Salut i medicina

La ginecologia és la ciència de la dona

Ginecologia significa ciència de la dona i és, per tant, la branca de la medicina que s’ocupa, principalment, de la salut de la dona.

Els ginecòlegs tenim la possibilitat de seguir la trajectòria vital de la dona al llarg de molts anys, el que ens permet compartir amb ella moments de la seva vida que suposen importants canvis des del punt de vista físic i emocional, com ara l’embaras, el part, la menopausa i l’envelliment, entre d’altres.

El nostre paper, per tant, no es limita només a tractar les possibles patologies ginecològiques que poden sorgir al llarg de la vida de la dona, sinó que tenim l’oportunitat d’assessorar i orientar, fomentar hàbits saludables i establir mecanismes de prevenció que contribueixin a una millora de la qualitat de vida de les nostres pacients.

Un dels dubtes més freqüents, sobretot de les mares que venen a les nostres consultes, és quan ha de realitzar-se el primer control ginecològic a les seves filles.

A l’etapa de l’adolescència

Tot i que la recomanació és la d’iniciar les visites periòdiques al ginecòleg a partir de l’inici de les relacions sexuals, s’ha de considerar que establir un primer contacte amb el ginecòleg , en aquesta etapa de la vida, pot ser de gran utilitat per a oferir una informació sobre els diferents mètodes anticonceptius i les malalties de transmissió sexual. Aquestes consultes poden ser molt útils per aclarir dubtes i conceptes equivocats, i servir de base de formació per desenvolupar una bona salut sexual i reproductiva. En ocasions, pot representar l’oportunitat d’establir un vincle que permeti tenir una persona de referència amb la que comptar en cas que es presenti qualsevol problema.

Dona jove esturada al llit

La revissió ginecolègica

Té com a objectius principals el diagnòstic precoç de patologies com el càncer ginecològic, el càncer de mama o malalties de transmissió sexual, així com la detecció de factors de risc, el que permet aplicar mecanismes de prevenció. És recomanable fer-se un control ginecològic anual a partir del moment de l’inici de les primeres relacions sexuals i sempre que es presentin problemes ginecològics (regles irregulars, dolor menstrual, pèrdues o regles abundants, picors o augment de flux, dolor mamari, nòduls o secreció mamària).

L’embaràs

És un període de grans expectatives. El control mèdic durant la gestació ajuda a viure aquesta nova etapa, plena de pors i inseguretats. Per això, és important l’assessorament pregestacional, mitjançant el qual es facilitarà la informació adequada, consells dietètics, aportació de vitamines (principalment àcid fòlic), i determinar la immunitat davant les infeccions que poden representar problemes si s’adquireixen al llarg de la gestació, com ara la rubèola, varicel·la o toxoplasmosi.

L’esterilitat

És un altre dels reptes als quals ens enfrontem a les nostres consultes. Un estudi acurat de la parella pot establir un diagnòstic de les causes i la possibilitat d’aplicació de tècniques de reproducció assistida per intentar solucionar el problema.

La menopausa

És una etapa més de la vida de la dona en la que finalitzen els períodes menstruals i es perd la capacitat reproductiva. La menopausa es produeix perquè els ovaris perden la seva capacitat de produir hormones (estrògens i progesterona) i, per tant, la possibilitat d’ovular.

La manca d’aquestes hormones serà la responsable dels símptomes propis de la menopausa. Els primers anys apareixen els fogots, que acostumen a acompanyar-se de sudoració profusa i palpitacions, les dones diuen sentir-se més irritables, tristes, amb la llàgrima fàcil, que els costa conciliar la son i disminució de la libido.

Posteriorment, la dona refereix sequedat vaginal, molèsties a les relacions sexuals i trastorns miccionals. Amb el pas dels anys, aquest dèficit d’estrògens pot tenir com a conseqüència l’aparició d’osteoporosi (pèrdua de densitat i qualitat de l’ós) i augment del reisc de malalties cardiovasculars. També és freqüent observar increment de pes i canvis en la distribució del greix corporal.

Cada dona viurà aquesta etapa de manera diferent depenent de molts factors: educació, caràcter, circumstàncies personals, socioeconòmiques, familiars… Per això, a l’hora de valorar la com s’afrontarà aquesta etapa és important tenir en compte tots aquests factors i individualitzar cada cas, ja que no totes les dones tindran les mateixes necessitats i no totes requeriran tractament.

Els tractaments de la menopausa

Estan dirigits a mitigar la simptomatologia, amb la idea de millorar la qualitat de vida i fer prevenció de les patologies a llarg termini, com l’osteoporosi i el risc cardiovascular.

En la actualitat, disposem de diverses opcions terapèutiques, com la teràpia hormonal que ha demostrar ser molt eficaç per tractar els símptomes de la menopausa, o la teràpia amb preparats a base de fitoestrògens. L’elecció del tractament es farà de forma individualitzada i consensuada, depenent de les circumstàncies de cada dona, severitat dels símptomes i contraindicacions, establint sempre una valoració risc/benefici.

No hem d’oblidar tampoc, la importància de fomentar hàbits saludables com la dieta, l’exercici i eliminar el consum de tòxics com el tabac i l’alcohol.

El paper del ginecòleg, per tant, és el d’atendre la dona al llarg de les diferents etapes de la seva vida, no només per vetllar per la seva salut i tractar possibles patologies, sinó, també, per informar-la i assessorar-la, amb la finalitat de mantenir durant més anys una bona qualitat de vida.