Benestar, Salut Mental
L’estrès és un problema més per aprimar-se?
Índex de continguts
És inevitable que a la vida passem per llargs períodes d’estrès, i fins i tot es dóna per fet que la vida moderna és moltes vegades sinònim d’estrès.
Qui més qui menys, tots sabem en què consisteix l’estrès i com ens afecta. No obstant això, l’estrès pot manifestar-se de moltes formes rares i, per descomptat, un estrès continuat en el temps té un impacte real, a la llarga, en el teu cos. Així, moltes persones estressades dormen malament, tendeixen a engreixar, a tenir problemes d’estómac, amb males digestions. També solen presentar més infeccions que els no estressats. Per agreujar el quadre, sembla que són més proclius a patir problemes de cor i fins i tot càncer. I a més, en el pla psicològic, pot provocar depressió, o ansietat.
El que passa quan estàs estressat
En el cos hi ha dues glàndules, a sobre dels ronyons, que es diuen glàndules adrenals i són les que segreguen, entre altres, el cortisol, que és la principal hormona de l’estrès.
Les funcions del cortisol són diverses, però, globalment, els seus efectes són els que ens manté en marxa, des que ens despertem fins al vespre -i ens permet suportar les tensions de la nostra vida diària. Però en el cas d’estrès crònic, aquest que algunes persones tenen diàriament, del matí a la nit, les glàndules adrenals no poden secretar tot el cortisol que el cos necessitaria per acabar amb l’estrès. I això acaba repercutint en el cos, minant la salut global.
[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]
Engreixa l’estrès?
Sembla que un nivell elevat de cortisol té efectes secundaris, segons un nou estudi. Un d’ells és que engreixa, mitjançant dos mecanismes diferents.
La glucosa es dispara
El primer, eleva el nivell de la glucosa a la sang (la glucèmia) perquè suprimeix en part l’acció d’una altra hormona, la insulina, que produeix el pàncrees, i que és necessària perquè la glucosa entri en les cèl·lules. Al seu torn, les cèl·lules, faltes del seu aliment, li demanen al cervell que emeti senyals d’ajuda, el que aquest fa, provocant la sensació de gana. A més aquesta glucosa que no va poder penetrar en les cèl·lules roman en la sang, i el cos acaba assimilant en forma de greix. Un estudi ha mostrat recentment aquest efecte.
El cos acumula més greix
En el cos hi ha un tipus de greix, els anomenats triglicèrids, que es troben normalment en les cèl·lules. Quan estàs molt estressat, el cos allibera més cortisol (que ja hem vist que és el mecanisme del cos per intentar evitar l’estrès) i es produeix l’efecte segon el qual els triglicèrids “surten” de les cèl·lules i es recol·loquen a la cintura, en forma de greix. Diversos estudis mostren que aquest greix (que alguns anomenen greix “tòxica”) augmenta el risc de patir diabetis i problemes circulatoris seriosos, com la malaltia cardíaca o l’ictus.
Tens més gana i menges amb ànsies
Ja hem vist que l’excés de cortisol provoca que la glucosa no arribi a les cèl·lules i aquestes demanin al cervell que protesti, demanant aliment. Pot acabar generant ànsia pel menjar i aquest és el perquè de que quan estàs molt estressat piques de tot, especialment aliments molt calòrics, o comes sense la necessària i habitual mesura.
Com pots evitar engreixar
És fàcil dir que evitarem l’estrès, però quan s’està patint estrès crònic això és rares vegades possible. Posar-te a dieta, o millor, seguint una dieta adequada pots regular els nivells de cortisol. La ideal per això és la dieta antiinflamatòria, perquè sabem que l’estrès produeix una inflamació general en l’organisme, el que per la seva banda eleva la segregació de cortisol. Quan el cos està sotmès a estrès crònic, la millor forma d’evitar engreixar és regulant els nivells de cortisol a través de la dieta i tractant d’evitar l’estrès.
Les característiques d’aquesta dieta, que et poden servir de guia són:
- Menja moltes verdures, fruita, cereals (preferiblement integrals), fruita seca i llegums.
- Menja preferiblement peix blau, que està carregat d’omega-3: sardines, reu, truita, salmó, verat i altres.
- Evita completament els greixos trans.
- Pren poca sucre.
- Limita el consum de cafè. La cafeïna estimula les glàndules adrenals i ja hem vist que això incrementa el cortisol. Però no és aconsellable deixar d’esmorzar.
- Beu poc alcohol.
- Menja amb ‘mildfulness’, és a dir amb consciència que ho estàs fent: quan tinguis gana, menja. Però no ho facis si no en tens i simplement ho fas perquè és l’hora de dinar o perquè … estàs estressat.