Alimentació i Nutrició
L’equilibri de la flora intestinal
Índex de continguts
L’equilibri de la flora intestinal depèn d’una alimentació adequada i un estil de vida saludable. Parlem amb la Dra. Núria Paredes, especialista en medicina general del Centre Mèdic MGC, sobre les funcions d’aquest conjunt de microorganismes que viuen al nostre budell i de com mantenir-lo en forma.
Què és i per a què serveix la flora intestinal?
La flora intestinal, que també s’anomena microbiota, és el conjunt de microorganismes que viuen al nostre budell. Aquestes microorganismes tenen una relació simbiòtica amb nosaltres: ells obtenen un benefici i alhora ens beneficien a nosaltres. La flora està composta per aproximadament cent bilions de bacteris beneficiosos, una xifra deu vegades més gran que el nombre de cèl·lules presents al nostre cos. Gran part d’aquests microorganismes, aproximadament el 95%, viu al còlon. Arriben a pesar fins a un quilo, actuen com un òrgan més i afegeixen una capacitat metabòlica molt potent.
De les funcions més importants que tenen, en destaquem tres:
- Digestiva: ens ajuda en la digestió d’aliments que nosaltres no podem digerir i que la microbiota fermenta perquè els puguem aprofitar.
- Nutricional: intervé en la producció de vitamines com la B i la K i d’aminoàcids importants per a la nostra salut que nosaltres no podem obtenir de l’alimentació. Així mateix, facilita una absorció correcta de minerals com el calci, el ferro i el magnesi.
- Protectora: té un paper de protecció molt important contra els patògens: fa de barrera i protegeix la mucosa intestinal d’infeccions per microorganismes que poden ocasionar-nos alguna malaltia.
[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]
Per què és important mantenir un equilibri?
L’equilibri de la flora bacteriana és clau per mantenir una bona salut i un bon sistema immunitari.
Dins el ventre de la mare som estèrils, de manera que a l’intestí dels nounats no hi ha microorganismes. Durant les primeres etapes de la vida, mitjançant la lactància, l’alimentació i el contacte amb agents externs, es va formant un tipus de flora inicial. És com si ens comencéssim a “contaminar” amb l’objectiu que aquesta flora ens recobreixi tot el tub digestiu i ens vagi entrenant de manera progressiva perquè el nostre sistema immunitari es vagi fent fort.
Es calcula que l’ésser humà adult té en el seu interior unes dues mil espècies bacterianes diferents, de les quals només cent poden arribar a ser perjudicials. El desequilibri sorgeix quan hi ha un creixement exagerat d’uns microorganismes que dominen els altres, i és llavors quan parlem de “disbiosi”. És fonamental per aconseguir el punt d’equilibri que la nostra flora intestinal sigui com més diversa millor.
Quins símptomes ens poden indicar que hi ha un desequilibri?
Els símptomes d’aquest desequilibri són, entre d’altres, diarrea, restrenyiment, molta flatulència o inflor abdominal, molta fatiga, inflamació o un còlon irritable. A més, hi ha una predisposició més gran a infeccions, al·lèrgies i dermatitis atòpiques.
Quins trastorns o patologies pot ocasionar un desequilibri o una flora intestinal danyada?
Hi ha diversos factors que poden alterar l’equilibri de la flora intestinal: una alimentació inadequada, hàbits de vida poc saludables, infeccions d’origen víric o bacterià, alguns medicaments (antibiòtics), viatjar a altres llocs del món i l’envelliment (en general, a partir dels seixanta anys es produeix un descens de nombre de bacteris beneficiosos).
Com podem millorar la nostra flora intestinal?
El manteniment de la flora intestinal depèn d’una alimentació adequada i un estil de vida saludable.
Els consells generals són:
- Fer 5 àpats al dia, mantenint un horari regular.
- Tenir una alimentació variada i equilibrada, idealment seguint el patró de la dieta mediterrània: rica en fruita, verdura i fibra, i reduint el consum de carn magre en favor del peix.
- Incloure làctics i derivats a la dieta: consumir diàriament iogurts, formatges i llet fermentada (com el quefir), perquè són rics en nutrients i bacteris beneficiosos per a la flora intestinal.
- Hidratar-se bé: beure almenys un litre i mig d’aigua durant tot el dia i no solament quan es té set.
- Adoptar hàbits de vida saludables: a més d’una dieta adequada, és beneficiós fer activitat física cada dia, tenir bons hàbits de son i evitar el consum de tabac i alcohol, l’excés de cafè i, molt important, controlar l’estrès.
En el cas d’haver de prendre antibiòtics hem de tenir en compte que la flora intestinal està composta de microorganismes i és molt sensible a aquests medicaments, que són els causants principals de la seva destrucció. En el cas concret que hàgim de prendre un antibiòtic perquè tenim una infecció o, si tenim programada, per exemple, una cirurgia, podem començar prenent probiòtics. El probiòtic és un conjunt de microorganismes encapsulats que ingerim perquè ens aportin un benefici a la flora. Si quan prenem l’antibiòtic prenem també un probiòtic, el que fem és restablir la flora que mata l’antibiòtic, ja que la supleix i roman un temps a l’intestí fins que la nostra pròpia flora autòctona torna a créixer. Si en aquesta situació fem una prevenció amb probiòtics, millorarem molt i podrem evitar la disbiosi, que és el desequilibri.