Salut i medicina, Sense categoria

Els efectes secundaris més habituals dels medicaments i què hem de fer per pal·liar-los

Quan el metge prescriu un fàrmac, n’hem de llegir el prospecte, naturalment, però hem de resistir la temptació de llençar el medicament a les escombraries així que acabem; de vegades la informació que hi trobem ens pot espantar força. I, de fet, tots els medicaments tenen efectes secundaris.

Els laboratoris que els fabriquen han de fer esment de tots els efectes en els prospectes, però el cas és que la majoria de pacients no n’experimentarà mai cap.

Dèiem que les descripcions poden fer por; al capdavall, però, sembla pitjor del que és. Si un efecte freqüent és el mal de cap, en realitat significa que, de cent pacients que prenen el medicament, només entre l’1 i el 10 % en poden tenir. Així doncs, entre un 90 i 99 % n’estarà exempt. En general, els efectes secundaris són poc importants, es resolen sense problemes i remeten quan el cos s’acostuma al medicament.

Per tant, és ben poc probable que experimentem cap efecte estrany o greu dels que figuren en les llistes dels prospectes.

Tot seguit t’expliquem quins són els més habituals i  com cal combatre’ls.

Mal de cap

Agents principals: l’amlodipina (fàrmac contra la hipertensió), l’atorvastatina (fàrmac contra el colesterol), la sertralina i el citalopram (antidepressius) i l’omeprazole (un protector d’estómac).

Què hi pots fer

Descansa les hores recomanades i beu força aigua. Evita el consum d’alcohol.

Pren un analgèsic. El paracetamol és, en general, molt ben tolerat i compatible amb bona part dels medicaments.

Si el mal de cap és especialment fort, no es calma amb els analgèsics o si l’acompanyen problemes de visió, ves de seguida al metge.

Restrenyiment

Agents principals: els suplements de ferro i els analgèsics opioides (com ara la morfina o la codeïna).

Què hi pots fer

Cal mantenir una bona hidratació (beu força aigua), incorporar molta fibra a la dieta i fer exercici amb regularitat. Podem provar de menjar prunes i albercocs secs.

Si prens suplements de ferro, parla’n amb el metge, perquè hi ha diverses formes d’ingesta del mineral i potser se n’hauria de canviar l’administració.

Si cap d’aquestes mesures és efectiva, parla’n amb el farmacèutic perquè et recomani un laxant adequat.

Diarrea

Agents principals: antibiòtics com ara l’amoxicil·lina o antidepressius com la sertralina.

Què hi pots fer

Comprova si recuperes els líquids que has perdut, de manera que evitis la deshidratació. Si cal, demana al farmacèutic sobres amb electròlits. No facis servir cap fàrmac per aturar la diarrea sense parlar-ne abans amb l’especialista.

Ves al metge si la diarrea és intensa, fa uns quants dies que dura o conté sang o mucositat, sobretot si has seguit cap tractament antibiòtic.

Indigestió, dolor o molèsties a l’estómac

Agents principals: corticoides com ara la prednisolona, analgèsics antiinflamatoris, com ara el naproxèn o l’ibuprofèn, i els antibiòtics.

Què hi pots fer

Hi pot ajudar prendre el medicament amb l’àpat o tot just després. Si t’agrada la llet, també va bé. No mengis plats picants ni gaire greixosos i evita l’alcohol. Et pot donar un bon resultat aplicar-te una bossa d’aigua calenta a la part inferior de l’abdomen.

Parla’n amb el farmacèutic abans de prendre antiàcids, perquè, de vegades, afecten l’absorció de certs medicaments.

Molts pacients afirmen que els probiòtics apaivaguen el dolor o el malestar que, presumiblement, causa la ingesta d’antibiòtics.

Malestar general

Agents principals: la metformina (antidiabètic oral), la levodopa (fàrmac antiparkinsonià), els antibiòtics, la sertralina o el citalopram (antidepressius) i el tramadol (analgèsic opioide).

Què hi pots fer

Acompanya el medicament amb algun sòlid, com ara una galeta o una mica de fruita seca. De vegades, les begudes gasoses ajuden a combatre les basques.

Si hi ha cap medicament que et fa vomitar, abans de prendre una altra dosi espera de parlar-ne amb el metge o el farmacèutic.

Boca seca

Agents principals: els antidepressius (en particular els tricíclics com l’amitriptilina) i els medicaments contra la incontinència urinària, com ara l’oxibutinina.

Què hi pots fer

Beu sovint glops d’aigua o mastega xiclet (sense sucre).

Somnolència

Agents principals: els analgèsics opioides (la morfina, el tramadol i la gabapentina), les benzodiazepines, com ara el diazepam (un sedant psicotròpic), uns quants antihistamínics i antidepressius.

Què hi pots fer

No condueixis ni manipulis màquines quan prenguis aquests medicaments. Para compte, també, amb les activitats potencialment perilloses, com ara anar amb bicicleta.

Evita el consum d’alcohol i d’altres medicaments que poden causar somnolència. Potser empitjoren el problema.

Si tens una somnolència greu, parla’n amb el metge o el farmacèutic. Tal vegada es pot variar l’hora d’ingesta del medicament. Per exemple, si el problema és causat per un antidepressiu, ho pots resoldre prenent-lo a la nit.

També pots demanar al metge o al farmacèutic si hi ha cap alternativa al medicament que no tingui aquest efecte.

Insomni

Agents principals: la sertralina o el citalopram (antidepressius) i la teràpia de substitució de la nicotina.

Què hi pots fer

Si penses que un medicament et pot causar insomni, pren-ne la dosi prescrita més d’hora. Cal parlar-ne, també, amb el metge o el farmacèutic.

Mareigs

Agents principals: el tramadol (analgèsic opioide) i medicaments per controlar la tensió, com ara el ramipril, el propranolol, el bisoprolol o la doxazosina (també emprada per tractar la hiperplàsia benigna de la pròstata).

Què hi pots fer

Estira’t fins que no et passi el mareig. Procura de moure’t més a poc a poc quan t’aixequis o t’incorporis. Evita l’alcohol.

Potser t’hi ajuda prendre el medicament abans d’anar a dormir, en comptes de prendre’l al matí.

Si els mareigs perduren més uns quants dies, ves al metge.

Erupcions cutànies o dermatitis

Agents principals: en realitat, qualsevol medicament, en particular els antibiòtics.

Què hi pots fer

Les erupcions que fan pruïja es poden pal·liar aplicant-hi una loció hidratant o bé prenent un antihistamínic.

En tot cas, si després de prendre un medicament, tens una erupció, cal parlar-ne amb el metge, sobretot si n’és el responsable un antibiòtic. Potser és una reacció al·lèrgica al fàrmac.

Hi ha medicaments, com ara l’oxitetraciclina (un antibiòtic) i l’amiodarona (un agent antiarrítmic), que poden tornar la pell més sensible al sol. Si tens aquest problema, comprova si en segueixen les instruccions (que, normalment, hi ha a l’envàs i es detallen en el prospecto) abans de l’exposició al sol.