Salut i medicina

Herpes zòster o cíngara: Tot el que has de saber

El herpes zòster o cíngara és una erupció cutània dolorosa que està causada pel virus de la varicel·la. Es caracteritza per la seva capacitat per reactivar-se en múltiples ocasions un cop el virus ja està present en l’organisme. En aquest article, et contem totes les característiques d’aquesta afecció i com es tracta.

Què és la cíngara o herpes zòster?

La cíngara o herpes zòster és una erupció que apareix a la pell i que causa dolor, i es produeix per la reactivació del virus de la varicel·la en el cos. Un cop es pateix aquesta malaltia, el virus es queda per sempre en el cos.

Tot i que pot romandre anys sense tornar a donar símptomes, quan el sistema immunològic està feble, ja sigui per èpoques d’estrès, patologies mèdiques o per l’envelliment natural, es reactiva i torna a presentar la seva molesta sintomatologia.

Quin és el perill de la cíngara?

La cíngara no presenta cap perill en la seva aparició inicial, més enllà del dolor causat per les berrugues o perquè aquest es manté a llarg termini un cop ha remès la erupció (neuralgia postherpètica).

Les complicacions poden aparèixer quan les úlceres estan situades al front i a la zona propera a l’ull. En aquests casos, hi ha un risc que es pugui infectar el nervi que condueix a l’ull. Aquesta infecció es diu herpes zòster oftàlmic i pot arribar a afectar la visió. L’herpes zòster auditiu o síndrome de Ramsay Hunt funciona de manera similar, però a l’orella. Pot causar berrugues al conducte auditiu, paràlisi parcial del rostre, xiulets, pèrdua de l’audició i vertigen.

És contagiosa la cíngara?

El herpes zòster o cíngara no és contagiosa, ja que el que es contagia és el virus de la varicel·la. Aquest sí que es pot contraure si es té contacte directe amb el líquid de les berrugues de la cíngara. No obstant això, aquesta situació és anòmala i, per tant, el risc és molt baix. A més, passats uns dies, les berrugues creen una crosta, la qual cosa dificulta encara més la contagi.

Símptomes de l’herpes zòster

Abans que es presenti l’erupció, apareix picor o prurit en la zona afectada. Sol presentar-se en un sol costat de la cara o del cos, i en alguns casos pot haver-hi febre. Transcorreguts uns dies, apareix l’erupció, que es pot veure acompanyada de mal de cap, escalofríos i molèsties estomacals. Després d’una setmana, les berrugues creen una crosta i acaben desapareixent entre dues i quatre setmanes després.

Tractament de l’herpes zòster

Com que es tracta d’un virus, no hi ha cap tractament que sigui eficaç per guarir la cíngara. L’únic que es pot recetar per frenar l’expansió de les berrugues són els medicaments antivirals. Aquests es poden prendre per via oral, la seva eficàcia augmenta si s’utilitzen en els tres primers dies des de l’aparició de l’erupció, o bé consistir en una loció que s’aplica sobre la zona afectada. Per a les molèsties, es poden recetar analgèsics.

En l’actualitat, existeixen dues vacunes per a l’herpes zòster. La primera és recombinant nova, amb petits fragments del virus, i la segona, una més antiga amb virus viu debilitat. Aquesta última només està disponible en alguns països. La recombinant sol utilitzar-se en persones saludables de més de 50 anys, hagin patit o no la varicel·la. Consisteix en dues dosis per via intramuscular amb una separació d’entre dos i sis mesos.

Quant de temps dura la malaltia de la cíngara?

L’herpes zòster o cíngara sol desaparèixer al voltant d’un mes després dels primers símptomes. Com hem dit, després del picor inicial, apareixen en uns dies les primeres berrugues, que després començaran a assecar-se entre set i deu dies després. Amb la crosta formada, van desapareixent al cap de dues setmanes. No obstant això, la seva aparició pot tornar a tenir lloc, ja que el virus de la varicel·la no marxa del cos.

On pot sortir la cíngara?

La cíngara apareix en forma de ratlles, amb berrugues plenes de líquid i envoltades per una zona vermella. Solen aparèixer en un costat de la cara o del tronc, com ara al pit. No obstant això, també hi ha casos de persones amb berrugues en altres parts del cos.

Qui és més susceptible de contraure la cíngara?

La cíngara apareix amb més freqüència en persones majors de 50 anys, degut a que el sistema immunològic s’afebleix. També en aquelles en les quals aquest sistema està debilitat per altres patologies, com ara el VIH; persones amb càncer; aquelles que prenen medicaments com corticoides o que s’han sotmès a un trasplantament d’òrgans.

Com prevenir l’herpes zòster

L’única forma de prevenir l’herpes zòster o cíngara és a través de la vacuna per a la varicel·la o evitant el contacte directe amb aquelles persones que la estan patint. També s’ha de limitar el contacte amb qui té activa la cíngara, tot i que com indiquem, el risc de contagi pel líquid de les berrugues és mínim. Per a qui ja té el virus de la varicel·la en el cos, es recomana reforçar el sistema immunològic sempre que sigui possible per evitar l’aparició de la cíngara.

Bibliografia

https://www.cdc.gov/shingles/about/symptoms-sp.html#:~:text=La%20culebrilla%20(herpes%20z%C3%B3ster)%20es,en%202%20a%204%20semanas.

https://medlineplus.gov/spanish/shingles.html

https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/infecciones/infecciones-por-el-virus-del-herpes/herpes-z%C3%B3ster-culebrilla