Benestar, Salut Mental
Què és el trastorn afectivoemocional. Causes, símptomes i tractaments
Amb l’arribada de la tardor, s’escurcen inexorablement els dies, i això afecta l’estat d’ànim d’algunes persones: se’n diu trastorn trastorn afectiu (TAE). En parlem en aquest article.
El TAE és una classe de depressió que va empitjorant a mesura que s’acosta l’hivern i s’escurcen de mica en mica els dies. De vegades s’anomena depressió estacional i afecta fins al 15 % de la població, tot i que hi ha autors que en donen una xifra més alta. És més freqüent en les dones i es caracteritza pel mal humor constant, cosa repercuteix en la vida diària.
Sovint el canvi d’estació altera l’humor i l’estil de vida. Els índexs d’energia disminueixen, els hàbits nutricionals i les pautes de son canvien de manera natural quan fa força fred o calor. Ara bé, si experimentes moments crítics que se solen repetir a les mateixes èpoques de l’any, podria indicar que pateixes el trastorn afectivoemocional.
Què és el trastorn afectivoemocional
Es tracta d’una classe de depressió relacionada amb els canvis estacionals, que se sol produir quan s’acaba l’estiu i ens acostem a l’hivern. Els pacients afectats comencen a tenir-ne símptomes durant la tardor i, ben sovint, no hi noten millora fins a l’entrada de la primavera.
La mitjana d’edat en què es manifesta són els 27 anys.
Les causes
Se’n sap ben poc dels mecanismes que desencadenen el trastorn, però aparentment s’associa a un nombre inferior d’hores de sol per l’escurçament dels dies. La teoria més acceptada diu que davallen els nivells de vitamina D, perquè hi ha menys exposició solar, i això influeix en la disminució de l’activitat d’una part del cervell: l’hipotàlem. L’hipotàlem és el responsable de secretar hormones, de regular les respostes emocionals i de mantenir el rellotge intern del cos, conegut com a ritme circadiari.
La recerca demostra que la poca llum influeix en les hormones i els altres agents químics del cervell. Si no hi ha prou llum solar, se’n ressenten la serotonina i la melatonina (els agents químics responsables dels sentiments d’alegria i felicitat). I, per aquesta raó, durant els dies freds, que són curts i avorrits, els pacients tenen sentiments depressius.
Els símptomes
Hi ha diversos símptomes que s’associen al TAE, amb una intensitat variable (de moderats a greus o bé aguts) i trastoquen significativament el dia a dia. Són:
- Mal humor persistent
- Pèrdua d’interès per les activitats habituals
- Irritabilitat
- Sentiments de desesperació, de culpa i de poca autoconfiança
- Baixa autoestima
- Plor fàcil
- Ansietat
- Elusió d’actes socials
- Libido escassa
- Letargia
- Dormir més que no és habitual
- Més gana, sobretot desig de consumir més hidrats
- Guany de pes
La depressió i el TAE tenen els mateixos símptomes, però hi ha diferències clau en els factors desencadenants i en la durada. Mentre que el TAE és fruit del canvi estacional, i els pacients veuen com en desapareixen els símptomes durant la primavera i l’estiu, la depressió no té sempre una causa definida i és independent de l’època de l’any.
Quan cal anar al metge
Quan el pacient s’adona que el mal humor s’allarga i que comença a afectar la seva rutina, toca anar al metge, que esbrinarà, a partir de les converses, fins a quin punt s’han trastocat les pautes del son, els hàbits alimentaris i els nivells d’energia; i també si es tenen sentiments de desesperació, sensació de no valer res o, fins i tot, pensaments suïcides.
Probablement farà preguntes més personals al pacient sobre la vida. Tot plegat li permetrà de decidir quina pauta de tractament és més adequada en aquest cas.
Els tractaments contra el TAE
Els tractaments per als pacients amb TAE comencen per recomanacions de canvis en l’estil de vida, seguir una teràpia lleugera o fer teràpia conversacional —per exemple la teràpia cognitivoconductual. I, en els casos més greus, es poden prescriure antidepressius.
Els canvis en l’estil de vida inclouen que el pacient prengui el sol tanta estona com pugui i faci exercici regular per reduir els nivells d’estrès. La teràpia lumínica es basa en l’exposició a la llum del sol gràcies a l’estímul artificial, i pot induir al pacient a trobar-se més bé i a tenir una visió més positiva.
Remeis casolans contra el TAE
Hi ha un seguit de canvis en l’estil de vida simples i efectius que ajuden a tractar el TAE. Com a primera mesura, podem menjar de manera saludable i dormir com cal, perquè això n’alleuja els símptomes. Altres suggeriments vàlids són:
- Un llum que emet claror natural
Aquests llums imiten la claror del sol i poden ajudar a sintetitzar la vitamina D, que és tan indispensable. Mitja hora al dia davant d’un llum estimula el ritme circadiari i elimina la secreció de melatonina. També és bo augmentar la claror arreu de casa, per crear un ambient airejat i obert.
- L’aromateràpia
Segons sembla, els olis essencials influeixen en l’àrea del cervell responsable de l’humor. Els estudis indiquen que el gingebre activa el sistema serotoninèrgic en els ratolins i alenteix la secreció d’hormones de l’estrès. D’altra banda, l’espígol i la bergamota són coneguts perquè tenen efectes sedants.
- Exercici
És un excel·lent remei contra el mal humor i una solució natural per trobar-se bé. Fins i tot una simple passejada de 15 o 30 minuts a l’hora d’un àpat pot implicar diferències notables. L’exercici fa que el cervell secreti hormones del benestar, com ara la serotonina i la dopamina, que de manera natural milloren l’estat d’ànim i els nivells d’energia.
- Sortir de casa
El pacient ha de procurar passar tant de temps com pugui fora de casa. Naturalment, si treballa moltes hores assegut a l’oficina, no tindrà gaires oportunitats per estar-se al carrer, però sempre es pot fer un tomb curt a l’hora de dinar. I també fer córrer les cortines o les persianes perquè hi entri al màxim la claror.