Benestar, Salut Mental
La teva parella té una depressió? 6 coses que n’has de saber
Índex de continguts
Molta gent passa o ha passat per això: a la seva parella li han diagnosticat una depressió. I ara t’ha tocat a tu. Després del primer disgust, fins i tot després del moment inicial de pànic, et preguntaràs què passarà ara. “Quin és el meu paper? Què puc fer jo per ajudar-la amb aquest problema?”
Bé, el primer que has de tenir en compte és que la depressió és una malaltia, i una malaltia seriosa, en què la teva parella no ha decidit caure. I aquesta malaltia afecta el pacient, és clar, però també entra a formar part de la vida de totes les persones de la casa. Entendre això t’ajudarà, com també ho farà que et mantinguis tan informat com puguis.
A continuació, t’expliquem sis coses importants que n’has de saber:
1. La depressió no és per sempre
Les persones amb depressió veuen anul·lada la seva capacitat de gaudir de les coses, d’experimentar plaer. Això vol dir que la teva parella continuarà sent amiga teva, però no compartirà amb tu les coses bones. Però has de tenir present que és només una situació temporal: la naturalesa de la depressió és episòdica i, amb l’ajuda experta adequada, es pot tractar.
[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]
2. No hi ha motiu perquè afecti la vostra relació
La depressió té símptomes (com ara la manca d’interès pel sexe o que la persona es torni menys comunicativa) que poden confondre’s amb problemes de parella, i no ho són. Si un dels membres de la parella passa per una depressió, aquests problemes poden ser part o conseqüència de la malaltia.
La depressió sempre comporta canvis. Si la teva parella té un canvi en la libido (a més o a menys), està menys concentrada, es manifesta menys comunicativa del que és habitual… segurament es deu a la depressió que pateix.
Si en la vostra relació no hi ha hagut alts i baixos i resulta nou per a tu que “t’ho hagis de treballar”, probablement es pugui atribuir tot a la depressió. Si, per contra, plou sobre mullat i ja abans has hagut de lluitar per mantenir la vostra relació, potser ha arribat el moment que seguiu una teràpia de parella. Però MAI abans que la teva parella rebi l’alta. Si continua malalta, has d’esperar. Un professional qualificat podrà indicar-te quan és el moment adequat.
Malgrat tot, la vostra relació pot enfortir-se. Si fas tot el possible per la teva parella, ara que venen mal dades i està més vulnerable, la vostra relació es tornarà més profunda i, quan tot passi, florirà amb més força que abans. Podeu obtenir avantatge de l’adversitat; de segur que coneixes alguna parella que ha passat per això.
3. La depressió no és un abisme
Per descomptat que s’hi pot semblar molt, però hi ha maneres de solucionar-ho:
Recorda que no has de canviar els teus hàbits per adaptar-te per complet als de la teva parella.
Cal intentar continuar sent feliç, tot i que la teva parella estigui en aquesta situació. Tingues present que no estar bé d’ànim no ajuda l’altra.
La depressió influeix notablement en el comportament. L’estat d’una persona reflecteix si està deprimida o no. Potser vulgui ficar-se al llit, no treure’s el pijama o no sortir de casa; potser mengi malament i a deshora, segui a la butaca i s’atipi de gelat veient la televisió. Cal mantenir-se fort i no deixar-se portar per la tendència natural de fer el mateix que ella. Sigues tan comprensiu com puguis, però tingues cura de la teva vida.
4. Tu també tens sentiments
No has de sentir-te culpable si no estàs patint com la teva parella. Si et sents bé per alguna cosa no has de negar-te aquest sentiment. Això no afecta els sentiments vers la teva parella, que poden ser tan comprensius com es vulgui. Però els teus sentiments són tan importants com els seus i, a més, compartir-los amb ella pot ajudar-vos a tots dos sense que per això es pugui parlar de deslleialtat. Després de tot, si tu no et cuides no serviràs de gaire ajuda.
5. La teva parella no és un cas únic
És més, la depressió és un problema comú, i una de cada tres persones pateix algun problema mental al llarg de la seva vida. Quin és el més habitual? Exacte: la depressió. Tingues aquesta dada present i veuràs la malaltia amb perspectiva, alhora que recordaràs que es pot tractar.
6. Cal buscar ajuda: professional i també personal
Recorda: la depressió és una malaltia en tota regla, i requereix un tractament professional. Si la teva parella es nega a anar a un psiquiatre o a un psicoterapeuta, intenta convèncer-la i encarrega’t tu de buscar el professional adequat i de gestionar una cita. L’ajuda mèdica idònia pot ajudar a suportar càrregues molt, molt feixugues.
Això pel que fa a l’ajuda professional. En l’aspecte personal, recorre a amics i familiars que et puguin donar un cop de mà amb la teva parella, de manera que puguis eventualment anar al cinema, al teatre o a prendre una canya amb ells: prendre’t un respir. És bo distanciar-se esporàdicament del malalt, encara que ell no ho vegi així; és, sense cap dubte, beneficiós per a tots dos. Estigues en contacte amb ells, de manera que puguis explicar i compartir una mica la càrrega; que no et preocupi “plorar sobre les seves espatlles”, ja que necessites que t’escoltin.