

Alimentació i Nutrició
Intolerància a la lactosa: símptomes i causes
Índex de continguts
Què és la intolerància a la lactosa
La lactosa és un tipus de sucre, i es troba en la llet i els seus derivats. Per digerir-la, el cos utilitza una enzima anomenada lactasa, que es produeix en l’intestí prim i descompon la lactosa, que és un sucre complex, en els seus dos components simples: glucosa i galactosa.
La intolerància a la lactosa és la incapacitat d’algunes persones de digerir-la, generalment per la falta de lactasa o per poca producció d’aquesta enzima. La lactosa sense digerir es desplaça sense processar intestí endavant i arriba al còlon, on les bacteries “ataquen” la lactosa i produeixen els símptomes propis de la mancança.

Què la produeix
L’alimentació dels nadons, a base de llet, requereix que l’intestí segregui lactasa, per poder digerir-la. A mesura que el nen creix, i va substituint la llet per altres aliments, la producció de lactasa disminueix, però no s’atura i gràcies a això en l’edat adulta podem seguir ingerint productes làctics sense problemes. Podem parlar de tres tipus d’intolerància a la lactosa:
- Intolerància primària, que és quan la producció de lactasa disminueix dràsticament, dificultant la ingestió dels làctics. Es presenta en l’edat adulta.
- Intolerància secundària, que es produeix com a conseqüència d’una lesió o una malaltia que afecti l’intestí prim. Les malalties que poden potencialment afectar la producció de lactasa són la malaltia celíaca, la malaltia de Crohn i les infeccions intestinals en general.
- Intolerància congènita. Hi ha casos, poc freqüents, de nens que neixen amb insuficient producció de lactasa. És un problema genètic i es transmet de generació en generació, ambdós progenitors han de portar el gen perquè es manifesti en els seus fills.
Atès que les cèl·lules productores de la lactasa no apareixen, sinó en el tercer trimestre de l’embaràs, els nens prematurs poden presentar problemes d’intolerància.
Quins són els seus símptomes
En general, els símptomes apareixen entre 30 minuts i 2 hores després d’haver ingerit els productes làctics, i els més habituals són:
- Inflor abdominal
- Diarrea
- Nàusees
- Vòmits
- Flatulència (gasos)
- Còlics abdominals
Factors de risc d’intolerància a la lactosa
Hi ha determinats factors que poden predisposar a patir intolerància a la lactosa:
- Origen: La intolerància és més freqüent entre persones africanes, asiàtiques, hispanes o natives americanes. A Espanya és molt freqüent i s’estima que la pateix entre un 30 i un 50% de la població.
- Edat: En envellir, la producció de lactasa tendeix a disminuir, amb la qual cosa la intolerància és més freqüent.
- Prematurs: Com ja vam dir, els mecanismes de producció de la lactasa no s’engeguen fins al final de l’embaràs, la qual cosa genera intolerància en els nadons prematurs.
- Patir celiaquia, malaltia de Crohn, la síndrome de l’intestí irritable, infeccions intestinals o haver sofert cirurgies o tractaments oncològics també predisposen a la intolerància.
Com es diagnostica
Hi ha diversos mètodes de diagnòstic:
- Prova de l’hidrogen espirat. Es subministra al pacient un líquid amb lactosa i es mesura la quantitat d’hidrogen que expira.
- Com a alternativa o complement de l’anterior, es pot realitzar una anàlisi de sang que mesuri la glucèmia, o nivell de glucosa en sang abans i després de la ingesta del preparat.
- Anàlisi de femta, per mesurar el pH. Si la lactosa no s’absorbeix, augmenta l’àcid làctic, la qual cosa faria disminuir el pH (àcid).
- En ocasions es recomana una dieta d’una o dues setmanes lliures de lactosa per avaluar si es presenten símptomes o no.
Tractament
La majoria dels pacients no necessiten cap tractament per al trastorn. En general, una certa cura en la ingestió de làctics sol ser suficient. Els làctics que millor es digereixen són:
- Els làctics fermentats, com el iogurt
- Els formatges curats
- La mantega
Els símptomes solen desaparèixer en eliminar els làctics de la dieta, però suprimir per complet els làctics pot tenir complicacions, com mancances de calci i vitamina D. El metge o el farmacèutic podran recomanar-te el més adequat.
En el cas dels nadons i nens petits intolerants, serà el pediatre qui determini el tractament.
Actualment existeixen molts productes lliures de lactosa en el mercat, des de llet sense lactosa fins a llet a la qual s’afegeix lactasa. Igualment, hi ha suplements de lactasa de venda lliure.