, la qual cosa ens reporta el benefici complementari de mantenir el cap actiu i alerta. No únicament hem d’aprendre un seguit de moviments, sinó que cal que n’assimilem el concepte. Per exemple, mantenir-nos drets sobre una sola cama, primer amb els ulls oberts i després tancats, exigeix molt d’equilibri. I fer moviments lents amb les extremitats amb una fortalesa general sòlida també fa augmentar l’equilibri.
Hi ha exercicis de pilates que són més difícils, perquè es basen en l’assimilació d’un concepte que ultrapassa el simple moviment físic. De fet, el pilates integra el cos i la ment. La coordinació és clau en el flux de l’exercici, i fa treballar el cos com un tot en comptes de considerar-lo per parts.
- Pilates i fortalesa global
Quan n’hagis començat a practicar, no trigaràs gaire a ser capaç de superar exercicis com ara fer el mort, entre d’altres, orientats a aconseguir més força durant més temps i amb més facilitat. Veuràs que la musculatura de l’estómac es tonifica, i si treballes assegut davant de l’ordinador, observaràs que ara tens una posició més correcta i seràs més conscient cada dia de la teva musculatura.
Ara bé, com contribueix el pilates a la fortalesa global? Primer de tot, cal entendre què és la fortalesa global; molta gent es pensa que fa referència al múscul recte de l’abdomen, però el cas és que va més enllà.
Una definició de fortalesa global és la capacitat de mantenir una bona alineació de la columna vertebral, de les espatlles i la cintura escapular (o pectoral) fins a la pelvis, mentre movem les extremitats. La musculatura global es pot dividir, a grans trets, en dues parts: la musculatura local i la musculatura global. Com a regla general, els músculs superficials són els responsables dels moviments extensos i de la força, i ens hi referim com a músculs globals.
Els músculs més profunds del cos, és a dir més propers a la columna vertebral, tenen funcions més subtils, com ara fer més estable el cos. Els anomenem músculs locals o estabilitzadors. S’encarreguen de fer petits ajustaments per a una alineació correcta de la columna.
Molts moviments del pilates exigeixen de mantenir el tors en posició, mentre belluguem les extremitats cap a diferents direccions. Això és més difícil de fer que de dir i demana equilibri, estabilitat i flexibilitat. De manera simultània, ens enforteix en general i ens estilitza.
En envellir, el cos s’encarcarà i es torna poc flexible. Al final això fa que el cos tingui una mala alineació i, com a conseqüència, el coll esdevé rígid i tenim mals de cap i d’esquena. El pilates ens fa treballar les articulacions i moure la columna, cosa que prevé possibles problemes, dels genolls fins al coll.
- Pilates i flexibilitat
Un altre benefici destacat, que notem quan amb prou feines han passat vuit setmanes d’exercici, afecta la mobilitat i la flexibilitat corporal, que milloren clarament. Ens adonem que ens adaptem amb més facilitat als estiraments i que els nostres moviments es tornen més fluids. A més a més, és una delícia fer una sessió d’estiraments després de tota una jornada asseguts davant de l’ordinador.
El pilates se centra a estirar i dilatar els músculs, en lloc d’amuntegar-los, cosa que els allarga i els aprima. Això, de retruc, fa que ens trobem més alts i prims.
Els músculs s’estiren, però no es mantenen en la posició final, que s’aconsegueix amb el moviment. L’aplicació de la tècnica d’estiraments fa que els moviments siguin més fluids. Quan s’aconsegueix més flexibilitat global, ajudem a prevenir dolors i millorem la posició i la salut general.
- Pilates i salut mental
Hi ha molts estudis que avalen els beneficis de l’exercici per a la salut mental i, sens dubte, el pilates no n’és l’excepció. Centrar-nos en la respiració té un efecte calmant i, al capdavall, acabar el dia fent-ne una sessió ens ajuda a tranquil·litzar-nos i relaxar-nos.
Amb una respiració profunda durant una sessió de pilates (o de ioga) aconseguim de reduir l’estrès i la pressió arterial. També afavorim el flux sanguini i agafem el son més ràpidament.
El pilates pot millorar l’estat d’ànim, perquè, com tothom sap, l’exercici allibera endorfines que tenen un efecte analgèsic. Uns quants científics afirmen que l’activitat física contribueix al benestar i afavoreix l’autoconfiança, el control sobre nosaltres mateixos i la capacitat de fer front a reptes nous.