Actualitat Mútua, Entrevistes
“Hi ha molts estudis que coincideixen que la gratitud millora considerablement la nostra salut”
Gloria Montasell, mutualista d’MGC Mútua, és periodista, Directora i productora del programa de TV i ràdio Viure des de l’essència, i col·labora amb la Fundació MGC des del 2014 conduint el programa, que actualment s’ha emès amb gran èxit d’audiència a la Xarxa de televisions locals de Catalunya. Patrocinat per la Fundació MGC, Viure des de l’essència és un espai per a la reflexió on se succeeixen converses “des del sentir” amb persones expertes en diferents àmbits.
“Descobrir per descobrir-se, ja que més enllà dels canvis que travessi una persona a la seva vida, sempre hi haurà alguna cosa que es mantindrà intacta, la seva essència”, és la idea que pivota a cadascuna de les xerrades.
Explica’ns una mica què busques a cadascuna de les teves entrevistes, què sorgeix de cada conversa?
El propòsit essencial en les entrevistes és compartir mirada de vida amb els convidats, per així poder oferir a tothom tenir una visió més holística. Són molts els professionals que ens han acompanyat al llarg de les temporades: psicòlegs, doctors, geobiòlegs, escriptors, periodistes, terapeutes, artistes… una extensa llista de persones que s’han obert oferint generosament les seves “eines pel benestar”.
Són persones de molt diferents àmbits i disciplines. Al teu parer, què creus que tenen en comú?
A tots ells els uneix la passió per la vida i alhora una gran inquietud per compartir les seves experiències tant personals com professionals. Ens parlen de les seves fortaleses i debilitats i això fa que uns i altres connectem amb el “Res no és el que sembla”.
Com va sorgir la idea del programa? Quina inquietud et va moure per posar-lo en marxa?
El programa va néixer l’11/11 del 2011, en un moment evolutiu molt complex i gràcies a les eines que la vida em va oferir vaig descobrir que la foscor és un vel que cobreix la llum, a la qual podem arribar, perquè tots hem de tenir un propòsit de vida. A partir d’aquest moment, des de la gratitud més profunda vaig posar un altaveu a aquesta llum anomenada “Viure des de l’essència”, i en la qual compartim totes les eines possibles per al benestar de les persones.
Què és per a tu viure des de l’essència?
És escoltar els silencis per poder connectar amb el propòsit de la meva ànima i poder així seguir evolucionant.
Per què creus que és tan important la gratitud?
Penso que la gratitud és un dels eixos més importants per al benestar i que és essencial donar gràcies a tot i per tot. Si ens parem a pensar sempre hi ha alguna cosa a agrair, donem massa les coses per fet. Alhora, recordem que hi ha molts estudis i investigacions científiques que coincideixen en el fet que la gratitud millora considerablement la nostra salut.
També t’he sentit a dir que “la vida ens parla”, com ho fa?
La lletra petita de la vida… m’encanta! En aquest cas estaríem parlant que podem estar en constant diàleg amb la vida, és el fet d’estar en l’aquí i ara, com ens parla i reflexiona en el seu best seller l’escriptor alemany Eckhart Tolle. Quan estem en el moment present, la vida ens respon a les nostres inquietuds en forma de casualitat, millor dit causalitat. Pot estar en la lectura d’un llibre, coincidir amb una persona que feia molt que no vèiem, un rètol que ens respon a allò que ens preguntàvem amb un “sí” o un “no”, infinitat de possibilitats. Per això és tant important cuidar-nos i intentar estar en equilibri i receptius.
Sabem escoltar-la?
El nostre dia a dia és molt intens i la majoria de vegades anem amb el pilot automàtic. A mi el que em va molt bé és fer una desconnexió del que estic fent, encara que només siguin 5 minuts cada hora, perquè m’ajuda molt a estar en el moment present. No t’ho creuràs però m’he arribat a posar alarmes al mòbil per recordar-m’ho : )
Què és per a tu tenir bona salut?
