Fills, Salut i medicina

Gaudeix de l’Aigua amb Seguretat: Consells per un Estiu sense Riscos

L’estiu és la temporada perfecta per refrescar-se a l’aigua, sigui en piscines, platges o llacs. No obstant això, és fonamental prendre algunes mesures per evitar accidents i gaudir d’aquestes activitats de manera segura. En aquest article, et deixem alguns consells de seguretat per a l’estiu.

Mesures de seguretat a piscines

Les piscines solen omplir-se de gent en aquests mesos de l’any. Per això, cal parar atenció als següents aspectes:

Supervisió de nens

Nens i nenes a les piscines, sobretot si són petits, no són conscients dels riscos que poden córrer o de les conseqüències de les seves accions. Per això han de ser supervisats de manera constant. El millor és fer torns entre adults i ajudar-se dels serveis de vigilància que hi hagi a la piscina. 

Ús d’equips de flotació

En funció de l’edat i les habilitats del menor, caldrà triar un tipus concret de sistema de flotació. Per exemple, les armilles, els maniguets o els flotadors, entre altres. A més d’estar en bon estat, han d’ajustar-se bé abans d’usar-los. 

Normes de comportament a la piscina

Per facilitar la convivència cívica amb la resta de persones, cal establir i comunicar normes clares de comportament a la piscina. Algunes regles bàsiques poden incloure no córrer al voltant de la piscina, no empènyer a uns altres a l’aigua, i no bussejar en àrees poc profundes. També pot haver-hi altres específiques del recinte. 

Manteniment de la piscina

Per a un estiu segur i sense riscos, l’aigua de la piscina també s’ha de mantenir neta i desinfectada. Si és una piscina oberta al públic, hi haurà personal encarregat d’això. Però si es tracta d’una que tenim a casa, cal revisar els nivells de clor i pH de l’aigua, així com netejar els filtres i retirar qualsevol residu que floti. 

Mesures de seguretat a platges

Altres consells de seguretat a l’estiu s’apliquen a les platges. No obstant això, molts són comuns a les piscines, per la qual cosa tots es poden aplicar indistintament als espais aquàtics

Coneixement de l’entorn

Abans de gaudir d’un dia a la platja, cal informar-se sobre les condicions del lloc, com els corrents, marees i les banderes d’advertiment. També cal identificar les zones segures per nedar i conèixer els possibles perills. 

Ús d’armilles salvavides

Com a les piscines, cal utilitzar elements que ajudin a flotar. Però atès que a la mar hi ha corrents, s’ha d’optar per proteccions i mesures de seguretat més avançades, com una armilla, que ha d’estar en bon estat i ajustada al cos del menor. 

Protecció solar

La protecció davant els raigs UV evita cremades i problemes de salut relacionats amb l’exposició solar. Cal triar productes amb un factor alt de protecció, però també usar barrets i ulleres de sol. A més, és important mantenir-se hidratat i fer pauses regulars a l’ombra.

Prevenció d’accidents aquàtics

Per evitar l’esgotament i les enrampades mentre es nada, es recomana nedar en companyia i informar sobre els plans a alguna persona de confiança. Prendre descansos regulars i no esforçar-se massa també pot prevenir accidents.

Mesures de seguretat a llacs

Coneixement del llac

Abans de nedar en un llac, és convenient conèixer la seva profunditat i característiques. Per evitar accidents i tenir un estiu segur, identifica zones segures i possibles perills, com vegetació densa o roques submergides.

Ús d’equips de flotació

En activitats com el caiac, el paddle surf i la natació, l’ús d’armilles salvavides és imprescindible. Tria equips adequats per a l’activitat i assegura’t que estiguin en bon estat i correctament ajustats.

Seguretat en activitats recreatives

Durant les activitats anteriors, així com en la pesca o en unes altres que puguin tenir lloc, cal supervisar als qui participin per evitar accidents. La companyia i la vigilància són vitals per mantenir-nos segurs. 

Protecció contra organismes d’aigua dolça

Per prevenir infeccions i malalties causades per organismes presents en l’aigua dolça, és recomanable dutxar-se després de nedar i evitar empassar-se aigua del llac. 

Supervisió de nens a l’aigua

Encara que ja els esmentem al començament d’aquests consells de seguretat a l’estiu, volem incidir per la seva importància en els relatius als menors. 

Normes de seguretat per a nens

Nens i nenes han d’aprendre normes bàsiques de seguretat en l’aigua és essencial. Per exemple, no allunyar-se de la supervisió d’un adult i no córrer prop de l’aigua. 

Classes de natació

Inscriure els nens a classes de natació pot proporcionar-los les habilitats necessàries per desenvolupar-se amb seguretat a l’aigua. S’ha de triar un programa adequat per a l’edat i nivell d’habilitat. 

Primers auxilis i preparació per emergències

Com que sempre hi ha aspectes que escapen del nostre control, el millor és estar preparats per al que pugui passar

Coneixement de primers auxilis

Per un estiu segur, l’ideal és aprendre tècniques bàsiques de primers auxilis i RCP. Busca capacitació en organitzacions locals o a la xarxa.

Equip d’emergència

Un kit de primers auxilis per activitats aquàtiques ha d’incloure elements com ara venes, desinfectants, tisores i guants. Mantingues l’equip accessible i en bon estat per utilitzar-lo quan sigui necessari.

Pla d’acció en cas d’emergència

En el pitjor dels escenaris, si es produís un accident, hem de tenir clar què és el que cal fer, com practicar els primers auxilis, avisar a una ambulància o acudir a un hospital. Si ho hem establert prèviament, ens serà més fàcil dur-ho a terme mentre estiguem sota estrès. 

Conclusió

Els imprevistos sempre poden ocórrer. Però la millor manera d’evitar-los és prenent precaucions i mesures de seguretat que puguin minimitzar els riscos. Segueix tots aquests consells de seguretat per l’estiu i gaudeix de les vacances.