Alimentació i Nutrició

Mantente Hidratat: Aliments rics en aigua per a l’estiu

Mantenir-se hidratats és important durant tot l’any, però ho és més quan arriben els mesos d’estiu. Les altes temperatures, una major exposició al sol i l’augment de les activitats afavoreixen la deshidratació. Però, si no t’agrada o et costa beure suficient aigua, avui et presentem diversos aliments rics en aigua, que a més d’aportar-te líquid en abundància, t’ofereixen nutrients essencials com vitamines i minerals. 

Beneficis de consumir aliments rics en aigua

Consumir aliments rics en aigua i sals minerals té múltiples beneficis per al nostre organisme i li permeten realitzar les seves funcions correctament. A continuació et deixem els principals. 

Hidratació natural

Els aliments amb alt contingut d’aigua ajuden a mantenir el cos hidratat de manera natural. Mentre que les begudes proporcionen una hidratació directa, aquest tipus d’aliments tenen l’avantatge d’alliberar el líquid de manera gradual. Per tant, s’aconsegueix una hidratació més sostinguda. A més, solen ser baixos en calories i refrescants, així que són perfectes per als dies calorosos de l’estiu. 

Aportació de nutrients essencials

Els nutrients essencials són les vitamines, els minerals i els antioxidants. Les sals minerals, en particular, són necessàries per mantenir l’equilibri electrolític del cos i la salut general. Per exemple, el potassi ajuda a regular el balanç de fluids i la funció muscular, mentre que el magnesi intervé en la funció neuromuscular i la síntesi de proteïnes.

Els 10 Millors aliments rics en aigua per a l’estiu

Ara que ja coneixes els beneficis, et deixem amb els 10 aliments rics en aigua i sals minerals perquè els incloguis en la teva alimentació en aquesta temporada. 

Síndria

La síndria és probablement un dels aliments rics en aigua més populars de l’estiu. El seu contingut d’aigua gira al voltant del 92%, i també aporta vitamina C, vitamina A i antioxidants com el licopè. És perfecte com a postres, en suc o fins i tot en amanides.

Cogombre

El cogombre està compost per un 95% d’aigua. És refrescant i té propietats beneficioses per a la pell. Es pot consumir en amanides, en smoothies o simplement com a entrepà.

Maduixes

Les maduixes tenen un sabor absolutament deliciós. Estan compostes per aproximadament un 91% d’aigua. Són riques en antioxidants i vitamines com la vitamina C, així que són una bona elecció si vols cuidar la salut cardiovascular i la pell. Gaudeix-les soles, en batuts o amb iogurt.

Meló

El meló és una altra fruita estiuenca amb un alt contingut d’aigua, al voltant del 90%. És ric en vitamines i ajuda a la digestió. Pots consumir-lo en trossos, en amanides o com a part d’un plat principal. És popular servir-ho amb pernil, pel contrast de sabors. 

Taronges

Les taronges tenen un contingut d’aigua d’aproximadament el 86%. A més d’hidratar, són una excel·lent font de vitamina C, que intervé en el funcionament del sistema immunitari. Pots gaudir-les fresques, en sucs o en amanides de fruites.

Api

L’api conté aproximadament un 95% d’aigua i és una bona font de fibra. Ajuda a la digestió i la hidratació. Per afegir-lo a la dieta, et recomanem provar els palets d’api amb dips, o bé afegir-lo en amanides o per a preparar sopes fredes.

Enciam

L’enciam és un altre dels aliments rics en aigua freqüents en aquesta època de l’any, ja que és l’ingredient principal de multitud de tipus d’amanides. El seu contingut d’aigua és del 95%, i és molt beneficiosa per al manteniment de la hidratació i la millora de la salut digestiva. Pots incloure’l en amanides, wraps o sandvitxos.

Tomàquets

Els tomàquets tenen un contingut d’aigua del 94% i són rics en licopè, que és beneficiós per a la salut ocular i la hidratació. És diürètic, així que augmenta l’excreció d’orina, i conté potassi i nivells baixos de sodi; una combinació que evita la retenció de líquids. Utilitza’ls en amanides, salses o en un refrescant gaspatxo.

Pinya

La pinya té un 86% d’aigua i conté bromelina, un enzim que ajuda a la digestió i regula el trànsit intestinal. És antimicrobiana i antiinflamatòria, i pots consumir-la fresca, en batuts o en plats principals.

Carabassó

El carabassó té un 94% d’aigua i és una bona font de minerals. Conté una fibra soluble anomenada mucílags, que permet captar l’aigua i formar una substància voluminosa que facilita la digestió i el trànsit intestinal. Com el tomàquet, és ric en potassi i baix en sodi. Pots preparar-lo en zoodles, sopes fredes o saltats.

Incorporant aliments rics en aigua a la teva dieta diària

Si no saps com incorporar els aliments rics en aigua i sals minerals a la teva dieta, pots provar amb els suggeriments que t’hem donat a cadascun d’ells. Però també, pots combinar-los entre si. Per exemple, una amanida de síndria i cogombre amb menta, un smoothie de maduixes i pinya o un gaspatxo de tomàquet i meló. 

Prepara menjars lleugers i refrescants per combatre la calor i mantenir el teu cos ben hidratat. I perquè et sigui encara més senzill, planifica els teus menjars incloent fruites i verdures riques en aigua en cada menjar, i evita cuinar en excés i opta per plats com amanides i sopes fredes. 

Consells addicionals per mantenir-se hidratat a l’estiu

A més de tot l’esmentat, per a mantenir la hidratació en els mesos de més calor, aposta sempre per begudes naturals saludables i evita els refrescos o sucs ensucrats, així com les que tenen alcohol, ja que aconsegueixen l’efecte oposat. És a dir, que deshidraten. 

Conclusió

Consumir aliments rics en aigua i sals minerals durant l’estiu no sols ajuda a mantenir el cos hidratat, sinó que també aporta nutrients essencials que milloren la salut general. Incorporar aquests aliments a la teva dieta diària és una forma deliciosa i efectiva de combatre la calor i assegurar una hidratació adequada.