Alimentació i Nutrició, Salut i medicina
Mites i falses creences sobre l’alcohol
Índex de continguts
L’alcohol ha estat associat durant anys a multitud de mites i falses creences sobre el seu consum, com que una copa de vi a el dia és beneficiosa per a la salut o que ajuda a dormir millor.
L’alcohol és una de les substàncies més tòxiques per a l’organisme i es relaciona amb multitud de malalties. Afecta el fetge, el pàncrees i el sistema cardiovascular, és neurotòxic, perjudica el fetus en els embarassos, afavoreix la demència i el deteriorament cognitiu, és la causa de multitud d’accidents de trànsit i és un factor de risc per al desenvolupament de diversos tipus de càncer, entre molts altres efectes en la salut. No obstant això, tots hem sentit a parlar alguna vegada sobre els possibles beneficis del seu consum i altres afirmacions que realment són errònies. T’expliquem els mites més comuns sobre l’alcohol.
Una copa de vi al dia és bona per al cor
Tot i que els possibles beneficis de l’alcohol en dosis baixes sobre la salut cardiovascular en els adults, en particular sobre la cardiopatia isquèmica, són una creença molt estesa a causa del seu efecte vasodilatador, aquests efectes beneficiosos no apareixen en totes les persones ni en tots els casos. També és cert que l’alcohol, fins i tot en petites quantitats, pot tenir efectes negatius sobre el cor (arrítmies, hipertensió arterial) i no és en absolut recomanable quan es pateix diabetis, hepatitis, gastritis, úlcera o insuficiència renal.
L’alcohol millora les relacions socials
Si bé és cert que, en petites quantitats, el consum d’alcohol pot provocar certa desinhibició i eufòria que ens fa més desimbolts verbalment i corporalment (el que coneixem com “el puntet”), gairebé sempre és difícil calcular la línia de l’excés, en què comencem a perdre l’autocontrol del nostre cos i les nostres actituds. I quan se sobrepassa aquest punt és fàcil que es produeixin conseqüències físiques, com caigudes, accidents o agressions, i psicosocials, com verborrea descontrolada o actes ridículs, que també poden derivar en conseqüències indesitjades.
La barreja de diferents tipus d’alcohol ens puja més
Fins i tot hi ha teories sobre l’ordre en què s’han de consumir les diferents begudes alcohòliques. Però és fals. La borratxera depèn únicament de la quantitat d’alcohol que circula pel nostre torrent sanguini i no dels tipus d’alcohol que hàgim ingerit. I això també està relacionat amb la rapidesa amb què es beu. No obstant això, sí que hi ha begudes que, depenent de la persona, poden produir més ressaca que d’altres, però això, més enllà de l’etanol que provoca la intoxicació, es relaciona amb les altres substàncies que es produeixen durant la fermentació de cada tipus de beguda alcohòlica, de manera que pot ser que la barreja en si no sigui el problema.
Beure només els caps de setmana no produeix problemes amb l’alcohol
Actualment, sobretot en la joventut, s’ha implantat un patró d’ingesta excessiva d’alcohol durant el cap de setmana. És el que anomenem “la borratxera de cap de setmana”. Com que, tot i que es faci en dies concentrats, la quantitat d’alcohol ingerida és la mateixa, també ho és el dany, ja que depèn de la quantitat, la rapidesa i la freqüència del seu consum. També augmenta les possibilitats de desenvolupar una addicció, fins al punt de no divertir-se sense beure.
Facilita les relacions sexuals
Aquesta falsa creença està basada en l’efecte desinhibidor que produeix el consum d’alcohol i que pot afavorir que estiguem menys reprimits. En realitat, l’alcohol alenteix el sistema nerviós central, cosa que disminueix la capacitat i el rendiment sexual.
Ajuda a dormir millor
En realitat, el consum d’alcohol permet que caiguem adormits amb més facilitat, ja que pot disminuir el nivell de consciència. No obstant això, com que afecta la fase de moviment ocular ràpid, el son pot interrompre’s amb el mínim estímul, cosa que fa que sigui de menys qualitat i, com a conseqüència, descansem pitjor.
Ajuda a entrar en calor
Realment és al contrari: amb el consum d’alcohol es perd calor per vasodilatació cutània. Tot i que és cert que en beure podem sentir més calor, en realitat és perquè s’està perdent a través de la pell. De fet, les persones alcoholitzades que dormen al carrer tenen un risc important de patir hipotèrmia i, fins i tot, de morir de fred.
Ens ajuda a oblidar
La idea de beure per oblidar és molt comuna. No obstant això, tot i que pot ajudar a perdre momentàniament la consciència i esmussar els sentits (i els sentiments), en realitat el consum d’alcohol perpetua la sensació de por i els mals records. I després d’una breu sensació de benestar, si s’està trist o deprimit, aquesta situació s’aguditza.
L’alcohol és un aliment
L’alcohol engreixa però no alimenta. Al contrari, augmenta la producció de greix en l’organisme.
Qui més aguanta l’alcohol és perquè és més fort
No hi ha cap relació entre fortalesa i aguantar un consum superior d’alcohol. Si s’aguanta molt pot ser perquè l’organisme ha desenvolupat tolerància a l’alcohol, cosa que no vol dir que faci menys mal, sinó que hi ha més risc de convertir-se en dependent i, per tant, en alcohòlic.
15 de novembre, Dia Mundial sense Alcohol
El Dia Mundial Sense Alcohol va ser establert per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 15 de novembre per conscienciar sobre els danys físics i psicològics que produeix el consum d’aquesta substància en el nostre organisme.
L’alcoholisme es va declarar com a malaltia durant el segle XX i avui dia és el responsable de 3,5 milions de morts cada any, tant per les seves conseqüències físiques com perquè se segueix combinant amb la conducció, cosa que produeix multitud d’accidents que no només esbiaixen la vida a la persona que es troba sota els seus efectes, sinó també a múltiples innocents que es creuen al seu pas.