Salut i medicina

No has d’amagar al metge aquestes 10 coses importants

medica sonriente

Serà molt millor per a la teva salut

La gent ens fa consultes, als metges de família, per moltes raons. Algunes són importants i d’altres no ho són tant. En qualsevol cas, sigui el que sigui el que hagi portat a fer la consulta, hi ha certes coses que sempre ens les hauries dir. I el cas és que veiem amb molta freqüència que els pacients tendeixen a ometre’n algunes.

Idealment, els metges hauríem de saber moltes coses dels nostres pacients, incloent-hi coses íntimes, que poden incomodar. Però amagar-nos-les pot distorsionar-ne el diagnòstic i, a més, pot suposar més riscos per a la salut del que es pugui creure.
Tot pot afectar la salut –i per “tot” cal entendre absolutament tot. Per això, les preocupacions s’haurien de compartir amb nosaltres, els metges de família.

A continuació, enumero les coses –els “secrets”– que se’ns amaguen amb més freqüència.

1. Has deixat la medicació

Deixar un tractament és greu i constitueix un problema de primer ordre en la medicina. Segons algunes estimacions, fins a un 70% dels pacients no segueix correctament el seu tractament. Les causes? Fonamentalment, en són dues: d’una banda, l’oblit i, de l’altra, el fet de creure que ja no és necessari perquè se senten millor. En casos com ara la tensió arterial alta o el colesterol (per posar-ne dos exemples habituals), això pot tenir un impacte molt seriós en la salut i pot confondre els metges: ens pot fer creure que el tractament no és l’adequat atès que no ha tingut l’efecte que buscàvem. I què podem fer-hi els metges? Doncs el que fem: instaurar un tractament nou, pensant que l’anterior, aquell que s’ha deixat de banda, no ha funcionat.

Si deixes el tractament, ho podem entendre, i, com a màxim, t’estirarem una mica les orelles. Tots som humans! Però, si per la raó que sigui no et sents capaç de prendre la medicació, no ens menteixis, no ens diguis que sí que la prens, perquè això només et pot portar problemes seriosos… de salut, no amb el metge.

2. DIGUES-NOS LA VERITAT: quant beus i quant fumes

Els metges no avisem la policia si fumes o beus massa. Però hem de conèixer a fons el teu estil de vida per saber si pot ser la causa d’algun dels teus problemes. El mateix s’aplica a les drogues “lúdiques”, com ara un porro ocasional. Insisteixo: no avisem la policia perquè et detingui. Estem subjectes al secret professional, i el que ens expliquis a la consulta sempre és estrictament confidencial, llevat que comporti un perill imminent i real per a tu o per a terceres persones. Però els metges hem de conèixer el teu estil de vida, ja que això ens ajuda a fer el diagnòstic correcte i actuar en conseqüència; es tracta de protegir la teva pròpia salut.

3. Estàs molt nerviós, tens ansietat o et sents pressionat

O –tant de bo que no!– estàs sotmès a alguna forma de maltractament; has de ser fort i aturar-lo, i els metges, sens dubte, et podem ajudar. Si tens algun símptoma d’estar passant per un estat depressiu, és molt millor tractar-lo tan aviat com sigui possible. El metge et pot donar el millor consell, recomanar-te un especialista o prescriure la medicació necessària per alleujar els teus símptomes. Ja veuràs com, un cop rompis el glaç, et resulta més fàcil parlar d’aquests problemes. Tingues en compte que la depressió és un problema greu, massa seriós per mantenir-lo en secret.

4. Prens algun suplement o alguna herba medicinal

En general, hom pensa que les herbes, com que són naturals, no interfereixen o interactuen amb les medicines que hagi prescrit el metge; però no és així. I, no cal dir-ho, encara menys aquesta mena de “fàrmacs” per aprimar, que poden ser perjudicials per al cor. També té riscos el fet de prendre dosis excessives de vitamines o minerals, o també els suplements xinesos d’herbes. Si estàs pensant a prendre’n, consulta abans el teu metge: “natural” no sempre vol dir “innocu” o “segur”.

consulta medico

5. Econòmicament, no et van bé les coses

Pràcticament cada dia veiem algú amb símptomes provocats per problemes seriosos de diners. Pot tractar-se d’una addicció al joc, de trastorns bipolars o d’ansietat i depressió, però també es poden haver incrementat per la situació financera del pacient. El metge no necessita conèixer els teus comptes al detall, però sí tenir una idea del problema; et pot donar el consell mèdic més convenient. I ha de saber si té conseqüències psicològiques o psiquiàtriques.

