Benestar, Salut Mental

La solidaritat, una actitud molt saludable

solidaridad

Ser solidari és més que realitzar un acte altruista: ens aporta grans valors i ens forma com a persones. Accions solidàries com ara el voluntariat tenen grans beneficis en la salut emocional que milloren l’autoestima, fomenten la positivitat i ajuden a desenvolupar les habilitats socials. Avui, 31 d’agost, se celebra el Dia Internacional de la Solidaritat Humana. Participes en alguna activitat solidària?

En la sociologia, solidaritat es refereix al sentiment i l’actitud d’unitat basat en metes o interessos comuns. Implica ajudar sense rebre res a canvi i oferir un suport incondicional a causes o interessos aliens, especialment en situacions compromeses o difícils.

A més d’ajudar els altres, ser solidari també ens fa sentir millor a nosaltres mateixos i implica beneficis importants per a la salut mental i el benestar emocional, ja que gran part de la nostra felicitat, com que som éssers socials, depèn d’estar amb els altres, de compartir:

Millora l’autoestima i fomenta la positivitat

Ser solidari implica estar actiu i participar en positiu, cosa que beneficia la imatge que es té d’un mateix. Ajudem perquè sabem que la situació d’altres pot millorar, i saber que aquesta opció depèn de nosaltres ens fa sentir bé i valorar-nos més com a persones. També ens ajuda a conèixer-nos millor i a treure el millor de nosaltres mateixos, cosa que ens fa emocionalment més saludables.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

Desenvolupa les habilitats socials i facilita la integració

Ajudar és una forma senzilla i molt gratificant d’estar en contacte amb els altres. És molt recomanable per a persones que estan passant per un mal moment o que tenen problemes d’integració, ja que a través de la comunicació necessària per a l’activitat es va fomentant la socialització. Tot i que la recompensa a l’ajuda prestada no sol ser econòmica, sí que existeix, però es rep d’una altra manera, com ara en forma de gratitud i/o amb el reconeixement de la feina realitzada, cosa que fomenta una connexió.

comedor social

Ajuda a relativitzar els problemes i redueix les pors i les inseguretats

Veure i viure que altres tenen problemes més greus fa que valorem de forma més objectiva els propis. Estar ocupat en alguna cosa gratificant, com ara ajudar, reporta un sentiment de protecció i ens fa viure el present, de manera que s’allunyen les pròpies pors i es van superant les inseguretats. D’altra banda, acostumar-se a donar sense esperar rebre res a canvi és una experiència molt beneficiosa per a persones que se senten infelices perquè pensen que donen més del que reben, i ens fa persones més sanes emocionalment.

Permet adquirir i compartir nous coneixements i habilitats

Posar els nostres coneixements i habilitats a disposició d’una causa solidària és molt gratificant emocionalment i proporciona una sensació de benestar perquè ens sentim útils. D’altra banda, participar en activitats noves pot ensenyar-nos altres habilitats, cosa que també ens farà sentir millor.

La solidaritat està en mans de tots

Tot i que el temps i la falta de disponibilitat són les raons principals que al·leguem per no participar en causes solidàries, la realitat és que podem posar el nostre granet de sorra d’infinites formes: des de petits gestos com ara un somriure, un favor, cedir el seient, regalar la roba i els estris que no fem servir o convidar a dinar a algú necessitat, fins a col·laboracions de forma altruista a través d’Internet, col·laboracions puntuals en esdeveniments o en campanyes, compartir habilitats i competències, o fer un voluntariat.

Poden ser accions puntuals, periòdiques o podem dedicar-hi part del nostre temps lliure o de vacances. Sempre hi haurà alguna cosa que estigui al nostre abast per poder ajudar de forma altruista i que ens farà sentir millor.