Alimentació i Nutrició
Intoxicacions alimentàries: causes, símptomes i consells per recuperar-te
Índex de continguts
Et trobes en un estat lamentable, i estàs clavat al vàter perquè et fa por d’allunyar-te’n gaire i no arribar-hi a temps? Les intoxicacions o enverinament per causa d’aliments passats (o amb data caducada) són relativament freqüents, i normalment es resolen al cap d’un parell de dies, però durant aquest lapse estàs fet una coca.
Ara bé, com es diferencia una intoxicació alimentària d’una infecció estomacal? Què pots fer per calmar-ne els símptomes? A continuació te n’expliquem les causes, els tractaments i què has de menjar mentre dura el trastorn.
Símptomes de la intoxicació alimentària
Els símptomes es manifesten quan han passat poques hores després de l’àpat contaminat, però també es pot allargar uns quants dies, o fins i tot setmanes, la qual cosa complica força identificar-ne la causa.
Els símptomes principals són:
- Nàusees
- Vòmits
- Esgarrifances
- Diarrea
- Febre
- Feblesa
- Espasmes de l’estómac
- Pèrdua de gana
Es pot experimentar qualsevol combinació d’aquests símptomes. El primer sol ser el vòmit, seguit de la diarrea, que pot ser molt líquida, explosiva i molt freqüent. Pot contenir mucositat i, de vegades, sang.
Què causa la intoxicació
La intoxicació es produeix quan consumim aliments enverinats o tòxics, o bé contaminats per gèrmens, sovint perquè els hem deixat massa temps fora de la nevera, per no haver-los cuit com calia o perquè han caducat.
També es pot produir quan manipulem de manera inadequada els aliments, per exemple si els toquem amb les mans sense haver-nos-les rentades bé, o si qui els manipula està, al seu torn, intoxicat.
Els bacteris més habituals són la listeria, l’Escherichia coli, el Campylobacter i la salmonel·la. També poden ser virus, com ara el virus de Norwalk.
Els aliments en qüestió es poden haver contaminat en qualsevol fase de la preparació, sobretot si:
- No els coem amb cura
- No reescalfem com cal els aliments precuinats
- Els deixem a fora a una temperatura massa alta
- Els deixem al costat d’aliments contaminats
- No ens rentem bé les mans abans de manipular-los
Qualsevol aliment es pot contaminar, però els que es fan malbé més sovint són:
- El pollastre o l’aviram (o carn) crua en general
- La llet no pasteuritzada
- Els ous crus
- Mol·luscs amb closca
- Sandvitxos envasats
- Pastes per fer sandvitxos, incloent-hi les cremes de formatge i la carn tallada a rodanxes
Un aliment passat o un germen estomacal?
En nombrosos casos l’enverinament alimentari i la gastroenteritis són la mateixa cosa. I malauradament és difícil d’afirmar clínicament si els símptomes venen de la ingesta d’un aliment contaminat o d’una “bestiola” que algú t’ha transmès.
Cal dir que els trastorns que inclouen diarrea són en general causats per virus, i no pas per bacteris, i usualment desapareixen tot sols i, per tant, no paga la pena d’anar al metge.
L’única manera d’esbrinar amb certesa de què es tracta és enviar-ne una mostra a un laboratori especialitzat; i, com que la majoria dels casos de vòmits i diarrea es guareixen per si mateixos, els metges no sempre hi intervenen.
Com s’ha de tractar un enverinament alimentari
Tot i que és una experiència desagradable, les intoxicacions alimentàries greus són estranyes, i remeten soles al cap d’una setmana aproximadament. Malgrat tot, en els casos més greus es poden manifestar símptomes durant un mes sencer.
Si penses que potser t’has intoxicat, prova de seguir aquests consells per calmar l’estómac i recuperar-te:
- Evita la deshidratació
Els fluids corporals es perden amb la suor, els vòmits i les diarrees. Beu força i, si tens problemes per retenir-los a l’estómac, beu tot sovint a petits glops. L’aigua és ideal, però també pots optar per una solució rehidratant (en venen a les farmàcies), si perds molt de líquid. Evita les begudes amb gas, la cafeïna i l’alcohol.
- Segueix una dieta tova
Quan et vegis amb cor de menjar alguna cosa, limita’t a aliments simples, com ara torrades, arròs, plàtans i pomes. Menja’n en petites quantitats i augmenta’n la dosi gradualment a mesura que vagis millorant. No triïs menges especiades o picants ni que continguin greixos. I fes repòs; quan en tinguis ganes, ves a prendre una mica l’aire.
