Exercici, Vida Sana

Esports d’Estiu: Com practicar-los de manera segura

L’augment de les temperatures i l’increment de les hores de llum fan que els esports d’estiu siguin una de les principals apostes per a la temporada estival. Les propostes són múltiples, així com els beneficis físics i mentals. No obstant això, per gaudir d’aquestes activitats sense riscos, no podem oblidar la seguretat. En aquest article, et deixem consells perquè les teves activitats siguin segures. 

La importància de l’escalfament

Abans d’embarcar-se en els esports a l’estiu, cal realitzar un escalfament. Aquesta pràctica no entén ni d’activitats ni de temporades, ja que el seu objectiu és incrementar el ritme cardíac i el flux sanguini en els músculs, així com la flexibilitat en les articulacions. D’aquesta manera, es redueix el risc de lesió i es millora el rendiment en general. És important centrar-se en els grups musculars que es treballaran amb moviments similars. 

Ús d’equip adequat

L’elecció de l’equip és també important per practicar esports estiuencs de manera segura. En esports com el ciclisme, necessitaràs un casc i protectors adequats. En activitats aquàtiques, com la natació o el surf, pot ser interessant usar armilles salvavides o altres equips de flotació, sobretot si es practiquen sense companyia. En qualsevol cas, l’equip ha d’estar en bon estat i anar d’acord amb el tipus d’activitat. 

Esports populars d’estiu i com practicar-los de manera segura

Cada estació compta amb una oferta diferent d’esports, ja que tot depèn de les condicions del clima. Els esports estiuencs més populars solen ser els aquàtics, atès que la temperatura de l’aigua s’eleva. Per exemple, natació, surf o paddle surf. Però també voleibol o futbol a la sorra. 

Pels aquàtics, es recomana conèixer prèviament les condicions de l’aigua o de la zona, ja que pot haver-hi corrents o roques no visibles. En la mesura que sigui possible, és interessant utilitzar armilles salvavides i equips de flotació per esports estiuencs com el caiac o el paddle surf. Permeten flotar en cas d’accident o de dificultat per nedar. I per evitar enrampades i fatiga a l’aigua, cal estirar, entrar gradualment i mantenir-nos hidratats. 

Els esports de platja també són interessants, com el voleibol i el futbol. Cal escalfar abans i mantenir-se ben hidratats durant tota la sessió. Si practiques ciclisme o senderisme, utilitza sempre l’equip de protecció adequat, verifica l’estat de la teva bicicleta i porta suficient aigua. 

Protecció solar i cura de la pell

Durant l’estiu, el sol té una posició que fa que els raigs siguin més forts perquè incideixen de forma molt directa. Aquest té el potencial de danyar la pell si no es prenen les mesures pertinents mentre es practica esport. 

Per evitar les cremades solars, cal utilitzar un protector solar d’ampli espectre amb un factor de protecció alt. És a dir, un SPF 30 o superior. S’ha d’aplicar generosament en totes les àrees exposades de la pell almenys 30 minuts abans de sortir. Cada dues hores, s’ha de tornar a aplicar, sobretot si s’està a l’aigua. 

En el cas que es tracti d’esports d’estiu, hi ha proteccions específiques que són resistents a l’aigua i a la suor. A més d’aquestes, també es recomana utilitzar gorros i roba que redueixi l’exposició solar directa. Opta per roba amb protecció UV i busca ombra sempre que sigui possible.

Prevenció de lesions comunes

En els esports d’estiu, les lesions com a esquinços, enrampades i deshidratació són bastant comunes. Per prevenir-los, només cal fer un escalfament adequat i escoltar el nostre cos per evitar els sobreesforços. Aquests són la principal causa dels esquinços i les enrampades, que són dues de les lesions més populars en aquesta època. 

Si es produís una lesió menor, aplica gel i eleva la zona afectada. Per a lesions més serioses, cal buscar atenció mèdica de manera immediata.

Descans i recuperació

Els esports a l’estiu són una activitat molt temptadora. No obstant això, les altes temperatures fan que el nostre cos es fatigui en major mesura. Per aquesta raó, no podem oblidar els descansos i la recuperació. 

Per evitar l’esgotament i prevenir lesions, el cos ha de descansar. A més, permetem que els teixits es reparin i es redueixi la fatiga muscular. Existeixen tècniques que contribueixen a accelerar aquesta recuperació. Per exemple, els estiraments, els massatges i els banys freds. Quant a la durada del descans, ha de ser d’almenys 24 hores. 

Monitoratge de la salut

El nostre cos sempre ens envia senyals d’advertiment per fer-nos saber que estem arribant a un límit que no convé traspassar. Per exemple, en els esports estiuencs, els símptomes d’un cop de calor inclouen marejos, nàusees i pell enrogida. La deshidratació pot causar set extrema, boca seca i orina fosca. 

Si ens trobem davant aquest escenari, cal detenir l’activitat de manera immediata, buscar ombra i beure líquids a poc a poc. I si la forma física no és òptima, es recomana adaptar el nivell o consultar amb un metge per una revisió general. 

Conclusió

Per poder gaudir de tots els beneficis que ofereixen els esports a l’estiu, cal posar-los en pràctica amb seguretat. Si se segueixen tots els consells i recomanacions esmentats, com la protecció solar, els descansos, la prevenció de lesions i el monitoratge de la salut, reduirem el risc de lesions o accidents. No obstant això, sempre és convenient consultar amb professionals de la salut i de l’esport per obtenir orientació específica i adaptada a les necessitats de cada persona.