Salut i medicina, Sense categoria
Ulls secs: uns quants consells per tractar el problema
Índex de continguts
Et fan mal els ulls, et couen i et trobes força incòmode? Podries tenir la síndrome de l’ull sec. I, certament, pot arribar a ser molt molesta; però la bona notícia és que gairebé mai té complicacions.
Tot seguit te n’expliquem els símptomes, les causes i què pots fer per combatre-la.
Què és la síndrome de l’ull sec
També s’anomena queratoconjuntivitis, o simplement “ulls secs”, i es dona quan hi ha algun canvi en la capa prima de llàgrimes que protegeix els ulls i els manté hidratats i lubricats. És més freqüent quan se superen els 60 anys, sol afectar més les dones que els homes i sembla que en pateix fins a una de cada tres persones.
Aquesta capa prima de llàgrimes fa funcions importants, com ara:
- Manté els ulls lubricats, cosa que facilita el parpelleig
- Suavitza la part frontal dels ulls, per fer més clara la visió
- Renta les partícules de pols que entren als ulls
- Conté cèl·lules i enzimes que eliminen els bacteris i altres organismes que causen infeccions
Si es malmet l’equilibri d’aquesta pel·lícula prima, com a resultat de cap secreció anòmala o per manca d’algun dels components, es pot tornar inestable i no cobrir com cal la superfície dels ulls.
Símptomes de la síndrome dels ulls secs
Té diversos símptomes associats:
- La síndrome pot variar entre ulls lleugerament secs i sorrencs i, en casos extrems, és força dolorosa.
- S’hi poden associar símptomes com el llagrimeig, l’envermelliment i la formació de crostes.
- Normalment afecta tots dos ulls i, de vegades, es pot tenir una mica de visió borrosa; però no causa dany permanent a la vista, ni als ulls.
Causes dels ulls secs
Hi ha moltes causes possibles: de factors ambientals —com els espais amb aire condicionat, l’exposició al vent, un clima sec i càlid o el fet de dur lentilles— fins a la inflamació de les parpelles (que s’anomena blefaritis) o una secreció lacrimal reduïda.
Les dones sovint en són afectades després de la menopausa, i alguns medicaments com els diürètics, certs antidepressius i els antihistamínics poden aguditzar el trastorn.
També hi ha trastorns sistèmics que s’hi associen com ara: l’artritis reumatoide, el lupus eritematós sistèmic (una malaltia autoimmunitària en què el cos ataca el teixit sa) i la síndrome de Sjögren (que, a més a més, produeix sequedat de boca). En la majoria dels casos lleus el pacient mateix ho pot pal·liar sense l’ajut de professionals mèdics, tal com expliquem a continuació. Ara bé, en els casos greus, cal consultar un oftalmòleg.
Ulls lleugerament secs
Quan la sequedat no implica més que una mica d’irritació i una nosa que no és dolorosa, per calmar-ne els símptomes pots seguir aquestes indicacions:
- Com a primera mesura, pensa si hi pot haver cap causa òbvia, externa, que causi el trastorn. Els factors ambientals, com ara l’aire condicionat, la calefacció amb aire calent (“eixut”) i l’ús perllongat de l’ordinador poden fer que hi hagi una evaporació excessiva a la capa lacrimal, fet que indueix la sequedat i el cansament dels ulls. Al davant de l’ordinador, en concret, tendim a fixar més els ulls i parpellegem menys sovint que no és habitual, amb la qual cosa es més fàcil que els ulls perdin aquesta capa.
- Passa igual quan som a l’aire lliure un dia de vent: ens ploren els ulls i, paradoxalment, això causa sequedat. Evita tant com puguis que el vent et toqui directament als ulls.
- Pots mirar de pal·liar-ne els efectes parpellejant més sovint davant de l’ordinador o fent pauses curtes.
- Al cotxe procura que el ventilador no et vagi directament als ulls.
- Fes servir ulleres a l’exterior, perquè eviten que el vent vagi als ulls.
No sempre en podràs evitar la causa; una solució passaria per seguir alguna de les mesures que proposem tot seguit.
