Salut i medicina

Problemes oculars a l’estiu: Protegeix-te els ulls del sol i d’altres perills estacionals

travel, tourism and summer holidays concept – happy couple in sunglasses at touristic resort over exotic bora bora island background

Durant l’estiu cal parar molt de compte amb els ulls, perquè hi ha diversos factors que en poden afectar greument les cures habituals. Els descrivim a continuació en aquest article.

La llum del sol

En aquesta estació és quan els raigs del sol incideixen més perpendicularment a terra i quan els efectes se’n fan sentir més. No únicament escalfen més, sinó que n’augmenta la resplendor.

L’exposició directa al sol sense unes ulleres adequades pot perjudicar la còrnia i causar una lesió anomenada queratitis actínica. Els símptomes de la queratitis són pèrdua de visió, fotofòbia (impossibilitat o dificultat per obrir els ulls quan la claror és forta), dolor i plor abundant.

A més a més, l’exposició crònica als raigs solars pot ocasionar lesions a la superfície de l’ull, com ara el pterigi, que és l’engruiximent anòmal del teixit conjuntiu sobre la còrnia o, també, la pingüècula (un tumor benigne de la conjuntiva, que és la mucosa cobreix la part blanca dels ulls).

D’altra banda, es poden aguditzar malalties com la DMAE (degeneració macular associada a l’edat, un trastorn que fa perdre visió de la part central de l’ull) o les cataractes.

Finalment, la radiació ultraviolada pot causar una conjuntivitis irritativa, que es produeix quan s’inflamen les vores de les parpelles (blefaritis) i, a llarg termini, es poden tenir lesions greus com ara tumors malignes de les parpelles o de la conjuntiva.

L’aigua

La calor convida a banyar-se, independentment de si és en aigua dolça o salada. I tant la del mar, amb moltes sals concentrades, com la de les piscines, ben carregada de clor, poden produir irritacions.

A les piscines, tot i el clor, és relativament fàcil que els gèrmens es transmetin, i això pot originar una conjuntivitis infecciosa, que es manifestaria amb envermelliment dels ulls, secrecions de llàgrimes, inflor de les parpelles i, fins i tot, problemes de visió (visió borrosa).

És força usual acabar un dia de bany amb els ulls vermells. En aquests casos, la solució ideal és rentar-se amb sèrum fisiològic.

És totalment contraindicat de banyar-se amb lents de contacte, i de cap manera s’han de dur mentre som a l’aigua, perquè els ulls hi són més propensos a contreure infeccions molt greus per Acanthamoeba, que és un protozou que trobem a l’aigua del mar, les piscines, els estanys, etc. L’Acanthamoeba pot sobreviure a l’espai entre la lent i l’ull, envair-ne la còrnia i causar-hi una queratitis amèbica, molt dolorosa, amb conseqüències molt greus per als ulls.

Senior man putting eye drops

L’aire condicionat

En condicions normals, la superfície ocular sempre és humida, per l’acció d’una pel·lícula lacrimal prima que la lubrifica. Tant els ventiladors com l’aire condicionat afecten la superfície de l’ull, i fan que aquesta llàgrima s’evapori ràpidament, fins a eixugar la superfície de l’ull, sobretot si s’orienten directament a la cara.

Anàlogament, els ambients gaire secs, ventosos o amb corrents d’aire poden produir aquest efecte. Es manifesta amb molèsties indefinides, coïssor o irritació i sensació de tenir un cos estrany a l’ull. Per als qui pateixen la síndrome de l’ull sec, sobretot, els pot fer molt de servei aplicar-s’hi llàgrimes artificials.

Uns quants consells per tenir cura de la salut ocular a l’estiu

Pots evitar bona part dels problemes oculars seguint aquestes recomanacions:

  • Fes servir sempre ulleres de sol a l’exterior. Han de ser de qualitat, amb protecció contra la radiació ultraviolada (UVA i UVB), i encara millor si tenen vidres polaritzats, que eviten els reflexos del sol damunt de superfícies brillants. Mira d’evitar l’esport a les hores de més radiació.
  • Fes servir ulleres de natació a la piscina, o al mar, atès que et protegeixen dels agents infecciosos o irritants. Les més bones porten un filtre contra els raigs ultraviolats.
  • Evita de prendre el sol a les hores centrals del dia, que és quan el sol és més alt.
  • No et banyis mai amb lents.
  • Procura d’evitar els ambients gaire secs, amb aire condicionat o un ventilador directes a la cara. Tal com hem explicat, poden fer que s’evapori la llàgrima de l’ull i deshidratar-lo. Si cal, no dubtis d’aplicar-t’hi llàgrimes artificials, que trobaràs a les farmàcies.
  • Vigila l’alimentació. Procura de menjar aliments rics en vitamina A: lactis o fruites i verdures com la pastanaga, moniatos i meló. El peix blau també és beneficiós.
  • Fes-te una revisió dels ulls, si més no una vegada cada dos anys; i si tens més de 40, anualment. No dubtis de consultar el farmacèutic si tens cap símptoma que no desapareix al cap d’un parell de dies. En cas de necessitat, et podrà recomanar que et visiti un especialista.

Bibliografia

https://ocumed.es/10-consejos-para-cuidar-los-ojos/
https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001010.htm