Alimentació i Nutrició
Les vitamines que has de controlar durant l’embaràs: els suplements
Índex de continguts
Si estàs embarassada o mires de quedar-t’hi, potser t’hauries de demanar si cal prendre cap suplement vitamínic o mineral, de manera que ni tu, com a gestant, ni el nadó, tingueu cap mancança.
Segurament el metge et respondrà els dubtes i recomanarà què convé més en el teu cas. Ara bé, a continuació t’oferim una guia amb les mancances més freqüents durant l’embaràs.
Què són les vitamines prenatals
S’anomenen d’aquest manera el conjunt de suplements vitamínics i minerals que es prenen per afavorir un embaràs sa. Com a norma general, una dieta variada i equilibrada proveeix la majoria dels compostos necessaris. Sempre hi pot ajudar, però, prendre vitamines prenatals per suplir qualsevol mancança en la dieta. Tot seguit enumerem els suplement recomanats durant l’embaràs:
Àcid fòlic
Si estàs embarassada o tens possibilitats de quedar-t’hi, hi ha metges que recomanen de prendre un suplement d’àcid fòlic un parell de mesos abans de l’embaràs, i continuar fins a la setmana dotze de la gestació. La dosi aconsellada és habitualment de 400 micrograms (0,4 µg). L’àcid fòlic és essencial, perquè redueix el risc que hi hagi problemes de desenvolupament del nadó en el primer terç de l’embaràs, incloent-hi les malformacions greus, com ara l’espina bífida.
Hi ha dones que han de prendre dosis més elevades d’àcid fòlic, fins a 5 µg, però sempre per prescripció del metge. Les dones que en necessitarien dosis elevades són:
- Les qui tenen antecedents familiars d’espina bífida
- Les qui tenen cap defecte en el canal neural, o bé en té el pare
- Les qui prenen medicació contra l’epilèpsia
- Dones que, en embarassos previs, han tingut problemes de la medul·la espinal
- Les dones amb obesitat
- Les diabètiques, les qui pateixen anèmia de les cèl·lules falciformes, les celíaques i les qui tenen anèmia o talassèmia
- Les donen que segueixen tractaments retrovirals per VIH
Tot i que seria ideal començar a prendre àcid fòlic abans de quedar embarassada, si l’embaràs no s’ha planificat, simplement comença a prendre’n quan sàpigues que n’estàs.
Trobem l’àcid fòlic de manera natural en verdures de fulla verda i a les patates, a banda que hi ha pans i cereals que s’enriqueixen amb aquest compost. Es pot comprar a les farmàcies sense recepta. No s’ha de prendre com a suplement vitamínic si conté també vitamina A (retinol).
Vitamina D
La vitamina D és cabdal per al creixement: contribueix a mantenir la musculatura, els ossos i les dents sans. Se’n solen recomanar suplements a les embarassades i a les mares lactants. Estudis recents suggereixen que tenir nivells elevats de vitamina D durant l’embaràs pot ajudar a evitar l’asma durant la infantesa de la criatura. Per contra, els índex baixos de vitamina D s’associen a més infeccions en els nadons.
La dosi aconsellada per a les embarassades i lactants és de deu micrograms (400 unitats) de vitamina D al dia; però si la mare té poca exposició al sol, o és de pell fosca, en podria necessitar dosis més altes, fins a 20 micrograms diaris.
Trobem la vitamina D en alguns aliments com ara el peix blau, els ous, la carn vermella, uns quants cereals i les llets que no són de vaca. El ginecòleg n’indicaria, si cal, les dosis adequades.
Ferro
És essencial per a la formació de cèl·lules vermelles, que s’encarreguen que l’oxigen arribi a les cèl·lules de la mare i del nadó. Les trobem en les verdures de fulla verda, la carn magra, les nous, la fruita seca i en alguns cereals enriquits.
Un nivell baix de ferro durant l’embaràs farà que et trobis baldada, i fins i tot anèmica; per això el metge et prescriurà el suplement adequat per combatre’n la mancança. Si tens cap dubte, consulta-l’hi.
Vitamina C
Si menges fruita i verdura de manera regular és ben poc probable que necessitis cap suplement de vitamina C. La trobem a les fruites vermelles, els cítrics, el bròquil, les cols i les patates. Si penses que n’has de prendre cap suplement, en tens prou amb un que contingui 70 µg de vitamina C.
Els suplements multivitamínics
Hi ha diversos suplements que combinen les vitamines que manquen més sovint. Supleixen la necessitat de prendre diferents píndoles per obtenir totes les vitamines i els minerals que el cos demana.
En trobarem nombrosos suplements a les farmàcies, però si no saps ben bé quin has de triar, convindria optar per un que contingui:
- 400 UI de vitamina D
- 70 µg de vitamina C
- 10 µg de vitamina E
- 6 µg de vitamina B12
- 400 µg d’àcid fòlic
- 200 µg de calci
- 3 µg de tiamina
- 17 µg de ferro
- 2 µg de riboflavina
El farmacèutic o el metge et resoldran tots els dubtes que tinguis sobre el tema. Hi ha embarassades que han explicat que els suplements vitamínics els causen nàusees. En aquest casos, és una bona alternativa de prendre’ls en solucions líquides o, fins i tot, en forma de xiclet.
Tanmateix, la recerca mèdica mostra que no caldria prendre suplements vitamínics ni minerals durant l’embaràs, atès que una dieta variada i equilibrada proporciona tot el que és necessari. S’ha de tenir en compte, però, que l’àcid fòlic i la vitamina D són essencials.
I recorda: el metge determina, al capdavall, quines mancances vitamíniques tens. El farmacèutic també hi pot ajudar.