Benestar, Salut Mental

Què pot fer que et despertis a la nit: 13 possibles causes

Insomnio

I què pots fer per evitar-les

Despertar-se a mitja nit pot resultar tremendament frustrant. De vegades, les causes són clares, però, en tot cas, hi ha certs factors físics i emocionals, que no tothom coneix, que poden estar causant l’insomni o, com a mínim, poden contribuir-hi. T’expliquem quins són.

1. Tens atacs de tos, o tusses, a la nit

Si et desperta la tos, pot ser perquè l’àcid estomacal, com que estàs estirat, surti de l’estómac, pugi per l’esòfag i arribi a la gola i la irriti. Aquest trastorn és extraordinàriament desagradable i es coneix com a reflux, cosa que, com hem dit, empitjora quan s’està estirat. Normalment es presenta un parell d’hores després de ficar-se al llit, encara que pot trigar més. Els qui tenen reflux durant el dia són més proclius a patir-ne durant la nit. Altres símptomes d’aquest trastorn són l’acidesa d’estómac i el sabor àcid a la boca.

Què pots fer-hi:

Aprima’t. Els quilos sobrers, sobretot a la cintura, poden provocar aquest trastorn, ja que fan pressió sobre l’abdomen i n’empenyen el contingut cap a la gola. Procura evitar els dinars o els sopars abundants sis hores abans de ficar-te al llit i prova de dormir incorporat sobre coixins.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

2. Has d’anar al lavabo

La bufeta plena pot ser un signe precoç de diabetis tipus 1 o tipus 2, perquè el cos allibera l’excés de sucre per l’orina. La necessitat d’orinar amb freqüència també pot ser símptoma d’altres problemes:

  • Fibroides, que són tumors benignes a la paret de l’úter, que el poden fer engrossir i que acabi oprimint la bufeta.
  • Cistitis, una inflamació de la bufeta causada per una infecció.

Insomnio

Què pots fer-hi:

Davant de qualsevol símptoma de diabetis hauries d’anar al metge perquè et facin una anàlisi de sang. La cistitis es tracta amb antibiòtics, però sempre els ha de receptar el metge.

3. Et falta l’aire

Pot ser degut a una cosa que es diu asma nocturna. La coneixies? N’hi ha qui l’ha descoberta només perquè el desperta a la nit. També pot provocar atacs de tos.

Què pots fer-hi:

Els aires condicionats i la pols –els àcars, en realitat– dels llençols o de l’edredó poden provocar un atac de tos. Prova de canviar el tipus de roba de llit, podria ser-ne la solució. Si es tracta d’asma, el metge et pot receptar un inhalador de llarga durada, amb corticoides, que neteja les vies aèries.

4. Et mareges

Et despertes amb sensació de mareig algunes nits? La causa pot ser un trastorn anomenat vertigen posicional benigne. Generalment es produeix després d’una infecció o una inflamació d’orella, quan fragments microscòpics de residus es desprenen de l’orella interna i entren en algun canal de l’orella mitjana, la qual cosa provoca senyals d’equilibri anòmals que, finalment, produeixen marejos.

Què pots fer-hi:

Pot ajudar el fet de dormir de panxa enlaire, amb dos coixins, per estabilitzar la posició del cap. Si et despertes marejat, fes que hi hagi una llum molt tènue al dormitori i mantingues els ulls oberts; d’aquesta manera, el que vegis contribuirà a corregir els missatges erronis que l’orella està enviant al cervell. Fixa l’atenció durant uns minuts en algun objecte: els senyals confusos desapareixeran i la sensació de mareig s’esvairà.

Si el trastorn persisteix, cal que et vegi un otorino, que et podria tractar amb la maniobra d’Epley, que consisteix a fer una sèrie de moviments amb el cap del pacient, alternativament estirat i assegut, lentament i seguint una seqüència establerta.

mareo

5. Et fa mal l’esquena

Dorms amb massa coixins? Això pot causar tensió a la part baixa de l’esquena. La millor postura per dormir és de panxa enlaire, amb un coixí al coll i un altre sota els genolls.

Què pots fer-hi:

Pot tractar-se del matalàs: potser és massa dur o massa tou. Si en proves un de nou, comprova que, estant estirat, puguis ficar la mà al forat que es fa entre la columna vertebral i el matalàs. Si aquest forat és molt gran, és que el matalàs és massa dur. Si, per contra, no pots treure els dits amb facilitat, és que és massa tou.

6. Passes massa calor

Les suors o les sufocacions nocturnes són un signe habitual de la menopausa, però també les pot causar el fet de beure massa; fins i tot poden ser un efecte secundari de fàrmacs antidepressius, si n’estàs prenent. En alguns casos estranys, les suors nocturnes poden revelar una infecció o malalties com ara endocarditis (inflamació de les vàlvules cardíaques) o limfoma (un tipus de càncer de la sang); encara que en tots aquests casos també es produeixen suors diürnes, es noten més a la nit.

Què pots fer-hi:

Si això et passa amb una certa freqüència –per exemple, diversos cops a la setmana–, el metge de família ho ha d’estudiar, de manera que hi has d’anar perquè et visiti. Hi ha tractaments alternatius naturals per a la menopausa, i el metge de família o el ginecòleg et poden orientar en aquest sentit.

