Salut i medicina
La síndrome del nen hiperregalat
Índex de continguts
Només per Nadal, de mitjana, cada nen sol rebre més de deu regals dels seus pares, familiars i amics. La conseqüència d’aquest excés és que els nens deixen d’apreciar els regals que reben i es tornen més capritxosos i consumistes. És el que s’anomena la “síndrome del nen hiperregalat”.
S’acosta la data de l’arribada del Pare Noel i dels Reis d’Orient i ens trobem una carta de desitjos que normalment sol ser bastant llarga o un catàleg amb desenes de joguines marcades. Per als nens, el més comú és que, a més de tenir regals a casa, també se’ls deixin regals o algun detall a casa dels avis, oncles i amics propers, per la qual cosa al final sempre es repeteix la mateixa situació: un munt de regals que s’obren un darrere l’altre i a la fi ja de forma gairebé automàtica. Un excés difícil d’assimilar per als nens i amb el qual és complicat que mantinguin gaire la il·lusió.
Observem que, en general, els nens valoren poc el que se’ls regala, que estan saturats de joguines i que al cap de pocs dies ja no fan cas a gairebé cap dels regals rebuts. I és una pena perquè els pares o familiars han invertit, amb la millor intenció, un temps i un pressupost important en aquests regals que realment no li fan cap benefici al nen.
Quines característiques s’observen en un nen hiperregalat?
Sobreestimulació. Atesa la desfilada incessant de regals, els nens són incapaços de mantenir l’atenció i acaben centrant-se en un de sol i s’obliden de la resta.
Pèrdua de la il·lusió. La saturació de regals fa que vagin perdent la il·lusió de forma progressiva. Així, el cinquè regal ja no fa tanta il·lusió com el primer.
Baixa tolerància a la frustració. Si un nen s’acostuma a rebre tot el que vol, quan no rebi tants regals se sentirà frustrat i insatisfet.
Menyspreen el que tenen. Obtenir tot el que els ve de gust sense esforç i acumular regals es converteix en una cosa normal, per la qual cosa no són capaços de valorar el que tenen.
Imaginació empobrida. Quan un nen no disposa de tants regals, dedica més temps a jugar amb els que té i desenvolupa molt més la imaginació per maximitzar les possibilitats de joc.
Capritxosos i egoistes. Si donem als nens tot el que volen, es pensaran que sempre s’ho mereixen i no els ensenyarem a lluitar per res.
Materialistes i consumistes. Si el nen rep multitud de regals cada vegada voldrà més i més coses noves per tenir estímuls i un gaudi permanent.
La regla dels quatre regals
Sabem que tenir més coses no ens fa més feliços, però a l’hora de regalar als nens ens costa contenir-nos, ja que a tots ens agrada compartir un instant de felicitat dels nostres fills, nebots i nets. Per posar una mica de cap, una regla que cada vegada s’està estenent més entre les famílies és el límit dels quatre regals: una mesura per posar una mica de seny, evitar la saturació innecessària de regals i incidir en el desenvolupament correcte dels petits mostrant-los valors importants. Aquesta regla consisteix a obsequiar els nens amb un límit de quatre regals per Nadal:
1. El regal que més desitgin: han d’escollir el regal que més il·lusió els fa de tots.
2. Una cosa que els faci falta: una motxilla nova per al col·legi, algun accessori que necessitin per a les activitats extraescolars….
3. Un regal que puguin posar-se: una peça de roba, unes sabatilles noves, un pijama del seu personatge preferit… Si triem bé, la il·lusió està assegurada.
4. Un regal per llegir: segons la seva edat i les seves preferències, un llibre, un còmic, un conte per dibuixar… Un regal imprescindible en la infància per fomentar la cultura i estimular la imaginació.
Regals amb valor emocional
Què podem regalar aquest Nadal als nostres fills tenint en compte la saturació de joguines, tecnologia, videojocs, etc.? No és que no s’hagi de regalar aquest a mena de coses, però com a alternativa es poden incloure uns altres regals amb un contingut emocional que ensenyi als nens el missatge que no solament el que té un valor material o econòmic pot ser un regal i que es pot gaudir molt també amb una altre classe de regals. La psicòloga Úrsula Perona ens dona algunes idees:
Experiències: un val per fer una excursió, anar a al zoo, al planetari… Ben presentat és un regal bonic que ofereix temps amb els nostres fills i no es percep tant com un valor material.
Regals connectats amb les emocions: una presentació, un vídeo o un àlbum de fotos amb moments especials des de la seva infància, moments divertits o emotius que han compartit amb nosaltres (dormint, rient, Nadal, aniversari…), o uns altres de relatius al seu desenvolupament (als nens els agrada molt veure com han evolucionat des de molt petits). També podem fer el diari del dia del seu naixement amb alguna plantilla que trobem per internet… Són regals amb valor emocional i no econòmic. És més complicat i requereix més esforç del adults, però és una manera amb què s’evita comprar tot el que han demanat per estar tranquils sabent que els nostres fills tenen tot el que volen i centrar-nos en altres coses que transmeten missatges més importants. Poden quedar regals molt bonics i tendres que el nen segur que voldrà conservar i recordarà amb més afecte que un de material.
Si vols inspirar-te, fent una cerca a internet es poden trobar moltes idees.
Pensem en el futur
Preparar els nostres fills per al futur és responsabilitat dels pares i hem de ser conscients que oferir-los tot el que volen per Nadal dificulta ensenyar valors com la tolerància a la frustració, l’esforç o l’espera. A més, els dificulta aprendre a valorar el que tenen, cosa que pot portar problemes de personalitat difícils de solucionar d’adults.
Hem d’ensenyar-los que moltes vegades no es pot aconseguir tot el que un vol, a tolerar la frustració i a assumir-la, a lluitar pel que volem i a tenir paciència i perseverança. També és convenient mostrar-los que són afortunats per tenir el que tenen, perquè aprenguin a ser conscients i valorar-ho. Per això podem animar-los a fer accions com donar les joguines que no utilitzen a altres nens més desafortunats.
Seure amb ells a redactar la carta als Reis és una bona oportunitat per inculcar-los aquests valors mentre considerem els avantatges i inconvenients de cada regal que desitgen, per tal de fomentar la seva capacitat d’autocrítica. I dedicar temps a l’educació dels nostres fills reforça els nostres llaços familiars i és, sens dubte, una inversió de futur.