Actualitat Mútua
“En cap cas no s’ha de permetre que la digitalització dels serveis sanitaris comprometi la qualitat assistencial dels pacients”
Índex de continguts
El Dr. Oriol Domènech, director de Gestió Mèdica i Sinistralitat d’MGC Mútua, va participar, el 17 d’octubre passat, al IV Encuentro FECOR, organitzat per la Federació d’Associacions i Organitzacions Professionals de Corredors i Corredories d’Assegurances d’Espanya, que sota el lema “Assegurança de Salut: Protecció i millora de la qualitat de vida”, es van abordar aspectes essencials del sector, com ara la gran rellevància de l’assegurança de salut privada en el context social, la situació actual dels sistemes d’atenció mèdica públics i privats, la sobrecàrrega del sistema sanitari, així com els desafiaments a què s’enfronta l’assegurança de salut, davant la incursió de la medicina digital i la intel·ligència artificial.
En relació amb aquest darrer aspecte, el Dr. Oriol Domènech que va participar a la taula “Reptes de l’Assegurança de Salut a l’entorn Digital” va afirmar de manera contundent: “En cap cas podem permetre que la digitalització dels serveis sanitaris i la telemedicina suposin una menor qualitat assistencial als pacients, ja que si fos així, la digitalització i la telemedicina tindrien un futur més aviat limitat”.
S’ha d’implementar la telemedicina i la digitalització creixent de la salut com un servei de valor afegit, com un instrument per millorar la qualitat assistencial i sempre com uns serveis d’accés voluntari i a disposició dels assegurats, mai com una eina que limiti l’accessibilitat a la presencialitat, que és de vital importància en la relació medico-pacient.
Contacte humà i personalitzat amb els pacients
“La telemedicina ha vingut per quedar-s’hi. El futur de l’assistència mèdica serà mixt, presencial i virtual. No s’han de descuidar els aspectes essencials i de gran valor afegit de la medicina presencial, ni tampoc reduir el contacte humà i personalitzat amb els pacients, perquè forma part de la vocació assistencial de la nostra asseguradora”, va matisar.
Així mateix, cal tenir en compte els beneficis que aporta la digitalització, tant als pacients com a les asseguradores, que va més enllà de la telemedicina, com són tots els aspectes relacionats amb algoritmes d’intel·ligència artificial per al diagnòstic virtual de malalties, així com les eines de seguiment biomètric i de variables fisiològiques, que permeten optimitzar el seguiment dels pacients crònics.
Cal destacar també els aspectes relacionats amb la gestió tècnica del risc assegurador, mitjançant l’ús sistematitzat i massiu de l’anàlisi de dades, per exemple, pel que fa a l’anàlisi predictiva de la sinistralitat esperada individualitzada, en funció de les malalties o factors de risc actuals. A més, es poden desenvolupar models òptims de retenció dels assegurats en funció de l’elasticitat del preu de la prima de l’assegurança, augmentant de manera exponencial la fidelitat i la continuïtat com a client.
El futur de l’assegurança de salut
En la seva participació, el Dr. Oriol Domènech va fer un vaticini sobre com creu que evolucionarà el ram d’assegurances de salut en els propers anys. Va destacar que els costos sanitaris seran sensible i notòriament creixents a causa dels avenços tecnològics i terapèutics d’elevat cost, així com per l’elevada especialització i coneixement dels professionals en la producció dels serveis sanitaris, cosa que es reflectirà en un increment global de les primes”.
Un altre aspecte que repercutirà en aquesta pujada de preus a les assegurances de salut és estar davant d’una demografia poblacional adversa que condicionarà inexorablement un increment dels recursos sanitaris destinats a l’atenció de la cronicitat, que s’afegeix a l’escassetat de professionals sanitaris, principalment metges, que previsiblement demanaran un increment en les retribucions.
“Per tot això i davant aquests reptes del sector, les tecnologies de digitalització i l’ús d’eines predictives d’IA ens permetran optimitzar el model de negoci per fer-lo sostenible en el futur”, va concloure el Dr. Oriol Domènech.