Benestar, Salut i medicina
La privació del son: què passa quan no dorms prou
Índex de continguts
Sembla que els nadons (i també els adolescents) dormen una bona part del temps; en canvi, la gent gran sovint veuen apuntar el dia. Quan ens fem vells, minva la necessitat de dormir, però reposar és essencial per a la vida diària. Per trobar-se en plena forma, la majoria dels adults ha de dormir una mitjana de vuit hores cada dia.
Ens demanem, però, què passa si no aconsegueixes de dormir un període prolongat de temps. T’ho expliquem a continuació.
Per què és important el son
Passem adormits un terç de la vida. Hi ha teories que suggereixen que aquests períodes ajuden a processar la informació rebuda durant el dia i, alhora, que reparen i reequilibren el cos tant físicament com mentalment. En realitat, és un període molt actiu, durant el qual intervenen mecanismes de processament, restauració, guariment i enfortiment. La ciència ha demostrat que el son influeix en tots els sistemes fisiològics del cos, com ara el sistema immunitari, i té impacte en la salut mental, el pes i la qualitat de vida.
A més a més, el son ens ajuda a consolidar els records. El cervell processa una pila d’informació durant el dia i, mentre dormim, una part de la informació es transfereix de la memòria immediata a la memòria remota.
El son també ens ajuda a protegir el sistema immunitari. Quan tenim una infecció, el cos allibera agents químics que indueixen al son, entre altres accions. Hi ha certes proves que indiquen que els qui responen a la infecció dormint més hores es recuperen abans de la malaltia. S’ha fet palès que la privació del son té efectes negatius en el sistema immunitari. Ara bé, no se sap quins mecanismes hi actuen.
Què passa si no dorms prou
Els problemes relacionats amb la privació del son s’acumulen, i empitjoren fins que la situació no canvia. Una nit d’insomni pot causar irritació, però si són diverses nits se’n ressent la teva capacitat de concentració i el teu humor.
Ara bé, el problema esdevé greu quan parlem de setmanes o mesos d’insomni, que poden causar complicacions importants, com ara hipertensió, obesitat i diabetis. Tot seguit enumerem les conseqüències després d’una nit d’insomni, d’unes quantes o bé de moltes nits sense dormir:
Una nit sense dormir
Si passes una nit en blanc tindràs mal humor, no et podràs concentrar i estaràs cansat i irritable. També pot ser que tinguis més gana.
El son és un procés molt complex que es divideix en quatre fases, i té com a funció restaurar el cos i la ment. Aquestes fases, que es repeteixen al llarg de la nit, conformen el cicle del son. Totes quatre són vitals per restablir la musculatura, consolidar la memòria, regular la secreció hormonal i equilibrar el creixement i la sensació de gana.
Quan no dormim prou és possible que ens trobem amb aquests problemes:
- Ens és impossible de concentrar-nos.
- No podem prendre decisions ni controlar la irritació.
- És ben probable que mengem més (cap a 300 calories addicionals) en cerca d’una mica més d’energia per al cos.
Unes quantes nits sense dormir
Després de diverses nits sense dormir, o de dormint molt malament, és probable que cada cop et sigui més difícil de concentrar-te o de prendre decisions, i tinguis més propensió a patir accidents. També pots estar trist i deprimit: la privació crònica del son comporta trastorns psicològics greus a llarg termini, com ara l’ansietat i la depressió.
El son de qualitat és tan important com la dieta o l’exercici; de manera que cal resoldre al més aviat possible les alteracions del son.
Unes quantes setmanes sense dormir
Un període llarg sense dormir pot causar estralls en la salut. Amb només una setmana de nits en blanc, probablement et tornaràs intolerant en extrem, la libido et caurà en picat i veuràs com s’altera la teva funció cognitiva.
Si no dorms tindràs apatia, t’ensopiràs, reclamaràs de manera sobtada sucre, et trobaràs completament erràtic a l’hora de prendre decisions i et farà la sensació d’inestabilitat total. La incapacitat de concentració farà que caigui el teu rendiment a la feina i en l’esport.
Les conseqüències de no dormir
Una manca prolongada de son pot afectar el sistema immunitari, i aquest fet ens predisposa als refredats i als catarros. També pot influir en la salut intestinal.
No dormir s’associa a l’augment del ritme cardíac i de la pressió arterial, cosa que fa créixer, al seu torn, el risc de patir obesitat. Segons els resultats publicats, un estudi revelava que els participants que dormien menys de set hores diàries tenien més tirada a estar grassos, i més risc de caure en l’obesitat.
Es pensa que la gent que no dorm prou té nivells baixos de leptina, l’hormona reguladora de la gana, i índexs elevats de grelina, l’hormona que provoca la sensació de fam. També afecta el processament de la glucosa, fet que implica més risc de patir diabetis de tipus 2.
És ben clar i hi estaràs d’acord: dormir és realment important per a la salut, tant la mental com la física.
6 Consells per dormir millor
Molta gent cau en la temptació de prendre somnífers com a solució. Normalment, però, tenen efectes adversos significatius, començant pel fet que creen dependència, eleven el risc de tenir fatiga durant el dia i, a mesura que es consumeixen, perden efectivitat, cosa que ens pot obligar a augmentar-ne les dosis.
Tot seguit enumerem uns quants consells que val la pena de seguir.
Practica la relaxació
Hi ha tècniques molt efectives de relaxació, començant pels exercicis de respiració i de meditació. Prova-ho amb alguna app d’ajuda per dormir que pots baixar d’Internet.
Prova la teràpia cognitivoconductual (TCC)
Aquesta teràpia, que s’aplica durant un temps limitat i serveix per tractar diversos trastorns psicològics, pot ser útil per reduir l’ansietat i els patrons de pensament que tendeixen a mantenir-te despert.
Segueix una rutina
Ves al llit i lleva’t a hores prefixades, fins i tot els caps de setmana. Això t’ajudarà a fer que el cos s’acostumi a una pauta regular del son.
Fes exercici
Hem parlat molt sobre els beneficis de l’exercici, als quals afegim que ajuda a fixar el ritme circadiari. Recorda, però, que no has de fer exercici intens abans d’anar a dormir.
La ‘higiene’ del son és clau
Mantingues l’habitació a una temperatura confortable, compra’t un bon matalàs i desconnecta tots els dispositius electrònics, com ara els mòbils i les tauletes quan vagis al llit.
Suprimeix el consum d’estimulants
Evita la cafeïna i l’alcohol a la tarda. I pel que fa als àpats, seria ideal que no anessis a dormis sense que no hagin passat 2 o 3 hores després de sopar.
I, finalment, si res d’això que hem explicat et fa servei, explica-li el cas al metge de família, que et suggerirà diferents possibilitats per resoldre el problema.