Benestar, Salut Mental
Té ansietat? Li pots ajudar de 7 maneres
Índex de continguts
Recorda: dir-li “no et preocupis” NO està entre elles.
És difícil, dur i frustrant tenir algú proper amb ansietat, igual que ho és per al que la pateix. Però la veritat és que hi ha coses a la teva mà per ajudar-los, sense per això deixar de pensar que el seu estat és seriós. Un grup de psicòlegs anglesos van desenvolupar una aplicació per ajudar a algú amb ansietat. Tens 7 maneres de fer-ho al teu abast per ajudar-lo.
1. Informa’t a fons
Assabenta’t a fons de què és l’ansietat i de quina manera afecta el pacient, què suposa per a ell. Comunica’t amb ell sense embuts, tan francament com puguis, però investiga pel teu costat. La idea és que et xopis bé dels sentiments d’una persona que pateix ansietat. Com més sàpigues, més podràs ajudar-lo.
[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]
2. Escolta’l
No sempre és fàcil entendre a algú que pateix d’ansietat, de manera que pregunta-li. Però, sobretot, escolta. L’ansietat pot generar pensaments contradictoris i no sempre ben definits, i el mateix pacient pot no saber ja què és el que provoca l’estat d’ansietat. El simple fet d’escoltar-pot ajudar-los a ordenar-se, la qual cosa pot ser de gran ajuda per a centrar, i resoldre, el problema.
3. Fes aplec de paciència
Els pacients d’ansietat poden ser proclius a treure conclusions immediates i moltes vegades errònies. A més, gairebé sempre són negatives pel que fa als que l’envolten. Poden fàcilment pensar que estàs descontent o enfadat amb ell. No has de mostrar irritat o frustrat per això; intenta parlar de la situació amb calma i busca una solució viable per al proper atac d’ansietat.
4. Mostra-li que t’ho prens seriosament
No has de dir-li coses com “no et preocupis” o “supera-ho”. Quan ens sentim tristos no ens fa cap gràcia que algú trivialitzi els nostres sentiments i el que esperem és una cosa d’empatia. Bé, doncs és el mateix. La majoria dels pacients amb ansietat saben que les seves pors i preocupacions són irracionals, encara que no per això poden evitar-los. No necessiten a algú al seu costat que ho digui … Escolta’l, i deixa que l’atac remeti per si sol.
5. Fes-li companyia
Prova a sortir amb amics, és una manera de distreure’l de les seves preocupacions i sentiments negatius. Pregunta-li si li agradaria sortir a prendre una cervesa, o anar al cinema, només amb tu o amb més amics, segons prefereixi ell. Però tingues en compte el següent:
6. No li pressions molt
L’ansietat és esgotadora, pot deixar al pacient completament esgotat. Si algú que coneixes té ansietat el més probable és que estigui en un estat de tensió emocional molt alt, el que acaba per deixar exhaust a l’altre temps més animós. Tingues en compte això quan intentis ajudar-proposant el que dèiem abans, qualsevol activitat que pensis que pugui distreure’l. La seva eventual negativa pot no ser degut a que no li vingui de gust, sinó al seu extremat cansament.
7. Cuida’t tu també
Passar molt de temps amb un pacient d’ansietat suposa un desgast seriós, i pot acabar afectant la teva pròpia salut mental. De manera que si veus que la situació et comença a superar, pren-te un respir, i fes alguna cosa que t’agradi. Aquest estat teu moltes vegades pot resultar evident, ja que augmentarà els teus nivells d’estrès, el que el pacient ha de percebre, afectant-li a ell també. Això pot generar un cercle viciós del que podria ser difícil sortir.