Alimentació i Nutrició
La teva dieta és la teva vida, cuida-la! Les dietes miracle no existeixen!
La societat actual vol aprimar-se, però ens mantenim sedentaris i ens movem poc en el dia a dia. Som capaços de “torturar-nos” no menjant o menjant durant uns dies un sol aliment, passant molta gana i no som capaços d’adoptar hàbits saludables a llarg termini, que requereixen menys esforç i permeten assolir molts més beneficis per a la nostra salut.
Ens hem de convèncer que no existeix cap fórmula màgica, ni miraculosa, per tenir una imatge que en molts casos és inassolible, ja que és un estereotip que ha fixat la societat de consum de determinada industria.
Què són les dietes miracle?
Les dietes miracle es caracteritzen per ser molt restrictives en energia, desequilibrades en alguns nutrients i per excloure nombrosos aliments necessaris per a l’organisme. A més, la major part de les dietes miracle són riques en greixos saturats, proteïnes d’origen animal i deficitàries en vitamines i minerals.
Aquestes dietes manquen de tot rigor científic, prometen pèrdues de pes ràpides, en poc temps i sense esforç. Augmenten el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis, fallida renal i hepàtic; així com osteoporosi. També contribueixen a l’adquisició d’hàbits alimentaris dolents amb la consegüent repercussió a llarg termini sobre la salut. Van associades a una ingesta deficitària de vitamines i minerals, el que provoca alteracions a tots els nivells (trastorns metabòlics, gastrointestinals, cardiocirculatoris, a la pell, cabell i ungles, depressió, insomni, ansietat, irritabilitat, distorsió de la imatge corporal, bulímia o anorèxia nerviosa).
Les anomenades “dietes miracle” es poden classificar en tres grans grups:
[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]
Dietes hipocalòriques desequilibrades:
En aquestes dietes s’inclouen la Dieta de la Clínica Mayo, Dieta “pren la meitat”, Dieta Gourmet, Dieta Cero. Aquestes dietes provoquen un efecte rebot que es tradueix en un augment de la massa grassa i pèrdua de massa muscular, existint una adaptació metabòlica a la disminució dràstica de la ingesta energètica, que es caracteritza, fonamentalment, per una disminució de la despesa energètica.
Aquests règims acostumen a ser monòtons , a més de presentar nombrosos dèficits en nutrients, sobretot si es prolonguen un llarg període de temps.
Dietes dissociatives:
Dieta de Hay o Dissociada, Règim de Shelton, Dieta Hollywood, Dieta de Montignac, Antidieta, etc. Es basen en el fonament que els aliments no contribueixen a l’augment de pes per sí mateixos, sinó quan es consumeixen segons determinades combinacions. No limiten la ingesta d’aliments energètics sinó que pretenen impedir el seu aprofitament com sustrat energètic amb la dissociació.
Dietes excloents:
Es basen en eliminar de la dieta algun nutrient. aquestes dietes poden ser:
- Riques en hidrats de carboni i sense lípids ni proteïnes, com la Dieta Dr. Prittikin i la Dieta del Dr. Hass.
- Riques en proteïnes i sense hidratats de carboni: Dieta de Scardale, Dieta dels Astronautes, Dieta de Hollywood i la Dieta de la Proteïna Líquida. Produeixen una sobrecàrrega renal i hepàtica molt important.
- Riques en greixos: Dieta d’Atkins, Dieta de Lutz. Es coneixen com dietes cetogèniques. Poden ser molt perilloses per a la salut, produint greus alteracions en el metabolisme (acidosi, cetosi, augment del colesterol sanguini, etc.)
Cal recordar que el que es guanya en pes és conseqüència d’una major ingesta d’aliments acompanyat d’una disminució en la despesa d’energia per una situació de sedentarisme. Aquest excés d’energia s’emmagatzema en forma de greix corporal amb el consegüent augment de pes. Per tant, si volem perdre pes de manera saludable, hem de combinar una disminució de les calories a la dieta, controlada per un professional en dietètica i nutrició, i augmentar l’exercici físic. I si tot això ho mantenim en el temps, tindrem l’èxit assegurat en el nostre objectiu de perdre pes.
Si el teu objectiu és reduir pes o corregir els teus hàbits alimentaris de forma saludable no dubtis en consultar amb un professional de la nutrició.
Anabel Sanz |Nutricionista de Centre Mèdic Mútua General de Catalunya