Prendre el sol: 8 coses que els dermatòlegs volen que sàpigues
Índex de continguts
Podria ser que la teva protecció no fos la ideal.
1. Els raigs UVA i els raigs UVB
En realitat, el sol emet diversos tipus de raigs. Entre d’altres, emet radiació ultraviolada, que al seu torn es pot distingir en dos tipus: UVA i UVB. La UVB és el tipus que afecta les capes superficials de la pell, i és la que produeix les cremades. La noia de la foto ha d’”agrair” a les UVB aquesta tortura que produeixen els tirants del sostenidor sobre les espatlles ben vermelles i cremades. A més, tenen un paper important en el desenvolupament del càncer de pell.
Els raigs UVA entren a la pell amb més profunditat i són un factor important en l’envelliment de la pell. També afecten l’ADN, cosa que pot causar càncer de pell.
Fins no fa gaire, es pensava que els raigs UVA eren menys perniciosos que les radiacions UVB, però ara ja sabem que els UVA són els pitjors. Diverses recerques mostren que no fer servir filtres solars contra els UVA pot ser responsable de la major incidència del càncer de pell del tipus melanoma.
2. Els filtres solars han de protegir davant tota mena de raigs
El factor de protecció d’un protector determinat no té res a veure amb el nivell de filtrat contra els UVA que proporciona. La “protecció” és una mesura del filtre contra els UVB, de manera que cal llegir bé l’envàs, on s’ha d’especificar amb claredat que filtra els raigs UVA i protegeix la pell dels seus efectes. Hi ha països que obliguen a incloure una escala de l’1 al 5 de protecció davant d’aquests raigs.
3. Els de factor més elevat no necessàriament protegeixen més
Busques una crema amb protecció 100 pensant que estaràs superprotegit? Potser t’ho hauries de rumiar una mica.
Els protectors solars amb factors molt alts, 75 o 100, en realitat no protegeixen molt més que un factor 30. Una bona crema amb factor 30 bloqueja el 97% dels raigs UVB, i una altra amb factor 50, el 98%: no hi ha gran diferència.
4. Les cremes de bronzejat i els protectors no fan bona parella
Les cremes de bronzejat contenen dihidroxiacetona (DHA), un compost que provoca una reacció química a la pell. El DHA és molt potent i “ataca” altres productes químics amb els quals es podria barrejar. Afegir DHA a un protector solar (protecció combinada amb bronzejat… l’ideal!) seria molt mala idea, perquè en un parell de setmanes el DHA destruiria el filtre protector contra els UVA: el producte no seria estable.
La solució? Per exemple, posar-se la crema bronzejadora la nit anterior, o un parell de dies abans de les vacances. En realitat, si no te la poses el mateix dia, tot anirà bé.
5. La “fotoestabilitat” compta
Aquesta paraula, fotoestabilitat, té a veure amb la capacitat d’un producte de conservar les seves propietats malgrat la potent llum del sol: ser fotoestable vol dir que no es descompondrà, o “trencarà”. Però encara que el protector sigui fotoestable, cal aplicar-se’l més d’una vegada. Perquè no el fa malbé només el sol, sinó que la suor, el fet de nedar, dutxar-se, fer servir la tovallola… tot això el va eliminant.
Cal aplicar-se’l cada dues hores, o fins i tot cada mitja hora si fa molta calor, sobretot si la humitat ambiental és elevada. I compte, perquè encara que en l’envàs s’esmenti “resistent a l’aigua”, en realitat, deixa de ser-ho després de 40 minuts després de mullar-se.
6. Els esprais protectors no sempre funcionen
Els esprais protectors contenen alcohol, un compost químic que destrueix la fotoestabilitat. A més, l’alcohol tendeix a assecar la pell precisament en el moment que ha de mantenir-se més hidratada.
És gairebé impossible evitar l’alcohol en un protector, però com menys en contingui, millor. Una manera d’assegurar-se’n és rebutjar els productes que esmentin l’alcohol entre els ingredients principals. Això és especialment important en aerosols, gels i esprais.
7. Les pastilles de bronzejat tenen inconvenients
S’anuncien com la manera més fàcil d’accelerar el bronzejat i actuen incrementant la producció de melanina, que en realitat és un indicador de dany a la pell. És millor evitar aquest tipus de suplements per al bronzejat.
8. Hi ha protectors que no fan taques
No són els filtres UV els que provoquen les taques, sinó la formulació de la crema que acompanya el filtre. Cal evitar les cremes greixoses i les que la pell no absorbeix en un parell de minuts. Com a norma, és millor demanar productes sense olis o greixos: “oil-free”.