Fills, Vida de Parella
És bo que als nens i les nenes els agradi cuinar
Índex de continguts
En l’article de la setmana passada parlàvem d’alguns trucs per aconseguir que els teus fills mengessin de tot. Entre ells, esmentàvem que involucrar-los en el procés d’elaboració dels menjars era una mesura encertada. I un nou estudi ho corrobora.
Si cuinen, aprendran a menjar millor
L’estudi assenyala que els nens i nenes a qui els agrada cuinar no només mengen un 80% més de verdures, sinó que es convertiran en adults més sans. Deixar-los que cuinin és una manera excel·lent que mengin més varietat de plats i que tinguin curiositat per provar-ne de nous, la qual cosa promou el seu gust per menjar sa i variat, i serà la millor base per a una idònia alimentació en l’edat adulta.
Seguint amb l’estudi, l’educació alimentària durant els primers anys de vida és essencial per establir les bases de l’añlimentació quan s’arribi a l’adolescència i, més tard, a l’edat adulta. Els que comparteixen les rutines culinàries amb els pares mengen, a més d’aquest 80% més de verdures que esmentàvem, un 30% més de carn de pollastre i un 30% menys de calories. Si pensem en l’autèntica epidèmia actual d’obesitat infantil, trobarem més arguments. A mitjà termini seran més autònoms i s’organitzaran millor quan arribi l’hora d’agafar la cistella de la compra.
Més beneficis de la cuina
A més dels beneficis ja esmentats, cal tenir en compte que deixant als teus petits que cuinin amb vosaltres estrenyeu els llaços familiars. Cuinar requereix una mica de concentració, paciència, esforç i responsabilitat, qualitats totes elles que enriqueixen la personalitat. Ensenya’ls a anar netejant o recollint sobre la marxa el que ja no es necessiti a la cuina. Que siguin multitasca.
Altres beneficis: practicaran l’aritmètica, per comptar els temps de cocció; la lectura, en llegir els receptes i les habilitats motores, com batre un ou o ratllar formatge. Treballaran més la memòria i seran més metòdics.
Sense oblidar la seguretat
La majoria dels accidents infantils no tenen lloc ni a l’escola ni al carrer: a casa és on més sovint tenen lloc. És fonamental que adaptis les tasques permeses a l’edat del nen o nena que, indefectiblement, el primer que voldrà serà agafar el ganivet més gros que tinguis a la cuina… Evidentment, no pots deixar que utilitzin els ganivets i altres elements que comportin perill, com els aparells elèctrics. Procura que abans de començar tinguin clar què està permès i què no, en lloc de fer-ho sobre la marxa.
Alguns exemples de tasques permeses en funció de l’edat:
- Entre 4 i 6 anys: trencar i batre ous, picar patates amb la forquilla per fer puré, enfarinar un motlle, fins i tot “untar” de mantega, decorar un pastís, picar al morter.
- De 6 a 8 anys: pesar, esprémer cítrics, ratllar el pa o el formatge, manejar una massa, recollir els estris de cuina, assecant-los i guardant-los al seu lloc.
- Més endavant: els altres processos, fins i tot tallar (amb supervisió, i ensenyant-los la manera correcta de col·locar els dits).
L’estudi també esmenta la conveniència de portar els petits a restaurants, i evitar demanar-los el menú infantil, si n’hi ha. Es tracta que s’acostin de forma lúdica a plats nous i que provin coses que no mengen habitualment a casa.