Sense categoria
Podries haver passat la COVID-19 sense saber-ho? Set símptomes que indicarien que és possible
Índex de continguts
Un refredat dolent a l’hivern o una tos persistent que no acaba de desaparèixer podrien ser indicis que has passat la COVID-19 sense saber-ho. És més versemblant si admetem que els experts pensen que el virus ens va acompanyar abans que en tinguéssim consciència.
Per tant sí, és possible que hagis tingut el virus sense assabentar-te’n. Tal com ja hem apuntat en aquesta secció, els símptomes es poden confondre amb els de la grip o un refredat. I això deixant de banda que hi ha fins a un 40 % de casos d’infecció sense símptomes.
Malauradament, no podem saber amb certesa absoluta si aquesta malaltia que et va fer la guitza l’hivern passat era la COVID-19. Els experts diuen, però, que hi ha uns quants signes que revelarien que la podries haver passat. Tot seguit te n’expliquem els més habituals.
Vas agafar una bona calipàndria al començament de l’any
Quan va esclatar la pandèmia, tothom pensava que el virus no havia començat a circular fins a final de febrer o començament de març. Una recerca de fa poc de la Universitat de Texas suggereix que això no és pas així. Per fer l’estudi, es van agafar frotis (mostres) de gola de persones que se suposava que havien tingut grip a Wuhan, a la Xina (on es va originar tot plegat), i a Seattle, a l’estat de Washington, on es va confirmar el primer cas de COVID dels EUA.
L’estudi va demostrar que, per cada dos casos de grip, n’hi havia un de COVID-19. Aquest fet els va induir a sospitar que el virus havia arribat el Nadal de 2019, i havia estès abans a les grans ciutats que les zones rurals.
No repetirem quins símptomes s’associen a la COVID-19 —perquè els seguidors d’aquesta secció ho saben prou bé—, però direm que un constipat o una grip no causen habitualment manca d’alè, mals de cap forts o problemes gastrointestinals, com sí que ho fa la COVID-19.
En algun moment has perdut l’olfacte o el gust
És un símptoma ben obvi de COVID-19. No el trobem en tots els casos d’infecció, però s’associa molt clarament al virus.
Les dades preliminars de l’AAO-HNS, les sigles angleses de l’Acadèmia Americana de Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll, mostren que el 27 per cent dels infectats amb pèrdua d’olfacte va tenir una millora clara al cap de 7 dies dels símptomes, i es van recuperar en bona mesura al cap de 10 dies.
Val la pena recordar, també, que hi ha casos de pèrdua temporal de gust i olfacte amb altres trastorns (grip, refredat, sinusitis i, fins i tot, al·lèrgies estacionals). Aquest símptoma, segons alguns experts, es pot mantenir durant uns quants mesos, després de recuperar-se de la infecció per COVID-19.
Has tingut una caiguda de cabells inexplicable
Aquest efecte no s’ha estudiat prou en el context de la COVID, però molts pacients que s’han refet de la infecció han reportat problemes de caiguda dels cabells. De fet, així ho han afirmat uns quants influenciadors i membres de grups de suport que es van encomanar de COVID-19 i ja se n’han recuperat.
Això es deu a una patologia coneguda com a alopècia telogènica, que pot ser causada per una sèrie llarga de trastorns previs (des d’un embaràs fins a l’estrès extrem), i que normalment desapareix quan ho fa la causa.
De vegades et manca l’alè
Una recerca publicada a la revista JAMA revela que molts infectats de COVID-19 poden tenir-ne efectes secundaris com ara la manca d’alè. No és del tot clar quant de temps pot durar aquest símptoma; se sospita que es tracta d’una inflamació prolongada dels pulmons.
Si has tingut o tens aquest problema, doncs, és possible que hagis passat la malaltia. De tota manera, valdria més que anessis al metge de família, i fins i tot a un pneumòleg per descartar-ho.
No t’alliberes de la tos persistent
Un altre dels símptomes àmpliament reportat és la tos persistent. Sovint es tracta de tos seca (és a dir, sense expectoració, com ara flegmes i per l’estil). Les dades mostren que fins al 43 per cent dels infectats continuaven tenint tos dues o tres setmanes després de fer-se una prova de COVID amb resultat positiu.
Estàs cansat, extremament fatigat
Aquest és un dels símptomes més durador després d’agafar la infecció per COVID-19. Fins al 53 per cent dels pacients recuperats continuaven lluitant contra el cansament, fins i tot al cap de dos mesos de manifestar signes de la infecció.
No afecta pas tots els qui se n’han encomanat, ni sempre dura tant de temps. Es pensa que podria constituir alguna reacció atípica del sistema immunitari, o bé un efecte propi del virus.
Tingues en compte que el cansament pot ser causat per molts trastorns i malalties (fins i tot, no cal dir-ho, per la manca de son). Tal com passava amb la pèrdua dels cabells, aquest símptoma podria anar acompanyat d’altres que també s’associen a la COVID-19.
Tens símptomes estranys que semblen permanents
La COVID-19 és un virus molt recent i els experts el continuen estudiant exhaustivament. Hi ha molts estudis engegats sobre els símptomes que s’hi associen i els metges són encara, ben sovint, incapaços de corroborar si determinats símptomes són propis del virus o no.
Cal dir que molts pacients amb el virus han patit afeccions cardíaques. Un petit estudi publicat a la revista JAMA Cardiology, que va explorar 100 pacients mitjançant la ressonància magnètica, va demostrat que el 78 % del total tenia alguna funció cardíaca anormal, amb independència de si havien tingut problemes cardíacs previs o no. Els problemes que van trobar no estaven associats a la gravetat de la infecció.
Finalment, cal assenyalar que es poden produir moltes altres complicacions de les quals els experts amb prou feines en saben res. Si tens símptomes estranys, que es puguin relacionar amb els que se solen atribuir al virus, val més que ho consultis al metge de família.
I… una prova d’anticossos?
Pot confirmar si tens la COVID-19, però, d’altra banda, no són un model de diagnòstic exacte. Milloren de manera progressiva, però n’hi ha moltes que no són del tot fiables. Les proves actuals poden donar com a resultat falsos positius i, també, falsos negatius.
Això es pot produir per diversos factors. Primer de tot, perquè hi ha altres coronavirus que causen, per exemple, el refredat comú; aquests virus podrien detectar un positiu de virus, però no ha de ser necessàriament de COVID-19. I, en segon lloc, perquè durant els primers dies de la infecció podria ser que la prova no detectés el virus, per la simple raó que el sistema immunitari potser encara no ha secretat els anticossos corresponents.
És possible tornar-se’n a encomanar després de recuperar-se d’una infecció?
Els símptomes que hem descrit abans poden ser indicis que has passat la COVID-19, encara que també poden ser conseqüència d’altres malalties. La tos persistent i la fatiga poden ser causades per la grip, i el fet de tenir-ne no significa pas que t’hagis encomanat de COVID-19.
Així doncs, tret que no t’hagis fet una prova durant la infecció i n’hagis obtingut un resultat positiu, és difícil assegurar del tot si has tingut el virus. Hi ha gent que l’ha passat sense ni adonar-se’n.
Per tot plegat, si ja has passat el virus és impossible afirmar categòricament que no el tornaràs a agafar. De fet, ja s’ha detectat un cas de reinfecció a Hong Kong.
Acabarem recomanant que cal que continuïs prevenint les infeccions noves amb les estratègies que ja coneixem: rentar-se sovint i a consciència les mans, fer servir la màscara i mantenir la distància interpersonal, tant per protegir-se un mateix com per protegir els altres.