Fills, Salut i medicina
Què en sabeu del còlic del lactant
Índex de continguts
Per quina raó es produeixen els còlics
Els metges no saben amb certesa què és un còlic o què l’origina. Hi ha diverses teories, però els especialistes no es posen d’acord a identificar-ne una única causa ni han decidit quin és el tractament més efectiu.
La teoria amb més acceptació és que es tracta d’una síndrome amb un conjunt de trastorns. Segons algunes hipòtesis, els intestins dels infants treballen massa i això fa que tinguin cargolaments de ventre. Tanmateix, hi ha experts que opinen en sentit contrari: els moviments dels intestins són en realitat tan lents que l’aire s’acumula als intestins fins a dilatar-los i, com a resultat, fan mal.
Altres metges pensen que el còlic té relació amb el fet que les criatures mengen més del compte, amb excessiva rapidesa o que s’empassen massa aire i no roten.
De tota manera, també hi podria haver certa connexió entre els còlics dels lactants i la presència de llet de vaca en la dieta de les dones que alleten. Entre el 10 i el 15 % dels nens petits té còlics.
Com podeu saber si el vostre fill té cap còlic
Entre els símptomes dels còlics trobem:
- Els còlics poden aparèixer entre dues i quatre setmanes després de l’infantament i solen desaparèixer quan la criatura arriba als tres mesos d’edat.
- El nadó, en general, plora molt, sovint dues o tres hores seguides, i costa calmar-lo. Crida força, si fa no fa a la mateixa hora i normalment una o dues vegades al dia.
- El nadó estira i encongeix les cames i estreny els punys.
- Hi ha nadons que fan molt soroll quan expulsen gasos de l’estómac.
De tota manera, el còlic no és sempre l’única causa de malestar de la criatura. Si un nen plora gaire sovint i no el podem consolar, potser hi ha altres raons més greus per aquest desfici, de manera que sempre val més consultar-ho amb el metge i no concloure abans d’hora que l’infant té un còlic. Altres malalties, com ara el vòlvul (quan es recargola un segment de l’intestí), la torsió d’un testicle o qualsevol altre dolor també poden ocasionar el plor incontrolat del nadó. En cas de dubte, cal consultar-ho de seguida amb el pediatra.
La dieta pot fer empitjorar el còlic
Hi ha metges que pensen que els aliments que fan augmentar el gas intestinal, consumits per la mare durant el període d’alletament, poden afavorir els còlics o empitjorar-los.
Els aliments i les begudes que típicament produeixen més gasos són:
- El suc de taronja
- La verdura, especialment les cebes i la col
- La fruita, sobretot les pomes i les prunes
- El menjar picant
- Aliments que contenen cafeïna, com ara la xocolata, el cafè i el te
Cal observar amb atenció com reaccionen els infants amb cada classe de menjar i, així, potser esbrinarem quins aliments els propicien els còlics. Val més deixar passar un parell de dies entre cada canvi de dieta per fer-se una idea exacta de què és millor o pitjor per al nen.
Què pots fer per ajudar el teu fill
Com que ningú sap ben bé què és aquesta malaltia dels nadons, no hi ha cap consell infal·lible, tot i que els pares poden provar certes coses útils com ara:
- Gronxar-los al bressol o a la falda; molts infants amb còlics es calmen d’aquesta manera.
- Dur-los a collibè dins una motxilla portanadons arran de pit. L’escalfor corporal dels pares i el moviment poden ajudar les criatures a estar més còmodes.
- Embolcallar-los amb una manta o abraçar-los fort; hi ha nens que hi troben consol.
- En certs casos va bé de fer-los massatges suaus a la panxa. Els massatges haurien de ser circulars, movent la mà d’esquerra a dreta amb delicadesa, perquè és el sentit dels moviments de l’intestí gros en els infants. Aquesta tècnica els calma el mal i els ajuda a eliminar amb més rapidesa els gasos.
- Hi ha pares que diuen que hi noten milloria quan duen els nadons a fer un tomb amb cotxe a la nit.
- De vegades, es poden calmar amb música o sons monòtons. Hi pot contribuir cantar als nadons, la qual cosa, a més, té l’efecte suplementari de tranquil·litzar els pares.
També pot anar bé:
- Fer que el nen es begui la llet més lentament
- Fer que el nen eructi més sovint
- Asseure el nen amb l’esquena recta mentre menja, si és prou gran
- Si el nen pren llet en pols, provar-ho amb productes o marques diferents per veure si hi ha cap diferència
Hi ha diferents fórmules de lactància artificial per pal·liar els còlics dels lactants. Es basen en hidrolitzats parcials de proteïnes, que afavoreixen la digestió, i amb continguts baixos en lactosa, per fer disminuir la fermentació al còlon. Aquests preparats poden substituir del tot les fórmules tradicionals i fan millorar de manera notable els còlics i la qualitat del son dels lactants. Cal tenir en compte, però, que aquestes preparacions no haurien de substituir mai la llet materna.
El nostre fill té un còlic. Què hem de fer
Quan una criatura té un còlic, s’altera la vida familiar. Els pares es trasbalsen i es neguitegen quan veuen que el nadó plora durant hores i no són capaços de consolar-lo.
Per als pares novells, en especial, pot ser una experiència força desagradable i els pot desil·lusionar una mica descobrir que el nadó no els aporta la felicitat esperada. De la mateixa manera, els pares poden tenir certa recança per la situació tot i que no són responsables del còlic.
Tanmateix, cal tenir present que el nen té salut i que, ben probablement, superarà aquesta fase dels còlics d’aquí uns quants mesos. Els còlics no afecten el desenvolupament dels infants, i, de fet, fins i tot poden tenir certs beneficis, perquè les criatures amb còlics solen estar més estimulades.
Els pares també haurien de mirar per ells durant els períodes difícils. Potser s’han d’organitzar torns, de manera que l’un pugui reposar mentre l’altre s’ha d’estar despert, o, fins i tot, demanar la col·laboració d’amics o familiars com a reforç. És preferible reclamar ajut, tant com convingui, que no pas acabar extenuats en una etapa tan delicada del desenvolupament del nen.
També pot ser útil de parlar-ne amb altres pares que hagin passat per la mateixa situació i contrastar-hi les experiències. Si no es coneix ningú, potser es pot demanar al metge que faciliti el contacte amb altres persones que s’hagin trobat amb el mateix problema.
Cal recordar sempre que els còlics són temporals.
Bibliografia