7. Et sents confús

Si, per la causa que sigui, ens despertem durant una fase de son profund, podem passar per aquest tipus de confusió, en què, tot i ser capaços de parlar o de llevar-nos, en realitat no estem desperts del tot. Això pot passar igualment durant la transició d’una fase de son profund a una altra de son més lleuger. Però també poden ser apnees obstructives, un trastorn pel qual, al llarg la nit, la respiració s’atura durant períodes variables de temps.

Què pots fer-hi:

Aprimar-te, deixar de fumar i evitar l’alcohol et poden ajudar respecte a aquest trastorn.

enfermo

8. Et fa mal el cap

La causa pot ser simplement una deshidratació parcial, però si totes les nits et desperta el mal de cap, es podria tractar del que es diu cefalàlgia arraïmada, que causa un dolor punxant, normalment darrere de l’ull, i d’una durada variable, entre mitja hora i tres hores. Pot anar acompanyat de taponament nasal i enrogiment dels ulls.

Què pots fer-hi:

Has d’anar al metge, perquè probablement amb els analgèsics de què pots disposar sense recepta a la farmàcia no n’hi haurà prou. El metge et pot receptar alguna cosa més potent per llevar-te el dolor. Pot ser que et recomani tenir oxigen a mà, ja que sembla que respirar oxigen pur serveix d’ajuda.

9. Tens mal de cames

Estàs prenent estatines –les medicines per abaixar el nivell de colesterol–? De vegades provoquen espasmes musculars sobtats a les cames, les cuixes o els peus; però mai no has de deixar de prendre-les si no n’has parlat abans amb el metge: ha de ser ell qui faci qualsevol canvi en la teva medicació.

Què pots fer-hi:

Prova de fer-te un bany calent abans de ficar-te al llit: ho recomanen molts fisioterapeutes, ja que relaxa els músculs. Si fas exercici, beu molta aigua, així evitaràs les pèrdues dels minerals necessaris per als músculs. Estirar els bessons –el tou de la cama– abans de ficar-te al llit també et pot ajudar.

10. Et desperta la gana

Hi ha moltes raons perquè passi això. Hi ha diversos trastorns, com ara l’estrès o un estat depressiu, que poden provocar la síndrome del “menjador nocturn”.

Probablement, els antidepressius et poden ajudar, i potser t’has de plantejar menjar sempre a les mateixes hores. Despertar-se amb gana pot indicar hipotiroïdisme, que es la manca de l’hormona tiroxina, que disminueix el metabolisme i crea dificultats per mantenir els nivells de sucre adequats. El diagnòstic es fa mitjançant una anàlisi de sang, i es tracta amb levotiroxina, una medicina que reposa l’hormona.

També es poden tenir episodis d’hipoglucèmia, la baixada del nivell de sucre a la sang (que no els pateixen únicament les persones diabètiques). Normalment es produeixen per un augment del nivell de sucre a la sang seguit d’una caiguda ràpida. Els dolços o un excés d’alcohol la poden provocar.

insomnio

Què pots fer-hi:

Segueix una dieta equilibrada i, si et continua passant, ves al metge de família.

11. Et fa mal la boca

Pot estar causat per pulpitis, una inflamació de la polpa –és a dir, la part interna de les genives–, que protegeix el nervi dental. Es fa palès especialment a la nit, ja que, quan s’està estirat, la pressió al cap i el clatell augmenta fins a un cert punt, de manera que aquest mal s’agreuja. També pot ser que cruixis les dents durant el son, un trastorn conegut com a bruxisme.

Què pots fer-hi:

Ves al dentista com més aviat millor. La pulpitis, si es detecta a temps, es tracta sense problemes. Si la causa és que cruixes les dents, una fèrula (un aparell que separa les dents de dalt de les de baix) ho soluciona.

Es creu que el 70% dels casos de bruxisme són deguts a l’estrès, de manera que fer exercicis de respiració i fer-te un bon bany relaxant abans de ficar-te al llit et pot ajudar.

12. Estàs deprimit o estàs molt tens

L’estrès, com qualsevol preocupació, pot fer que et despertis a la nit. Si estem alterats, el nivell d’excitació s’incrementa, fins i tot mentre dormim. Això fa que siguem més vulnerables a altres factors que en condicions normals no ens podrien despertar, com ara algun soroll nocturn. I, per descomptat, si quan et despertes et sents com una ànima en pena és un signe molt clar que estàs deprimit.

Què pots fer-hi:

bebiendo

Que, en apagar la llum, el dormitori estigui totalment fosc i més aviat fresc, prop dels 16 ºC. Tingues en compte també que tant l’exercici com la meditació poden alleujar les preocupacions i l’estrès. Si estàs travessant un estat depressiu, és important que vagis al metge, al psicòleg o al psiquiatre, que et sabran recomanar el més convenient.

13. Et desperta la set

Pot ser que siguis diabètic, que és una malaltia molt més freqüent del que es pensa. Consisteix en l’augment excessiu del sucre a la sang; el cos s’ha de desfer d’aquest excés de sucre mitjançant l’orina, i tant anar al lavabo pot causar una deshidratació parcial, i això produeix la set. Uns altres símptomes són l’aprimament, la visió borrosa i massa anades al lavabo, particularment a la nit.

Què pots fer-hi:

Ves al metge, que demanarà una anàlisi de sang per determinar si es tracta d’una diabetis sense diagnosticar o no.