Salut i medicina
Estil de vida i longevitat
Injeccions de Botox, cremes antiarrugues, complements alimentaris, suplements hormonals, antioxidants… Tothom ha sentit parlar d’aquests productes que prometen el remei definitiu als efectes del pas del temps, però l’eficàcia real d’aquestes receptes miracle són, en moltes ocasions, qüestionables.
Envellir més lentament i millor és possible, i el secret és enormement senzill. Menjar menys, pensar més i moure’ns més. No és només sentit comú; per als investigadors es tracta, de fet, de certeses científiques. La biologia molecular permet afirmar que menjar sa i menjar menys limita els danys a l’ADN i a les proteïnes de les nostres cèl·lules causats pels famosos radicals lliures.
Amb una dieta hipocalòrica es redueix la possibilitat de patir atacs de cor, càncer o diabetis, es poden prevenir malalties als ronyons, es minimitza el deteriorament del sistema immunològic, (deteriorament que augmenta amb l’edat), disminueix el colesterol i es preserven les capacitats intel·lectuals intactes.
El progrés de la genètica ens mostra que el fet d’exercitar el cervell, exposant-nos al llarg de tota la nostra vida a situacions variades, influeix en l’estructura del nostre ADN i en els gens que controlen la creació de noves connexions neuronals. Per últim, l’activitat física que es practica a una edat avançada mostra una regeneració dels mitocondris de les cèl·lules musculars.
En definitiva, els avenços en genètica, en biologia cel•lular i en neurociència han permès constatar que, a més de la intuïció i del sentit comú, existeix una explicació científica que no ens deixa marge ni excuses per no portar un estil de vida saludable si volem ser persones longeves.