Salut i medicina
Pell seca: causes i consells per tractar-la
Índex de continguts
És un trastorn en què la pell es torna vermellosa, escamosa i produeix picor. En termes mèdics s’anomena xerosi. El problema s’aguditza generalment a la tardor i a l’hivern, i les parts més freqüentment afectades en són la cara, les mans, els braços i les cames. És més probable que es manifesti amb el pas dels anys.
No és un problema greu, però sí que és incòmode i fa mal efecte. L’edat, viure en ambients secs, freds i amb poca humitat i banyar-se o dutxar-se massa són factors que n’influeixen l’aparició.
Símptomes de la pell seca
Els símptomes depenen de l’edat, del l’estat de salut global, del temps que passes a l’aire lliure i de la causa del trastorn.
Si tens la pell seca, et pot fer l’efecte que et tiba, especialment després de dutxar-te o de banyar-te. La pell pot semblar encongida i deshidratada a l’àrea afectada. També es mostra rugosa, pica molt i s’escama fàcilment. Hi poden aparèixer línies primes, o clivelles, i veure’s la zona envermellida, fins i tot amb petits punts sagnants.
Causes de la pell seca
Entre les causes potencials hi podem trobar:
• Sabons o detergents forts
Molts sabons i detergents que es fan servir molt eliminen els greixos i la hidratació natural de la pell. Els sabons desodorants i antibacterians són els pitjors en aquest sentit, com també uns quants xampús que ressequen el cuir cabellut.
• El temps
En general, la pell és més seca a l’hivern, quan la temperatura i els nivells d’humitat cauen en picat. Durant l’hivern, molts trastorns de la pell empitjoren. També pot passar, però, en condicions contràries, amb temperatures altes i molt poca humitat.
• Calefacció i aire condicionat
Qualsevol dispositiu per climatitzar l’aire sol causar sequedat ambiental: calefaccions, aires condicionats, estufes i xemeneies.
• Banys i dutxes calentes
Les dutxes i banys freqüents, especialment si hi dediqueu gaire estona, malmeten les barreres lipídiques de la pell. També n’és una causa nedar molt de temps, especialment en piscines d’aigua amb força clor.
• La llum del sol
Com qualsevol altra font de calor, el sol resseca la pell. La pell feta malbé pel sol té una aparença eixarreïda.
Causes mèdiques de la pell seca
Els trastorns cutanis que poden causar pell seca són:
• Dermatitis atòpica
És un dels èczemes més freqüents i els pacients que en pateixen tenen pells més sensibles i seques. Molts pacients amb èczemes suaus confonen aquest trastorn amb la sequedat excessiva. Les àrees afectades més habitualment en són la cara, tots dos costats del coll i els plecs dels colzes, els canells, els genolls i els turmells.
• Psoriasi
Aquesta malaltia de la pell es caracteritza per una aparició ràpida de cèl·lules cutànies seques i rugoses, que formen escates gruixudes.
• Trastorns de la glàndula tiroide
L’hipotiroïdisme és una malaltia que es produeix quan la tiroide secreta menys hormones (hormones tiroidals). Això redueix l’activitat de les glàndules sudorípares i lipídiques, cosa que aboca a tenir una pell rugosa i seca.
Consells per tractar la pell seca
La majoria dels casos de pell seca responen bé si adoptem certes mesures domèstiques relatives a l’estil de vida; per exemple, val més que fem servir productes hidratants i evitem els banys i dutxes calentes prolongats. Si tens la pell gaire seca i escamosa, el metge et pot recomanar l’ús de cremes amb àcid làctic i urea (que no necessiten recepta).
Si el teu cas és més greu, i tens, per exemple, dermatitis atòpica, ictiosi (pell seca, escamosa, vermellosa i que fa pruïja) o psoriasi, el metge et prescriurà, a banda de les cremes anteriors, d’altres que sí que necessiten recepta.
Quan s’ha d’anar a la consulta mèdica
Afortunadament, la majoria dels casos de pell seca responen bé als canvis en l’estil de vida. Ara bé, si l’envermelliment és intens (que podria indicar una infecció); si la sequedat i la picor t’impedeixen de dormir, si tens ferides obertes o infeccions causades per gratar-te (cosa molt habitual) o si se’t fan escames en grans extensions de pell, ves al metge de família, o al dermatòleg
Uns quants consells
Recomanacions per pal·liar el problema:
- Productes hidratants
És cabdal rehidratar la pell. Els productes hidratants són un bon sistema per segellar la pell i evitar que perdi aigua; els més espessos són els que funcionen més bé. Banya’t amb aigua tèbia i no t’hi estiguis gaire estona. Igualment, sigues ràpid a la dutxa i ruixa’t amb aigua tèbia; l’aigua calenta elimina els olis naturals de la pell. Posa’t cremes hidratants immediatament després de sortir-ne.
- Fes servir sabons suaus
Evita els sabons i detergents forts i tria sabons molt suaus o netejadors cutanis. Prova’n les diferents marques i opcions fins que trobis la que et convingui més. Una bona regla de mesura és que hauries d’aconseguir una pell suau i llisa, mai tibant o resseca.
- Prova les compreses fredes
Si la pell seca et pica, aplica-t’hi una compresa freda; t’alleujarà.
- Tractaments sense recepta
Per reduir-ne la inflamació, mira de fer servir una pomada o crema amb corticoides (que contingui almenys un 1 % de corticoides). Parla’n amb el farmacèutic.
Si no hi ha res d’això que t’ajudi a combatre-la, o si els símptomes empitjoren, no dubtis a demanar hora al metge de família o a l’especialista en dermatologia.