Salut i medicina, Sense categoria
Em fa mal el coll
Índex de continguts
El mal de coll no és una malaltia per si mateix, sinó que és un símptoma d’alerta que ens avisa que alguna cosa no està funcionant bé a la faringe. Avui parlem amb el Dr. Ricard Bargués Cardelús, especialista en Otorinolaringologia del Centre Mèdic MGC, sobre les causes i el tractament del mal de coll.
Per què ens fa mal el coll?
Primer de tot, hem de dir que el dolor no és una malaltia, sinó que és un símptoma. És a dir, és un senyal d’alerta que ens avisa que alguna cosa no està funcionant bé a l’àrea que sigui, en aquest cas la faringe. Cal tenir en compte que la faringe és una estructura que està al fons de la boca i de la cavitat nasal. És un tub que està obert per davant i que té una funció doble:
- Una funció respiratòria: hi passa l’aire que ve del nas i que va cap als pulmons.
- Una funció de pas dels aliments que venen de la boca i van cap a l’estómac. I, per tant, és una zona molt sensible que ha de ser capaç de digerir-los.
Quan fa mal és que hi ha alguna patologia o algun procés que irrita, inflama o danya aquest territori. Hem de conèixer, doncs, quin és l’origen del dolor.
Quins factors poden causar mal de coll?
Pot haver-hi diferents tipus de factors: poden ser processos inflamatoris o infecciosos, ferides que s’han generat en aquest territori o tumors. També pot haver-hi el que anomenem dolors extrínsecs, és a dir, dolors que apareixen als voltants de la zona i que quan ens empassem els aliments, els notem com a mals propis de la gola. I cada un d’aquests factors té unes patologies o unes causes que generen dolor.
De quines malalties pot ser símptoma el mal de coll?
Des de petites molèsties, com pot ser una picor que provoca tos, fins a dolors molt intensos que poden fer, fins i tot, que no puguem empassar-nos res.
Com a processos inflamatoris podríem parlar, per exemple, de:
- La sequedat faríngia de la persona que respira habitualment per la boca.
- Processos irritatius com el reflux gastroesofàgic, que són les pujades d’àcid de l’estómac; com que és àcid clorhídric, crema el coll, que no està preparat per aguantar-ho.
- El tabac, per exemple, és possiblement una de les principals causes: és un element irritant que, en passar-hi contínuament, fa que s’inflami.
Com a processos infecciosos, les més típiques serien:
- Les amigdalitis, que habitualment van acompanyades de febre, amb plaques pultàcies (blanquinoses) al fons de la faringe. En un grau més greu, l’amigdalitis pot esdevenir un abscés periamigdalí, en què es forma una borsa de pus darrere de les amígdales. Aquest procés requereix tractaments més agressius.
- Una altra patologia de què pot ser símptoma, i que ja té una certa importància, seria l’epiglotitis, que es produeix una mica més avall, a l’entrada de la laringe, i que pot provocar fins i tot una sensació d’asfíxia i ofec.
També hi ha les cremades que podem provocar a la faringe en ingerir aliments o vapors molt calents i arran de les quals, durant uns dies, sentirem aquest dolor en el moment d’engolir.
Una altra causa és el que hem esmentat abans: els dolors extrínsecs. Són dolors que es poden produir en l’estructura muscular del voltant de la faringe que subjecta el cap, per una inflamació d’algun cartílag articular de la laringe, o de les vèrtebres. Això fa que ens faci mal en engolir i que ho identifiquem com a mal de coll.
I ja com a malalties més greus hi hauria els tumors, que es poden originar sobretot en persones fumadores i bevedores. Aquests tumors poden provocar un dolor en empassar-se aliments que vagi augmentant al llarg del temps o, en els casos més greus, una dificultat per engolir o fins i tot un bloqueig complet de la deglució.
Com podem tractar el mal de coll?
Depèn de si és un dolor progressiu o és un dolor agut. En principi, si és un dolor agut, caldria començar amb analgèsics, amb calmants com ara el paracetamol o l’ibuprofèn. Però això seria per calmar el dolor al moment. L’important és que, si un dolor persisteix durant uns dies, cal consultar el metge de capçalera o que ho vegi l’otorinolaringòleg per establir-ne la causa. L’especialista que correspongui dictarà el tractament per intentar resoldre-ho.