Salut i medicina
Urologia: Diagnòstic, malalties i exàmens crucials per a la salut urològica
Índex de continguts
La urologia és una branca de la medicina que se centra en l’estudi i tractament de les malalties del sistema urinari, que afecten tant homes com a dones, i en els trastorns del sistema reproductor masculí. Per tant, i com veurem en aquest article, el seu àmbit d’actuació és molt ampli, amb múltiples proves i patologies.
Què és el que tracta la urologia?
La urologia és una especialitat mèdic quirúrgica que s’encarrega de la prevenció, el diagnòstic i el tractament de totes aquelles malalties que estiguin relacionades amb els ronyons, l’aparell urinari i retro-peritoneu en homes i en dones. Però a més, abasta totes les malalties de l’aparell genital masculí, ja que del femení, s’encarrega la ginecologia, que és una especialitat específica per a dones.
Pel que fa a per a què serveix l’uròleg, es tracta del metge especialista en les malalties esmentades. Com succeeix amb altres branques d’especialitats mèdiques, en general és el metge de capçalera el que deriva al pacient a aquest especialista després d’un examen inicial.
Quan els tractaments comuns no són eficaços o es presenta una simptomatologia complexa i que afecten el sistema urinari o a l’aparell reproductor masculí, és l’uròleg el que ha de realitzar les proves pertinents per a un diagnòstic complet.
Quin tipus de malalties veu l’uròleg?
Encara que hi ha més, les malalties més comunes de les que s’encarrega la urologia són les següents:
– Infeccions del tracte urinari (*ITU). Inclou la cistitis, que és la infecció de la bufeta, la inflamació d’aquesta i la uretritis o infecció de la uretra. Totes elles són més comunes en les dones, però també poden afectar els homes. La simptomatologia és ardor o dolor en orinar, necessitat urgent d’orinar, micció freqüent i en petites quantitats i presència d’orina en la sang en els casos més greus.
– Càlculs renals. També coneguts com a pedres en el ronyó, són dipòsits durs que s’acumulen en els ronyons i que estan formats per sals i minerals. Poden causar un dolor intens en la part baixa de l’esquena o en el costat, així com sang en l’orina i dificultat per a orinar.
– Càncer urològic. Una altra funció que respon a per a què és l’uròleg és el diagnòstic i tractament de tots els tipus de càncer relatius al sistema urinari en tots dos sexes i al reproductor masculí. Per exemple, càncer de ronyó, càncer de bufeta, càncer de pròstata, càncer de testicle i càncer de penis.
– Trastorns de la pròstata. Aquí s’inclouen condicions com la hiperplàsia prostàtica benigna (*HPB), una malaltia comuna en homes majors que causa engrandiment de la pròstata i símptomes urinaris, així com el càncer de pròstata, que és un dels càncers més comuns en homes. De fet, es recomana que aquests acudeixin amb freqüència per a fer un diagnòstic precoç d’aquest.
– Disfunció erèctil. L’uròleg també tracta els problemes d’erecció que poden estar relacionats amb causes físiques, psicològiques o una combinació d’ambdues.
– Infertilitat masculina. Poden ser causats per trastorns de la producció d’esperma, obstruccions en el tracte reproductiu, problemes hormonals o altres factors.
Què revisa un uròleg en un home?
L’uròleg s’encarrega de realitzar diferents proves i exàmens mèdics en homes per a detectar i tractar diverses condicions relacionades amb el seu sistema urinari i reproductor. Les àrees a revisar són:
– Pròstata. L’examen físic de la pròstata es realitza a través del recte, i se’l coneix com a examen rectal digital (*ERD). Permet detectar anomalies en la pròstata, com a engrandiment, nòduls o irregularitats.
– Testicles. Es valoren anomalies de grandària, forma o textura i la presència de masses o nòduls. També es pot avaluar la presència de *varicocele, una dilatació de les venes en l’escrot que pot afectar la fertilitat.
– Penis i engonal. Es realitza una avaluació visual per a detectar anomalies en la seva forma, grandària o estructura, i per a buscar senyals de malalties de transmissió sexual (MTS), lesions o trastorns de la pell.
– Sistema urinari. Es realitzen preguntes de control i proves diagnòstiques, com a anàlisis d’orina i estudis urodinàmics.
Quines proves li fa l’uròleg a una dona?
Quant a quines proves li fa l’uròleg a una dona, aquestes són menors perquè en elles abasta només el sistema urinari. Per tant, el més comú és que es realitzi un qüestionari, un examen físic per a identificar molèsties en els ronyons o dolor pelvià, una anàlisi d’orina o estudis urodinàmics que avaluïn la funció de la bufeta i el tracte urinari inferior.
Com es fa l’examen d’urologia?
L’examen en urologia comença amb la creació de la història clínica detallada, en la qual es recopilen dades sobre els símptomes, antecedents mèdics i hàbits de vida del pacient. En l‘exploració física, es fa una palpació dels genitals masculins, l’avaluació de la funció erèctil i la inspecció de la regió perineal en dones.
Les proves complementàries són múltiples i el seu desenvolupament varia segons les seves característiques. Així, trobem anàlisi d’orina i urinocultius, ecografies, ressonàncies magnètiques o cistoscòpies, urografia intravenosa, *seminograma, etc. En uròleg s’encarregarà de sol·licitar les que consideri pertinents.