Salut i medicina
És normal el meu flux vaginal?
Índex de continguts
Els canvis en el flux vaginal poden ser indicatius d’infecció. La Dra. Rosa Porqueras Suárez, especialista en Ginecologia i Obstetrícia del Centre Mèdic MGC, ens explica com és un flux normal i quan hem d’acudir a l’especialista.
Què és i quin paper compleix el flux vaginal?
El flux vaginal compleix un paper molt important perquè ens serveix per a una neteja de la vagina, també per humidificar i mantenir la lubricació vaginal, i un paper molt important en la protecció d’infeccions de la vagina.Està constituït principalment per cèl·lules de descamació de la pròpia vagina i secrecions que provenen de la matriu i d’unes glàndules que hi ha situades al coll de la matriu.
Un dels factors més importants és la presència de microorganismes que formen part del que anomenem la flora de la vagina o microbiota. Durant l’etapa fèrtil hi ha un predomini d’uns microorganismes que es diuen lactobacils, que segreguen àcid làctic, permetent que hi hagi unes condicions òptimes a la vagina per impedir que els gèrmens que solen habitar en la microbiota proliferin en excés i puguin provocar infeccions com vaginitis o vaginosi.
La flora vaginal està determinada per diversos factors, tant de la pròpia dona com externs. Un dels factors més importants són els nivells d’estrògens, que varien al llarg de les diferents etapes de la vida.
Durant l’edat fèrtil hi ha un predomini d’estrògens, per la qual cosa la flora vaginal està més equilibrada i en condicions d’impedir les infeccions. Però quan ens acostem a la menopausa i sobretot ja a la menopausa es produeix una baixada dels estrògens i aquest equilibri pot variar. En aquest període és important el tractament amb estrògens per evitar possibles infeccions.
Per tant, l’equilibri de la flora vaginal està influït per l’edat, els canvis hormonals que es produeixen en el cicle menstrual i factors externs, com prendre antibiòtics o anticonceptius. A més, hem d’anar amb compte perquè l’equilibri de la flora vaginal també es pot veure afectat a causa de certs hàbits com les dutxes vaginals, la utilització de productes d’higiene agressius, tampons fora del cicle menstrual o l’ús de paper higiènic o salvaslips perfumats.
Com és el flux vaginal normal?
El flux vaginal normal, en l’edat fèrtil, ha de ser un flux clar, transparent, de vegades una mica blanquinós, i sobretot, no han de tenir cap tipus d’olor ni produir cap tipus de molèstia. El flux normal pot anar variant al llarg del cicle menstrual, però sempre complint aquestes característiques. Per exemple, en el període proper a l’ovulació, a meitat de cicle, el flux vaginal sol ser més abundant, transparent i filós. I segons ens anem acostant a la segona part del cicle aquest flux es fa més espès i una mica més dens. Aquests canvis en el flux durant el cicle es poden utilitzar fins i tot per determinar els dies fèrtils, perquè quan la dona té un flux més filós, similar a una clara d’ou, és quan està en el període d’ovulació.
Quan el flux vaginal és indicatiu d’algun problema?
Si hi ha un canvi en el color, en l’aspecte o en la quantitat de secreció, acompanyat de mala olor o molèsties, això pot estar manifestant que hi ha un canvi en la flora vaginal que pot amagar algun tipus d’infecció. El flux blanquinós, si va acompanyat de mala olor o molèsties, pot ser indicatiu d’una infecció per fongs. Però també pot amagar algunes altres infeccions de transmissió sexual que s’han de valorar.
Si hi ha una proliferació d’un altre tipus de gèrmens que produeixen la vaginosi bacteriana, el flux sol presentar-se de color més grisós i sobretot amb una olor molt forta. Un altre dels problemes més habituals és la infecció per trichomones, que és una malaltia de transmissió sexual. Acostuma a presentar una simptomatologia important de molta picor, coïssor, molèsties en orinar i un flux verdós i com grumollós.
Un consell: és molt important el mantenir una bona higiene de la vagina, amb productes neutres, que no siguin agressius. No cal rentar-se moltíssimes vegades i menys amb sabó. Amb un cop al dia és suficient i utilitzar sabons neutres i que no alterin el PH vaginal. No utilitzar tampons fora dels dies de flux menstrual, intentar evitar l’ús de desodorants vaginals, protectors i paper higiènic perfumat, perquè tot això pot generar alteracions i problemes d’al·lèrgia, que també poden provocar l’augment del flux.
També és important destacar que les alteracions del flux poden ser degudes a la presència d’un cos estrany. Pot ser freqüent en nenes o per l’oblit d’un tampó.Per tant, sempre que hi hagi qualsevol dubte o canvi en l’aspecte, en l’olor o en l’augment del flux vaginal, no fer autotractament. La recomanació seria consultar amb un especialista.