Hàbits Saludables, Salut i medicina, Vida Sana
La ressaca: 12 trucs per pal·liar-ne els efectes
Índex de continguts
Ras i curt: el millor per no tenir ressaca és beure moderadament. Però, bé, gairebé tots els bevedors obliden, en algun moment, anar amb compte amb les copes. Mentre no sigui un fet habitual… En qualsevol cas, alguna cosa podem fer per pal·liar aquest desagradable efecte de l’excés d’alcohol. Aquí et proposem algun truc.
1. Beu molta aigua
L’alcohol es processa al fetge. I per assimilar-lo, aquest òrgan necessita aigua i, si no beus, la prendrà d’on pugui: del cervell. I ja tenim aquí la ressaca.
Si, a més, beus aigua alternant-la amb l’alcohol, controlaràs millor la dosi que prens. I és que a mesura que es va bevent, es va produint la sensació de deshidratació, és a dir, set, la qual cosa provoca que es begui més ràpidament que quan es va prendre la primera copa.
I abans d’anar a dormir, beu un bon got d’aigua amb una mica (és a dir, un pessic) de sal, i millor si és sal marina. Reposaràs les sals minerals que l’alcohol ha anat consumint.
2. Menja; no beguis en dejú
Tots ho hem sentit alguna vegada: és pitjor beure en dejú, i és ben cert. I ens referim a dinar, és a dir, a un àpat en tota regla, no d’unes poques olives, perquè així reduirem l’acetaldehid a l’organisme. És en aquest compost que es converteix l’alcohol en el cos i és més tòxic que l’alcohol mateix: és la principal causa de la ressaca.
3. Pren-te una píndola
Però que no sigui una aspirina, perquè els fàrmacs implicarien forçar encara més el fetge, que no para de treballar per processar l’alcohol.
Hi ha un remei natural, herbaci, que és el card de llet, disponible en pastilles i en concentrats. Es creu que accelera la funció hepàtica, i els seus defensors afirmen que els seus efectes fan més suportable la ressaca. L’ideal és prendre’l abans de començar a beure perquè així farà que el processament de l’alcohol sigui més ràpid. Amb tot, els seus efectes estan encara per demostrar.
4. Compte amb els escumosos
Les begudes amb bombolles són més perilloses que d’altres. La revista Forensic & Legal Medicine ja va publicar el 2007 un estudi que comparava els efectes d’unes begudes i d’altres. Els voluntaris que van beure “amb bombolles” van veure com els seus nivells d’alcohol en sang augmentaven més de pressa que els que en van beure sense. La teoria dels autors és que el diòxid de carboni (el gas que forma les bombolles) accelera l’assimilació de l’alcohol pel cos.
5. Són millors les begudes blanques que les fosques
Les begudes com el vi negre o el conyac contenen més congèneres –uns compostos tòxics que contribueixen a la ressaca– que la ginebra o el vodka. Aquests compostos són producte de la fermentació de l’alcohol. La Royal Society of Chemistry, del Regne Unit, afirma que aquest tipus de destil·lació purifica més les begudes blanques. Però també produeixen ressaca, és clar. La qüestió és la quantitat: beure una ampolla sencera de vi blanc no hi ha dubte que passarà factura al dia següent.
6. No prenguis cafè
Al contrari del que la gent pensa, no, no s’ha de prendre cafè. El cafè o el te no són recomanables per a la ressaca, ja que afecten el fetge, deshidratant-lo i irritant-lo. Podria provocar nàusees i marejos, cosa que agreuja els símptomes de la ressaca. A més, el cafè, com l’alcohol, empitjora la qualitat del son (quan no ho impedeix), i això seria contraproduent.
7. Aneu amb compte amb els analgèsics
Has d’evitar l’aspirina i l’ibuprofè, perquè empitjorarien la irritació de l’estómac produïda per l’alcohol.
L’analgèsic més convenient és el paracetamol, i millor si te’l prens en comprimits efervescents: l’efecte serà més ràpid, sense comptar que l’aigua en què es dissolen tindrà un efecte beneficiós addicional. I, per descomptat, enllaçant amb el punt 6, evita prendre-te’l amb cafè i te. La barreja d’alcohol, cafeïna i analgèsic no és precisament l’ideal per al fetge.
8. Mima l’estómac
La irritació que l’alcohol produeix en l’aparell digestiu pot incloure acidesa d’estómac i acabar causant nàusees. Menja alguna cosa lleugera, com unes torrades, però no les prenguis amb llet, que conté cert nivell de greix que empitjora les coses.
Si tens acidesa, parla amb el farmacèutic, que sabrà suggerir-te algun medicament de venda sense recepta que pal·liarà el trastorn.
9. Opta pel sucre més adequat
No et deixis temptar per uns suculents ous amb pernil. D’acord, un cop més, amb la Royal Society of Chemistry, el millor és un esmorzar a base de torrades amb una mica de mel, que et proporcionaran sodi, potassi i fructosa, elements que has perdut durant els excessos de la nit anterior. Si, a més, hi inclous un plàtan o una mica de llet de coco, augmentaràs els nivells de potassi i fructosa. No prenguis pastisseria industrial, perquè elevaran sobtadament la glucosa per, tot seguit, provocar una davallada d’energia.
També t’ajudarà un suc de taronja (natural, és clar), que et subministrarà una bona dosi de vitamina C, que ajudarà el fetge a processar l’alcohol.
10. No prenguis fregits
El sucre a la sang (la glucosa en sang o glucèmia) haurà baixat amb el processament de l’alcohol, i tindràs fam al dia següent. Ja hem comentat que és millor que no prenguis aliments amb greixos, ja que forçaran l’aparell digestiu. Si tens una fam voraç, pren dos ous passats per aigua o fins i tot remenats (amb poca mantega o oli) sobre una torrada. Els ous tenen cisteïna, un aminoàcid que ajuda amb les toxines hepàtiques. El pa, per la seva banda, t’ajudarà amb els nivells de sucre.
11. Reposa les sals minerals perdudes
Una possibilitat estupenda és un sobre de rehidratació, dels que s’usen per reposar les sals després d’una diarrea, per exemple. Contenen electròlits, sals minerals que ajuden més que l’aigua sola a rehidratar ràpidament el cos, després dels líquids perduts. L’ideal és que en prenguis un, dissolt en aigua, i repeteixis l’operació l’endemà. També poden valer les begudes isotòniques.
12. I… un passeig a la fresca?
Un bon passeig a la fresca t’anirà de primera. Tothom que ho fa sap com va de bé: l’oxigen augmenta l’assimilació de les toxines de l’alcohol per l’organisme.