Salut i medicina, Sector assegurances
Vacunes per a viatjar: com protegir la teva salut en destins exòtics
Índex de continguts
Viatjar a destins exòtics es presenta com una autèntica aventura, puix que ens permet explorar noves cultures i paisatges que s’allunyen del que ens resulta familiar. Tanmateix, aquesta diferència també fa que els riscos sanitaris no siguin els mateixos i que, sense voler-ho, ens exposem a factors que poden posar en compromís la nostra salut. Perquè la protegeixis allà on vagis, et deixem una guia sobre els riscos més importants en uns certs destins i les vacunes per a viatjar que necessitaràs si els visites.
Destins exòtics i els seus riscos sanitaris
Els destins exòtics ens ofereixen atraccions culturals úniques i experiències inoblidables com a viatgers. Però en contrapartida, també poden presentar riscos sanitaris significatius. Per exemple, en algunes àrees tropicals, existeix un alt risc de malalties transmeses per mosquits, com el dengue o la malària.
A més, les regions amb climes càlids i humits poden ser propenses a malalties transmeses per aliments i aigua contaminada, com la febre tifoidal i l’hepatitis A. També és important tenir en compte els brots de malalties infeccioses que poden passar en uns certs destins, com el xarampió, la febre groga o fins i tot la verola del mico; una malaltia que en 2022 es va importar a Europa.
Vacunes recomanades per a destins exòtics
Per a salvaguardar la nostra salut mentre viatges a destins exòtics, és fonamental acudir al nostre metge de confiança amb alguns mesos d’antelació perquè ens informi sobre el protocol a seguir. Cada destí té els seus riscos associats i un pla específic de vacunació.
Cal tenir en compte que per a aconseguir la immunitat és necessari esperar algunes setmanes i que algunes vacunes necessiten més d’una dosi per a aconseguir-la. Per això, és convenient informar-se amb temps. No obstant això, a continuació t’expliquem quines són les vacunes més habituals que se solen recomanar i les específiques en uns certs destins.
Vacunes comunes
Amb independència del lloc al qual ens dirigim, hi ha algunes vacunes que són considerades estàndard i recomanables per a viatjar amb tranquil·litat. Dins d’aquestes podem distingir entre les rutinàries i les selectives. Les primeres són les que acostumem a posar-nos des de la infància, per la qual cosa si les portes al dia, no hauràs de preocupar-te per elles. Són les del tètanus, la tos ferina, el xarampió o la rubèola.
Pel que fa a les selectives, poden aplicar-se com a vacunes per a viatjar o per les circumstàncies personals que es puguin tenir, com ara familiars amb la malaltia. En aquesta última situació trobem l’hepatitis A, i per viatges, s’inclouen la febre tifoidal, el còlera o la ràbia.
Vacunes específiques segons el destí
A més de les vacunes per a viatjar comunes, hi ha altres específiques per a determinats destins exòtics. Mentre que en alguns llocs poden ser recomanacions, a d’altres són obligatòries. En aquestes últimes figuren la febre groga, la poliomielitis i la meningitis meningocòccica.
De cara a assegurar que es compta amb aquestes vacunes, a l’hora d’entrar en un país amb presència d’aquestes malalties s’exigeix el Certificat Internacional de Vacunació. En aquest document és on s’acredita que la persona que viatja ha estat vacunada contra aquelles i s’obté en els Centres de Vacunació Internacional, després d’aplicar-se les vacunacions. A més a més de les vacunes, se sol recomanar, encara que no exigir, portar tractaments preventius quan no existeixen vacunes, com per exemple, per a la malària.
Planificació i programació de vacunes
La planificació i programació de vacunes per a viatjar a destins exòtics és crucial per a tenir una garantia de protecció i poder gaudir d’unes vacances sense imprevistos. En moltes d’ocasions, el risc es produeix per desconeixement, tant pel que fa a les malalties existents com a la forma en què poden contreure’s.
Per aquest motiu, sol haver-hi sempre recomanacions generals en determinats països. A més de portar una farmaciola amb els medicaments que prenguem amb regularitat, així com altres bàsics, com ibuprofè, paracetamol i analgèsics, és convenient parar esment a què es menja i es beu. Cal evitar aliments crus i extremar les precaucions amb la rebosteria, beure sempre aigua embotellada i rentar-se les mans amb freqüència.
Pel que fa a la planificació del viatge i la programació de les vacunes, l’ideal és acudir a un metge tan aviat com sapiguem el lloc de destinació i quan viatjarem. Com dèiem, algunes vacunes poden requerir més d’una dosi, i per a aconseguir la immunitat completa, és a dir a protecció enfront de la malaltia, han de passar al voltant de dues setmanes.
En la visita al metge, es revisarà el nostre historial de vacunació, l’estat de salut actual i es farà un calendari amb les vacunes per a viatjar en funció d’on ens dirigim. I encara que no sol ser obligatori, sinó que el risc és a càrrec de qui viatja, si vols afegir una mica més de tranquil·litat a les teves vacances, aposta per una assegurança de salut. D’aquesta manera, tindràs protecció davant els imprevistos i podràs actuar amb immediatesa.