No hi ha res de nou sota el sol, diu una vella dita. Pots estar ben segur que el teu metge ja ha sentit abans aquest tipus de problema, de manera que no t’hi has de sentir incòmode.

6. Dorms malament, o no dorms

També hi ha moltes coses que poden provocar no dormir bé, i, si no se n’investiga la causa, el problema pot esdevenir crònic i difícil de tractar. Pot ser per estrès, depressió, angoixa, ansietat, els canvis provocats per la menopausa o la síndrome d’apnees obstructives del son (SAOS), un trastorn que pot arribar a ser perillós. Els consells possibles en relació amb aquest problema són, entre d’altres, evitar fer exercici poc abans d’anar a dormir, ajustar-se a un horari, no beure alcohol ni cafè a la nit i evitar els sopars abundants.

7. Tens problemes d’estómac o d’orina

Els espanyols som molt reservats pel que fa a les funcions intestinal o renal. Fins a l’extrem que es pot arribar a morir d’un càncer de bufeta o intestinal a causa d’un pudor mal entès. És possible que en el passat ens hagin dit “nen, no en parlis, d’això, que és de mala educació”. I el cas és que mai no s’hauria d’arribar al punt d’amagar el fet que hem vist sang a la femta o que hi ha hagut canvis en la rutina intestinal sense cap causa aparent. I passa el mateix si veiem l’orina tèrbola o amb indicis de sang, i no en diem res, en la creença el problema que s’esvairà.

En aquests casos, la recomanació és clara i simple: si tens dubtes, digues-nos-ho. Cada dia veiem pacients amb problemes intestinals i, de debò, hi estem més que acostumats.

preocupación

8. Sempre estàs cansat

La causa més habitual del cansament és l’envelliment, els anys. Però hi ha moltes altres possibles causes mèdiques: diabetis, depressió, anèmia, problemes de tiroides, problemes cardíacs i molts d’altres. Parla amb el metge sobre el teu cansament. Ell pot veure si és degut només al fet que estàs envellint o si hi ha algun altre problema, més seriós, que estigui provocant aquest trastorn.

9. Tens problemes sexuals

A més dels problemes que hem esmentat –intestinals i de bufeta–, a Espanya hi ha un tema tabú per excel·lència: la vida sexual. Es pot entendre que no vulguis parlar de sexe amb el teu metge, però hi ha problemes com és ara la impotència (o disfunció erèctil) que poden ser símptomes de diabetis o de problemes cardíacs; i les relacions sexuals doloroses o les sagnades postcoitals poden indicar problemes hormonals o de l’úter. En qualsevol cas, tot això s’ha d’investigar.

A més, sembla que les malalties de transmissió sexual (MTS) estan augmentant, sobretot entre les persones de més de 40 anys. Així doncs, cal que no t’oblidis de comentar-nos qualsevol símptoma estrany o inusual. I tingues en compte que una bona vida sexual és una forma excel·lent de millorar la teva salut física i mental.
I un altre cop tornem al mateix: el teu metge ha parlat d’això dotzenes de vegades abans, i no t’hi has de sentir incòmode.

10. A la teva família hi ha antecedents de qualsevol problema o malaltia

Com ara problemes cardíacs: sempre li ho has de comentar al metge. També li has d’explicar si en la teva família s’han donat casos de càncer, diabetis, ictus, etc. El metge et pot incloure en programes de cribratge o instaurar-ne tractaments preventius, si ho considera oportú. No pensis si és una cosa que paga la pena de dir-li o no. Deixa que nosaltres jutgem si és important; és part de la nostra feina. I et podràs alliberar d’una preocupació addicional.

Tingues-ho en compte!

Recorda-ho: en qualsevol relació, i, per descomptat, en la que tinguis amb el teu metge, la sinceritat és fonamental. Amagar alguna cosa de vegades pot semblar el més adequat, però no explicar allò que pot perjudicar la salut pot comportar problemes seriosos. Sigues sincer en la consulta, explica tota la veritat i obtindràs tots els consells i l’ajuda que requereixi el teu cas.