Salut i medicina
Una geniva sana mai sagna
Índex de continguts
El terme malaltia periodontal (antigament piorrea) descriu una infecció localitzada que afecta els teixits que suporten i envolten les dents.
Aquesta sol presentar-se en forma de gingivitis, que és una condició reversible on es produeix una inflamació dels teixits situats al voltant de les dents. Les persones amb gingivitis tenen les genives toves i vermelloses i poden sagnar sota una pressió moderada com el raspallat de les dents.
La periodontitis és una afecció inflamatòria progressiva que destrueix les fibres de la geniva que envolten la dent. Igualment, es produeix la pèrdua de l’os adjacent i pot, eventualment, ocasionar la pèrdua de les dents.
Una malaltia molt freqüent
La malaltia periodontal o periodontitis és molt freqüent: aproximadament el 50% dels adults sagnen per les genives i més del 80% mostren una evidència objectiva de malaltia periodontal. La prevalença i severitat de la malaltia augmenta significativament amb l’edat. El 8% dels adults menors de 65 anys i el 34% dels majors de 65 anys mostren evidències d’una destrucció dels teixits que envolten la dent de forma avançada.
La severitat de la malaltia periodontal és també major en les persones amb diabetis i, a més, en pacients amb altres factors de risc com els fumadors, pacients amb canvis hormonals i els sotmesos a estats d’estrès.
Per a tothom, la clau per prevenir la malaltia periodontal es troba en una bona higiene oral i un manteniment dental regular. S’ha de tenir en compte, també, que en els pacients diabètics es crucial el bon control de la glucèmia: la diabetis mal controlada afavoreix o promou el desenvolupament de la malaltia periodontal.
Una bona higiene
Per a eliminar la placa bacteriana de les dents cal actuar de la següent manera:
- Raspallant-se les dents amb un raspall suau i una pasta dentífrica fluorada tres cops al dia, especialment abans d’anar a dormir.
- Rentar curosament el raspall després de cada rentat, guardant-lo verticalment (amb les cedres cap a dalt) i substituir-lo com a mínim cada tres mesos (els raspalls poden mantenir bacteris)
- Utilitzar fil dental, raspalls interproximals, col·lutoris com ajuda química per complementar al raspallat, netejadors de ponts, polvoritzadors o d’altres accessoris de neteja que els hagi recomanat el seu dentista/periodontòleg.
- Destacar la importància d’una revisió regular de la seva dentadura com a mínim un cop cada 6 mesos en les visites de manteniment (o d’acord amb la freqüència recomanada pel Periodontòleg)
- Animar el pacient per a que demani al seu Periodontòleg/Odontòleg/Higienista instruccions o accessoris que li permetin cuidar millor de la seva salut dental.
- Recomanar al pacient per a que visiti a l’odontòleg si té halitosi (mal alè), mal sabor de boca, genives sagnants o inflamades, si té dificultat per mastegar o si se li mouen les dents.
Normalment acudim a l’odontòleg quan la malaltia periodontal porta anys evolucionant, el que planteja problemes més complexos. Una geniva sana mai sagna. Per tant, és molt important aconseguir una prevenció adequada per a que la malaltia no aparegui.
Marzia Savoini és odontòloga-periodoncista a Clínica Belodonte.