Salut i medicina
Símptomes del Coronavirus: els signes menys freqüents de la COVID-19
Índex de continguts
La COVID-19 afecta de diferents maneres, segons cada pacient. Ja n’hem comentat els símptomes més habituals en aquestes pàgines: febre alta, tos seca i pèrdua temporal de l’olfacte i del gust. D’altres són la manca d’alè o la dificultat per respirar, el cansament, els dolors musculars o corporals, el mal de cap i la irritació de la gola.
Si en manifestes cap dels símptomes principals, val més que et facis una prova tan aviat com puguis i t’estiguis a casa fins que no en tinguis els resultats.
La COVID-19, que va ser declarada pandèmia per l’Organització Mundial de la Salut, ja ha infectat més de 22 milions de persones arreu del món, i n’ha mort més de 780.000.
Què és el coronavirus
És una família que inclou centenars de virus. La gran majoria afecten únicament els animals, però se sap que, de moment, set d’aquests virus han infectat els humans.
La síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS) i la síndrome respiratòria aguda greu (SARS) en són els dos exemples més coneguts que han passat als humans.
La nova síndrome, la temuda COVID-19, és la darrera que s’ha presentat en societat. Com tothom sap, es pensa que es va originar a un mercat d’animals de Wuhan, a la Xina.
Risc de COVID-19
Qui té més risc de contreure-la? Tal com passa amb qualsevol virus, les persones amb un sistema immunitari afeblit són les més susceptibles. Ara bé, també es considera que són d’alt risc:
- La gent de més de 65 anys
- Les embarassades
- Els obesos mòrbids
- Els qui tenen cap malaltia prèvia, com ara la diabetis, una afecció cardíaca, problemes del ronyó, càncer o VIH
S’estima que el període d’incubació és d’entre dos i catorze dies; és a dir, que una persona infectada pot trigar 14 dies a manifestar-ne símptomes.
Símptomes menys freqüents del coronavirus
Tanmateix, se n’han reportat un espectre ampli de símptomes, que poden ser tant lleus com greus:
- Tremolors
- Manca d’alè o dificultat per respirar
- Fatiga
- Dolors musculars o corporals
- Mal de cap
- Irritació de la gola
- Congestió o rinorrea (fluix de mocs nasals)
- Nàusees o vòmits
- Diarrea
- Erupcions cutànies
- Confusió o mareig
La pèrdua del gust i de l’olfacte són diferents de les que causa la grip o el refredat
Són anomenades tècnicament anòsmia (manca d’olfacte) o agèusia (manca de gust), i s’han apuntat com a símptomes de la COVID-19, especialment en la gent jove o de mitjana edat.
Un estudi recent, publicat a la revista Rhinology, demostra que aquests trastorns són diferents que els que causen els refredats o una grip. Específicament, en el cas de la COVID-19, els pacients no tenen el nas tapat o fluix de mocs.
Els investigadors van reportar que els pacients amb COVID-19 patien una “veritable” pèrdua del gust, i això vol dir que no es pot vincular amb l’absència d’olfacte, en concret no podien diferenciar entre el sabor amarg i el dolç.
Se suposa que això és perquè afecta les cèl·lules nervioses involucrades en les sensacions del gust i de l’olfacte.
Quan es pot parlar de febre
En els adults, parlem de febre si la temperatura supera els 37,8 ºC, mentre que, en els infants, si passa de 37,5 ºC.
Els símptomes de la febre són: suor, front calent, mal de cap, esgarrifances, erupcions, falta de gana i sensació de feblesa.
Per comprovar-ho, fes servir preferentment un termòmetre digital, i segueix amb atenció les instruccions que proporciona el fabricant del dispositiu.
Què cal fer en cas de símptomes lleus
A Espanya, els serveis sanitaris de cada comunitat autònoma dona instruccions que pot ser que no coincideixin. La recomanació global de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és que els pacients que viuen sols s’estiguin a casa almenys 10 dies, a partir del moment que se’n manifestin els primers símptomes.
Per als qui viuen acompanyats, no hauria de sortir ningú de casa durant 14 dies, tant si en té símptomes com si no.
En els casos d’infecció de pacients amb una bona salut general, habitualment en tenen símptomes lleus o moderats, i se solen recuperar a casa, amb repòs i analgèsics com ara el paracetamol. És essencial, però, evitar el contacte amb terceres persones fins que un metge no digui el contrari, perquè podrien encomanar el virus a algú amb un sistema immunitari feble que podria derivar en complicacions greus, com ara la pneumònia.
A l’hospital
La raó principal per hospitalitzar un pacient són els problemes respiratoris.
Els símptomes, fins i tot en persones sanes, es poden agreujar. Solen empitjorar habitualment al cap de 5 o 7 dies que es manifestin els símptomes lleus. Aquests problemes afecten normalment l’aparell respiratori, i normalment causen dificultat per respirar o bé manca d’alè. És el moment d’anar a Urgències o de trucar al 112.