Estar en pau, que no sempre s’aconsegueix, perquè vivim en una societat bastant complexa.
A més de la Xarxa de televisions locals, on més podem veure o escoltar els programes d’aquesta i altres temporades?
Tots els programes de televisió i ràdio emesos fins a dia d’avui es poden veure al web del programa viuredesdelessencia.com.
Moltes gràcies, Glòria, per compartir amb nosaltres les teves reflexions.
És un plaer compartir valors i mirada de vida amb MGC Mútua, junts portem molt de recorregut. Seguim!
Totes les entrevistes, també en línia
A la darrera temporada de “Viure des de l’essència”, Glòria Montasell ha tingut l’ocasió de parlar amb persones d’àmbits molt diferents “a qui els uneix la passió per la vida i alhora una gran inquietud per compartir les seves experiències”, con diu ella. Les converses, totes interessantíssimes, les podeu veure al blog viuredesdelessencia.com o a VOTV la carta.
En el primer capítol de “Viure des de l’essència” d’aquesta darrera temporada, Glòria Montasell parla amb el conegut nutricionista Xevi Verdaguer. Amb ell ens endinsem en la seva visió holística de la salut humana i descobrim la psiconeuroimmunologia, l’estudi de les interaccions dels sistemes nerviós, endocrí i immunitari i les investigacions al voltant de la microbiota que dona solucions a patologies que abans es consideraven cròniques.
Amb el psicòleg de professió i per devoció Rafael Santandreu, descobrirem com no tenir por de ser nosaltres mateixos.
De la mà de la geògrafa i paisatgista Pilar Comes, descobrirem la importància de tenir cura del nostre paisatge tot caminant pel Parc de les Olors del Serrat a Santa Eulàlia de Ronçana.
Sílvia Congost és psicòloga experta en dependència emocional, autoestima i relacions tòxiques. Després de patir una relació personal de dependència, un 23 de juny, va despertar i va decidir que la seva missió de vida era ajudar els altres a estimar-se.
Segons l’OMS, una quarta part de les malalties tenen el seu origen en males condicions ambientals i el lloc de descans. Amb l’arquitecte i geobiòleg Pere León, descobrirem com detectar els factors invisibles i nocius per a la nostra salut.
Montserrat Tur és advocada, mediadora i coach. Autora del llibre “Divorcis amb amor”, una guia per a les persones i les famílies que passen per un procés de ruptura.
David Ruiz l’any 2016 ho deixa tot per fer la volta al món en el seu veler Thor. Una experiència de vida que dura quatre anys. Un viatge que relata en el seu llibre “Irse”.
Viatgem al món dels somnis de la mà de Montse Trias, o si ho preferiu, la Senyoreta Titat. Artista en majúscula, pallassa, dissenyadora, actriu, productora… Fundadora del Circ Cric i Pallassos sense Fronteres al costat del seu company Jaume Mateu, més conegut com a Tortell Poltrona.
En aquesta entrevista estem acompanyats per un home savi, en Francesc Miralles, expert a escala mundial, en el creixement personal i l’espiritualitat.
Parlem amb l’escriptora i periodista Sílvia Soler de la vida, la família, el dol i sobretot de literatura, la seva gran passió.
Rosa Maria Calaf és hereva d’una família viatgera, va arribar al periodisme pel seu afany de conèixer món. L’any 1970 entra a Televisió Espanyola i aviat es converteix en un dels rostres més coneguts de la petita pantalla, gràcies a les seves corresponsalies des de Nova York, Moscou, Buenos Aires, Viena o Roma, entre d’altres.
Marina Subirats va néixer en uns anys foscos, quan la societat espanyola estava tenyida de color gris. Va sortir del país per descobrir noves mirades i ampliar el seu coneixement del món. La seva trajectòria com a sociòloga l’ha dedicat, sobretot, a investigar sobre la coeducació i posar sobre la taula les normes que la societat imposa a la dona.