Salut i medicina
Tractaments d’estètica dental: les facetes dentals
Índex de continguts
Les facetes dentals són un dels tractaments d’estètica dental més sol·licitats en els últims anys per corregir defectes en el color i l’alineació o els produïts pel desgast. Patricia-Jara López López, especialista en odontologia de la Clínica Belodonte, ens explica en què consisteix aquesta tècnica i quin tipus de materials es poden utilitzar.
Què és l’estètica dental?
L’estètica dental és una especialitat de l’odontologia que té l’objectiu de solucionar problemes relatius a la salut i la funcionalitat de la boca i aconseguir l’harmonia del somriure. Aquesta harmonia estètica és important per aconseguir resultats positius per a la confiança i l’autoestima del pacient, i per aquest motiu ha de sentir-se còmode quan somrigui. No és el mateix una persona a qui li agrada somriure, perquè té un somriure bonic, que una que l’oculta. Hi ha molts pacients que tenen aquesta por de somriure i ho eviten en la mesura del possible perquè els incomoda la seva boca. I això pot arribar a produir un complex.
Gràcies a la tecnologia, l’estètica dental ha avançat molt en els últims anys i avui dia tenim múltiples opcions. Per exemple, si fem una ortodòncia per a l’alineament dental, existeixen tècniques, com ara l’ortodòncia invisible (Invisalign), amb les quals ja no cal utilitzar els tradicionals bràquets, que podien crear una mica de complex. D’altra banda, si les dents no tenen un color bonic, podem fer un emblanquiment dental. O si no tenen un aspecte estètic, podem fer facetes dentals, un dels tractaments estètics amb més demanda en els últims anys, per trobar l’harmonia dental.
Què són les facetes dentals i per a què serveixen?
Les facetes són unes petites làmines que cobreixen la part frontal de les dents per corregir la forma, el color, la desalineació dental i altres defectes produïts pel desgast. Proporcionen una aparença natural i atractiva i creen harmonia en el somriure. Aquests revestiments són fins i forts, d’aspecte natural i estan fets a mida perquè coincideixin amb la forma i el color de les dents del pacient.
El disseny del somriure es fa a través d’unes maquetes o prototips que es diuen mock up i que permeten que el pacient pugui avaluar abans de començar el tractament, tant de manera funcional com estètica, si li agrada, si no li agrada o què es pot millorar. Sempre busquem aquesta harmonia i que el pacient se senti còmode a l’hora de somriure.
Actualment, les facetes es consideren un tractament poc invasiu molt respectuós amb l’estructura natural de la dent que permet millorar substancialment el seu aspecte de manera ràpida i eficaç, tot i que l’odontòleg ha de valorar si estan indicades en cada cas.
Quins tipus de facetes hi ha?
Les facetes es fan amb materials d’alt valor estètic i que tenen una gran semblança amb la dent natural. Avui dia, gràcies a la tecnologia i als diferents materials que tenim, podem col·locar facetes dentals pràcticament sense tallar les peces dentals. Poden ser de compòsit (resines compostes) o de porcellana.
Les facetes de compòsit estan fetes de resines sintètiques compostes que s’adhereixen a la dent i es treballen i modelen a la clínica dental, directament a la boca del pacient. No danyen la dent ni la geniva i són més econòmiques que les de porcellana, tot i que també menys duradores i poden perdre color, de manera que solen necessitar una renovació entre els 5 i els 7 anys. Posar aquest tipus de facetes només requereix una visita a la clínica dental.
Les facetes de porcellana estan fetes de material ceràmic, més fort i resistent, per la qual cosa són més duradores (al voltant de 20 anys). Posar aquest tipus de facetes requereix dues visites a la clínica dental. En la primera es dissenya el motlle de les dents i s’envia al laboratori per fer les peces, i en la segona es col·loquen en cada dent amb un ciment resinós.
Requereixen un manteniment especial?
Les facetes requereixen la mateixa cura i neteja que les dents naturals pel que fa a higiene bucodental: un raspallat suau i lent com a mínim tres vegades al dia i la neteja interdental amb l’ajuda de fils o raspalls específics.
També hem de tenir en compte que, tot i que les facetes estan fetes de materials resistents, hem de tenir cura a l’hora de menjar certs aliments, com ara llavors, ossos o closques, per evitar que es fracturin.
I com a norma general en la cura bucodental, les revisions i visites al dentista han de ser regulars, tot i que que si les facetes són de compòsit, com que és un material que es pot deteriorar més que la porcellana, és recomanable fer una revisió cada 6 o 12 mesos, depenent de la valoració de l’especialista dental.