Salut i medicina, Salut i medicina
Què passa quan ens fa “un tomb” el cor?
Índex de continguts
Gairebé a tots ens ha passat alguna vegada: sentim que el cor se’ns atura, ens puja com a la gola i es produeix una cosa semblant a una sensació momentània de buit. Pot ocórrer després d’una sorpresa, un ensurt o sense motiu aparent, i molts ho definim per “un tomb al cor”. En realitat aquesta sensació, que pot ser angoixant, es correspon amb un tipus d’arrítmia anomenada “extrasístole” i que, en principi, no ha de preocupar-nos. Per què succeeix aquesta tomb al cor o extrasístole?
L’extrasístole o la sensació que el cor ens fa un “tomb”
El cor té un mecanisme que manté un ritme estable i constant de bombament de la sang o batec segons les nostres necessitats de cada moment. No obstant això, de vegades pot ser que un dels batecs es descol·loqui i s’avanci, cosa que crea una alteració del ritme del bombament. En aquest moment, el mecanisme del cor s’ha d’ajustar i fa una petita pausa per recuperar la freqüència normal, i és aquest procés el que ens causa aquesta sensació de “salt” o “bolcada” al cor.
Extrasístole: Explicació mèdica de la “bolcada” al cor
Aquest tomb al cor, en realitat és un fenomen natural que mèdicament s’anomena “extrasístole”. Pot ser auricular i ventricular, tot i que generalment el que es produeix és una extrasístole auricular. Les aurícules són les càmeres del cor que reben la sang per enviar-la als ventricles. Si per raons externes es contrauen a deshora, la sang no pot arribar als ventricles, perquè les vàlvules auriculoventriculars es troben tancades, i s’origina una ona de pressió cap a les venes, que és el que causa aquesta sensació d’angoixa o palpitacions.
Son normals aquests “tombs” al cor?
Les extrasístoles són un fenomen molt comú: una de cada dues persones pot patir-les ocasionalment al llarg de la seva vida, des de nens fins a gent gran, encara que és probable que la freqüència augmenti amb l’envelliment. Poden apareixen de forma aïllada, en parelles o en ratxes i no solen ser indicatiu de cap problema cardíac. Tot i que la majoria de les extrasístoles passen inadvertides, quan les notem podem sentir alguna sensació al tòrax, la zona del cor o al coll.
Per què sents bolcades al cor?
El fenomen de les contraccions prematures en les aurícules o ventricles, que es manifesta amb un batec irregular i la sensació d’un possible bloqueig cardíac, continua sent un misteri per a la medicina, especialment quan es tracta de persones sense altres problemes.
Però encara que es desconeixen molts aspectes sobre la naturalesa de les extrasístoles, com quins són les causes exactes de la seva aparició o per quin motiu desapareixen sense deixar rastre, sí que hi ha indicis que poden tenir alguna relació.
Consum de substàncies excitants
El cafè i el te formen part del nostre dia a dia, i és rar trobar a algú que no consumeix almenys una d’aquestes dues begudes. No obstant això, quan el consum és excessiu o s’és particularment sensible a ells, el nostre organisme pot respondre amb alteracions en el ritme cardíac. Una d’elles són les extrasístoles o bolcades en el cor.
Però a més d’aquestes dues begudes excitants, també els refrescos com la Coca-Cola produeixen el mateix efecte. Les persones en edat avançada són més susceptibles de patir-los.
Situacions d’estrès prolongat
L’estrès i l’ansietat són els dos grans mals d’aquesta era. La inestabilitat laboral, els problemes a nivell social, el ritme de vida marcat per les presses, l’excés de càrrega de treball i un llarg etcètera provoquen nivells d’estrès excessivament elevats. Quan a més es prolonguen en el temps, poden donar lloc a multitud de patologies, entre les quals es troben les bolcades en el cor. Altres causes similars són la fatiga o el malestar.
Consum d’alguns medicaments
Encara que sol ser molt poc freqüent, alguns medicaments, com els que estan indicats per a l’asma, poden provocar extrasístoles.
Malalties i patologies
Aquelles persones amb malalties de cor tenen un risc més elevat de patir bolcades en aquest òrgan, sobretot les extrasístoles ventriculars. En el cas de patir-les, es recomana cuidar l’alimentació i els hàbits de vida per a no potenciar la seva aparició.
Altres patologies que poden actuar com a desencadenants són l’anèmia, el hiper o hipotiroïdisme, les hèrnies i refluxos gàstrics o les deficiències de sals minerals.
Alteracions en la concentració d’electròlits
La diarrea o la suor suposen una pèrdua d’electròlits per a l’organisme. Aquests són àcids, bases o sals, i inclouen calci, magnesi, clorur, fòsfor, sodi i potassi. Els augments o descensos d’aquests també estan relacionats amb les bolcades en el cor.
Com hem d’actuar?
Per a pacients sense problemes cardíacs no solen suposar cap problema per a la salut. Però si les extrasístoles es produeixen sovint o ocasionen ansietat i preocupació, sempre és recomanable visitar el nostre metge perquè ens ofereixi un diagnòstic i pugui descartar que són símptomes d’altres patologies. Normalment es fa un electrocardiograma per detectar els batecs addicionals del cor, com es distribueixen i si hi ha algun factor que els origina. També es pot fer un Holter (electrocardiograma de llarga durada: 24 h o més) i una prova d’esforç. Si les extrasístoles desapareixen durant l’exercici, en general se les considera inofensives.
En general, i si no suposen cap problema relacionat amb el cor, podem controlar aquestes “bolcades al cor” mantenint hàbits saludables: eliminar de la dieta aliments i begudes excitants (cafè, te…), fer exercici i aplicar tècniques per reduir l’ansietat i l’estrès (ioga, relaxació…), així com anar amb compte amb alguns fàrmacs que puguin causar aquesta irregularitat en el batec cardíac. Saber la nostra freqüència cardíaca normal pot ajudar-nos a detectar si en determinats moments el ritme del cor és més ràpid o més lent i a detectar possibles problemes de salut.