Ajudes per als ulls lleugerament secs
El medicament ideal per als ulls secs dependrà del grau d’intensitat del trastorn. Cada vegada hi ha més productes al mercat i això ens pot confondre a l’hora de triar quin ens aniria més bé, que ha de ser més o menys viscós o dens. Si ho consultem al farmacèutic o a un optometrista garantirem de trobar el més encertat per a cada cas.
- Col·liris i esprais de llàgrimes artificials
En cas de sequedats lleus o molt lleus, aquests productes en poden apaivagar els símptomes a curt termini. Són gotes que contenen agents per augmentar-ne la viscositat, cosa que fa més permanent la humitat als ulls.
- Gels lubricants oculars
En els casos més aguts hi ha lubricants en gel, amb diversos graus d’untuositat: els menys viscosos són adequats per fer servir durant tot el dia, mentre que els més densos són idonis per fer servir abans d’anar al llit, com a protecció per a tota la nit.
- Gotes sense conservants
Hi ha productes que contenen diversos conservants, però d’altres no n’inclouen cap: certs conservants poden causar hipersensibilitat o reaccions al·lèrgiques, que poden afectar els ulls, i això fa que es tornin vermells i plorin i que es tingui sensació de cremor. En aquests casos s’haurà de triar productes que no tinguin conservants o que n’incloguin d’alternatius.
Si tens els ulls lleugerament secs, o en un grau moderat, valdria més que comencessis amb el producte menys viscós que trobis disponible. Si et funciona, el pots fer servir durant tot el dia. Si no et fa efecte, o hi has de recórrer massa sovint, tria’n un altre una mica més viscós que et faci sentir més còmode. Si, malgrat tot, no et funciona, prova un gel lubricant, però tingues en compte que, transitòriament, et pot enterbolir la visió.
Ulls moderadament secs
De manera ideal t’hauria de visitar un professional, per esbrinar si hi ha cap causa subjacent. El primer pas pot ser anar a un optometrista, que examini la superfície externa dels ulls i et faci alguna prova per revelar-ne la causa.
Si la sequedat depèn d’una inflamació de la parpella (blefaritis), igualment et podrà indicar com t’has de fer net els ulls, et recomanarà el suplement adequat que t’hi has d’aplicar (llàgrimes artificials o bé gels) i et dirà de quina manera l’has de fer servir correctament.
Els símptomes poden trigar una mica a millorar, un cop comencis el tractament. Potser et cal posar-t’hi gotes diverses vegades al dia i, fins i tot, les has de combinar amb algun gel lubricant.
Queratoconjuntivitis greu
Si t’és impossible de mantenir el benestar dels ulls, hauràs d’anar a l’oftalmòleg; de manera ideal a un expert en el problema. És important no únicament que et calmi el dolor, sinó que procuri que la pel·lícula de protecció sigui prou consistent per evitar danys a la còrnia, la superfície de la qual es pot tornar rugosa, cosa que la fa més vulnerable a les infeccions i torna tèrbola la visió. L’oftalmòleg pot examinar a fons si hi ha cap causa mèdica per al problema.
En els casos extrems, quan els suplements de gotes i de gels no fan efecte, es poden prendre mesures com fer una oclusió del drenatge a la parpella inferior. Si el trastorn és el resultat d’una blefaritis intensa, potser cal seguir un tractament amb antibiòtics.
Generalment és lleu en la majoria dels casos i es pot atribuir a factors ambientals; el pacient ho pot resoldre sense altre ajut que el consell del farmacèutic.
Uns quants consells per pal·liar el trastorn dels ulls secs
Per calmar els símptomes dels ulls secs, prova aquests mètodes:
- Fes servir ulleres de sol en ambients poc humits i massa càlids.
- En cas que treballis en un lloc gaire sec, instal·la-hi un humidificador, si és possible.
- Si passes gaire estona davant de l’ordinador, fes petites pauses per deixar reposar els ulls.
- Si fas servir maquillatge, tria un netejador suau i renta’t la cara amb regularitat, encara que després et tornis a maquillar.
- Consulta al farmacèutic o al metge si cal que prenguis cap suplement diari d’omega-3. Hi ha estudis que suggereixen que el peix blau (ric en omega-3) pot ajudar a tractar la sequedat d’ulls.