Salut i medicina
Problemes hormonals en les dones de 40 anys
Índex de continguts
Quatre o cinc anys abans que es retiri la regla, les dones passen per un període durant el qual les coses canvien gradualment, fins que no arriba la menopausa, que té com a símptoma principal la desaparició de la menstruació.
Durant aquests anys la funció ovàrica es redueix. Arriba un punt que els ovaris, que produeixen òvuls de manera limitada, són incapaços d’obeir l’ordre del cervell d’alliberar un òvul. Aquesta incapacitat fa minvar la secreció d’hormones femenines: els estrògens i la progesterona. Es coneix aquesta etapa com a perimenopausa.
Símptomes i efectes de la perimenopausa
Poden ser molt variables, i no totes les dones manifesten els mateixos símptomes durant aquest període. Els més habituals són:
Fogots
Tot i que fins a la menopausa no arriben a la màxima intensitat, en aquesta etapa es comencen a tenir fogots, a banda de suar més del compte, sobretot a la nit, i de patir més problemes del son.
Regles irregulars
La irregularitat en el cicle menstrual no segueix pautes concretes. Considerem que la perimenopausa és precoç si la regla s’endarrereix o s’avança més de set dies; en canvi, si desapareix durant un parell de mesos o hi ha un interval de 60 dies entre dos cicles, diem que la perimenopausa és tardana.
Síndrome premenstrual
Es tenen símptomes com els que es manifesten abans de la regla, com ara dolor als pits, inflor de la zona abdominal, mal d’ovaris, cansament, mals de cap i, fins i tot, basques.
Canvis en l’estat d’ànim
En aquesta etapa et podries irritar més fàcilment o mostrar-te més sensible per qualsevol cosa que abans semblava una fotesa, i tenir el plor a flor de pell. En general, sovintegen els canvis d’humor inesperats.
Problemes sexuals
De vegades es comença a tenir manca de desig sexual. Normalment va acompanyat de més sequedat vaginal, amb lubrificació deficient i, fins i tot, de coïssor i d’irritació vaginal o vulvar.
Pèrdues d’orina
Hi ha petites “fuites” quan tossim, esternudem o, fins i tot, durant un atac de riure. Són conseqüència, per regla general, de la feblesa del sòl pelvià, i aquesta propensió és més elevada en les dones que han tingut diversos embarassos. Es pot pal·liar amb els exercicis de Kegel.
Disminució dels estrògens
La davallada en el nivell d’estrògens pot causar una redistribució del greix corporal, que tendeix a acumular-se a la cintura, cosa que, al seu torn, fa augmentar el risc de patir la síndrome metabòlica amb:
- Tensió arterial alta (hipertensió).
- Creixement del nombre de triglicèrids.
- Disminució del colesterol d’HDL, és a dir, del colesterol “bo”.
- Augment de la glucèmia, que és la quantitat de sucre o de glucosa a la sang. En cas que la concentració sigui excessiva, es pot arribar a patir diabetis.
- Més perill de tenir problemes cardiovasculars.
Què cal fer quan es manifesten els símptomes perimenopàusics
Primer de tot, recomanem que et visiti el ginecòleg, que et prescriurà el tractament adequat.
El metge mirarà de reajustar els nivells d’hormones. Hi ha tractaments que poden fer reaparèixer la menstruació, però també hi ha medicaments que no tenen aquest efecte.
Aquest tractament, que s’anomena TSH (tractament o teràpia hormonal substitutiva), consisteix a administrar diàriament petites dosis d’estrògens i de progesterona. És eficaç per tractar els fogots i les sudoracions desmesurades, i les dones, en general noten com millora el seu estat. Es pren durant un període de sis mesos o d’un any, tot i que hi ha estudis recents que demostren que, si s’administren durant un parell d’anys o més temps, es redueix el risc cardiovascular i s’enforteixen els ossos.
Què es pot fer a casa
A banda del tractament prescrit pel ginecòleg, pots seguir aquestes recomanacions:
- Fes exercici de manera regular. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana de caminar mitja hora a un pas una mica ràpid tres o quatre cops a la setmana. No únicament és aconsellable en aquesta situació, sinó que sempre va bé per tenir cura de la salut cardiovascular i, a més, enforteix els ossos, ajuda a conciliar el son i augmenta la qualitat de vida.
- Menja com cal, és a dir, segueix una dieta equilibrada, que inclogui prou productes lactis per garantir una ingesta de calci d’1,5 grams diaris.
- Aplica la regla de “cinc al dia”: menja cinc peces de fruita o les porcions equivalents de verdura.
- No fumis i, si beus, modera el consum d’alcohol.
- Adopta una actitud positiva: aconseguiràs que el canvi que s’anuncia, la menopausa, sigui més passador.