Salut i medicina

‘Mascne’: com evitar els problemes cutanis deguts a les mascaretes

Mujer con mascarilla

Les mascaretes redueixen el risc de contagiar la covid-19 i el seu ús és recomanat; si no obligat. Però poden causar un efecte indesitjable: la “mascne” –el terme no existeix–, que no és res més que l’acne mecànica, una erupció causada per un objecte que provoca sudoració de la pell i que a més la frega. Pot donar-se en qualsevol lloc del cos i està relacionada amb un ús prolongat de roba molt cenyida, biquinis, sostenidors, cascos o… mascaretes.

Què és l’acne mecànica

Sense cap mena de dubte, l’augment de situacions d’estrès ha causat brots i reaparicions de problemes cutanis, però un tipus “nou” d’acne ha sortit a la palestra. Es caracteritza per petits barbs que apareixen en zones tapades per la mascareta. L’ús generalitzat del dispositiu ha suposat un augment del problema.

La pot causar qualsevol tipus de mascareta, tant si és de tela, teixit “mèdic” o de paper. És ben conegut pels professionals sanitaris, que es veuen obligats a portar mascaretes durant períodes llargs de temps.

Què la causa

L’acne mecànica pot aparèixer quan algun agent protector pressiona la pell; en fases primerenques, la pell pot simplement mostrar-se aspra, però a mesura que progressa, aquests petits brots es poden irritar i acabar sent butllofes.

Tot això és degut a l’entorn de la mascareta: la suor, els olis de la pell i els bacteris queden atrapats entre la màscara i la pell. L’augment de la humitat i el fregament de la màscara causen que la pell sigui més permeable a aquests agents i s’irriti. En casos extrems es pot generar dermatitis de contacte.

Com es tracta

Abans de posar-te la mascareta

Posa’t una crema hidratant o una crema protectora (de barrera), insistint en les zones on t’estrenyi més.

Parla amb el teu farmacèutic perquè et recomani el més efectiu en el teu cas, tenint en compte el teu propi tipus de pell. Deixa que la crema actuï durant trenta minuts abans de posar-te-la.

Després de portar-la

Després de treure-te-la, renta’t curosament la cara i posa’t crema hidratant. Evita productes agressius –que continguin peròxid de benzil o retinol, per exemple–, atès que poden irritar més la pell, tenint en compte l’efecte de la fricció de la mascareta.

No et pintis; oblida el maquillatge fins que la pell es recuperi del tot, atès que pots empitjorar el problema. Si utilitzes mascaretes de tela, renta-les amb freqüència, si és possible amb aigua a 60 ºC i utilitzant detergents hipoal·lergògens i sense aromes.

Com evitar la ‘mascne’

Cuida’t especialment la cara

Renta-te-la amb un netejador suau, sense fragàncies i amb aigua tèbia. Utilitza una esponja suau o una tovalloleta especial, però no te l’apliquis amb els dits, atès que, encara que estiguin molt nets, poden irritar-te la pell.

Utilitza la mascareta del material i la mida adequats

Els professionals sanitaris tenen poca elecció, atès que han d’utilitzar l’adequada al seu tipus de feina, però la resta podem triar la que ens causi menys fricció possible. És important que el material del qual està feta no sigui sintètic (polièster, niló o raió).

Ha de ser tan còmoda com sigui possible. S’ha d’ajustar al pont del nas, als costats de la cara i a sota la barbeta. La mida adequada podrà evitar problemes cutanis. És important que et sigui còmoda per evitar tocar-la amb freqüència, atès que els dits són generalment portadors de gèrmens que irremeiablement traslladaries a la mascareta.

Cuida’t

Oblidant per un moment la mascareta, cuida’t també i mantén-te ben hidratat. Ajudarà si portes mascareta tot el dia i també tindrà efectes beneficiosos per a la pell de la cara.

Menja bé. Qualsevol lector d’aquests articles ja sap a què ens referim: molta fruita i verdura i hidrats d’absorció lenta i evitant els greixos animals i els hidrats refinats. Tornant a la pell, hi ha certa evidència que el sucre i els lactis empitjoren l’acne.

Pren-te un respir

L’associació americana de dermatologia (American Association of Dermatologists) recomana fer descansos de 15 minuts cada quatre hores, naturalment sempre que sigui possible i, sobretot, segur.

En realitat, aquesta norma es dirigeix més als professionals sanitaris que a la resta de la població, però és aplicable a qualsevol que porti mascareta moltes hores al dia.

En resum

La “mascne” és un trastorn relativament nou i que ha crescut exponencialment amb la pandèmia. Es va detectar primerament en els professionals sanitaris, però ara que en gran mesura tothom utilitza mascaretes, el problema s’ha estès i resulta important evitar problemes de la pell i saber com mitigar-los si es presenten.

I recorda: si tens un problema que no se soluciona amb aquestes recomanacions, més les que et pugui proporcionar el teu farmacèutic, ves a veure el teu metge.