- No treballis
No vagis a la feina (o portis la canalla a l’escola) fins almenys 48 hores després de l’últim episodi de diarrea, perquè així evitaràs d’encomanar la infecció. És fonamental, cal repetir-ho, mantenir un bon grau d’hidratació, rentar-te les mans sovint i no fer-te càrrec de la cuina, per controlar l’expansió de la infecció.
- Reposa
Un enverinament alimentari et pot deixar baldat i feble. Descansa tant com puguis fins que no et trobis més bé.
- Hi ha medicaments que t’hi ajuden
Si vomites gaire, val més anar al metge, perquè et recepti medicaments antiemètics que t’ajudin a controlar-ho.
Què cal menjar i beure durant una intoxicació
Durant la intoxicació et podries trobar tan malament, que arribessis a pensar que no voldràs menjar mai més, però cal que ho facis (i també que beguis). Menja i beu coses fàcils de pair, per exemple:
- Plàtans, arròs, compota de poma i pa.
- Patates, galetes salades (crackers) o pastanagues cuites, que són suaus per a l’estómac. Recupera els líquids que has perdut amb aigua, begudes tonificants sense gas, sucs de fruita o brous.
- Clares d’ou i flocs de civada.
- Aliments amb alt contingut d’aigua: tomàquets, albergínies, api, maduixes o meló. Tots tenen molta aigua i aporten vitamines A,B i C, a banda de minerals com el potassi i el magnesi.
- Evita els aliments amb gaire fibra.
- Infusions: et poden anar molt bé. Per exemple, els tes de gingebre redueixen el mareig i se sap que les infusions de menta ajuden a combatre el malestar del matí durant l’embaràs. Tots dos mitiguen les basques i el mal de panxa.
Quins plats hauries d’evitar
Aquests productes en poden empitjorar els símptomes:
- Alcohol
- Begudes ensucrades
- Menjar picant
- Fregits
- Cafeïna
- Lactis
- Àpats amb un contingut elevat en greix
Es pot encomanar la intoxicació?
Encara que es tracti d’un enverinament alimentari, val més donar per fet que ets un focus de contagi durant el temps que en tinguis símptomes. Així doncs, procura de rentar-te les mans a consciència quan surtis del vàter i, per descomptat, abans de preparar el menjar (tot i que hauries d’evitar, tant com puguis, de cuinar per als altres durant la intoxicació).
Seria ideal que t’estiguessis a casa, sense anar a la feina o a l’escola, 48 hores després del darrer episodi de diarrea.
Quan cal anar al metge
Si els símptomes persisteixen o empitjoren, posa’t en contacte amb el metge de família. Si continues vomitant, detectes sang a la femta o tens la febre alta, no dubtis de trucar-li. També ho has de fer si tens símptomes de deshidratació greu (per exemple si no orines o les quantitats són mínimes), la boca seca o problemes per retenir els líquids al cos.
Ja hem dit que bona part dels símptomes d’una intoxicació alimentària remeten al cap d’una setmana, si fa no fa. Ara bé, si després d’uns quants dies no et trobes més bé, o veus que no t’hidrates com cal, n’has de parlar amb el metge.
De la mateixa manera, cal que el metge visiti sens falta les dones embarassades, els infants, la gent gran i els qui pateixen malalties prèvies o bé tenen un sistema immunitari afeblit.
Consells per prevenir una intoxicació alimentària
Hi ha un seguit d’accions que tens a l’abast per prevenir les intoxicacions futures:
- Renta’t les mans
Renta-te-les a fons i curosament, amb sabó i aigua calenta. Recorda que és imprescindible abans de sortir del vàter, abans d’un àpat, després d’estar en contacte amb mascotes i abans i després de tocar aliments.
- Respecta les dates de caducitat
Encara que el menjar faci bona cara, no el tastis si ja ha caducat. Cal tenir-ho sobretot en compte amb relació als lactis i la carn.
- Cou el menjar de manera apropiada
Comprova que els plats, en particular si inclouen carn, s’hagin cuit com cal abans de menjar-te’ls. Verifica si has escalfat bé els aliments precuinats.
- Deixa refredar les sobres
Si t’ha sobrat res, deixa que es refredi abans de desar-ho a la nevera, o de congelar-ho, però procura que no sigui a fora gaires hores.
- Guarda correctament els aliments
Segueix les instruccions de l’etiqueta per comprovar si els guardes com cal. La carn s’ha de mantenir tapada a la part baixa de la nevera, de manera que no caigui o degoti i contamini altres aliments.
- Mantingues la nevera per sota de 5 ºC
Les neveres modernes tenen indicadors de temperatura. Si no és el cas, fes servir un termòmetre per saber-la.